Denník N

Blíži sa čas daní. Viete, k čomu všetkému sa musíte priznať?

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Marec, to nie je len čas kedy už konečne prichádza jar, ale pre mnohých z nás sa práve marec spája so slovíčkami ako daň alebo daňové priznanie.

Okrem klasických príjmov zo zamestnania alebo podnikania existuje mnoho príjmov či finančných operácií, pri ktorých vzniká povinnosť podať daňové priznanie a zaplatiť daň. Mnoho ľudí však ani netuší, že možno práve aj ich sa táto povinnosť týka.

Oveľa horší je fakt, že vo väčšine prípadov to nezostane len pri dani, ale je potrebné v rámci zúčtovania doplatiť aj zdravotné poistenie. Keby ste si mysleli, že fakt, že z predaja bytu alebo výhry zaplatíte zdravotné poistenie vám pomôže aspoň v tom, že si nebudete musieť do nemocnice nosiť toaletný papier, veľmi sa mýlite. Pri súčasne nastavenom „solidárnom“ systéme zdravotného poistenia budú mať vami uhradené zdravotné odvody hodnotu mince hodenej do studne na trenčianskom hrade.

K čomu všetkému okrem zamestnania a podnikania by ste sa mali priznať?

Prenájom

Ak prenajímate nehnuteľnosť mimo živnosti a váš príjem je vyšší ako 500 eur, musíte sa k nemu priznať. Od skutočných príjmov z prenájmu si viete oslobodiť sumu 500 eur a takýmto pomerom následne krátiť aj výdavky. Pri takomto príjme nie je možné použiť paušálne výdavky. Ak sú vlastníkmi nehnuteľnosti manželia, môžu si príjmy rozdeliť v pomere, v akom je to pre nich najvýhodnejšie. Ak sú vlastníkmi viacerí spoluvlastníci, príjmy si delia v pomere, v akom sú spoluvlastníkmi danej nehnuteľnosti. Z týchto príjmov sa následne odvody neplatia.

Výhra

Od dane sú oslobodené výhry do 350 eur. Zúfať nemusíte ešte ani vtedy, ak ste vyhrali finančnú výhru, pretože tú vám organizátor vyplatí už väčšinou zrazenú zrážkovou daňou a tým je daňová povinnosť pre vás splnená. Najhoršia situácia pre vás je, ak ste vyhrali vecnú výhru v hodnote nad 350 eur, nakoľko v takomto prípade vám organizátor odovzdá výhru a oznámi jej hodnotu. Táto hodnota je pre vás príjem z výhry, ktorý musíte uviesť v daňovom priznaní. Týmto sa pre vás vaše výherné šťastie nekončí. Zdravotná poisťovňa vám v rámci ročného zúčtovania vyrúbi z výhry nedoplatok na zdravotnom poistení. Preto nie je výhra ako výhra.

Predaj nehnuteľnosti

Ak ste minulý rok predali nehnuteľnosť povinnosť priznať tento príjem sa odvíja od toho, ako dlho ste boli jej vlastníkom, alebo aká doba uplynula od jej vyradenia z obchodného majetku. Ak ste nehnuteľnosť vlastnili viac ako 5 rokov, môžete si vydýchnuť, daňové priznanie podávať nemusíte. Rovnako, ak bola nehnuteľnosť najprv zaradená v obchodnom majetku živnosti alebo firmy a od jej vyradenia do vášho vlastníctva prešlo viac ako 5 rokov. Ak ste však predávali nehnuteľnosť, ktorú ste mali menej ako 5 rokov, musíte tento príjem priznať. Tu si treba dať pozor aj na to, ak ste síce nehnuteľnosť užívali dlhé roky ako člen bytového družstva, ale do osobného vlastníctva ste ju odkúpili len nedávno. Rovnako pozor na situáciu, ak ste nehnuteľnosť zdedili, tak tento krok nie je predmetom dane, ale ak sa následne rozhodnete ju predať, platí pre vás rovnako vyššie uvedená podmienka 5 rokov vlastníctva. Z tohto príjmu, ak ho uvediete do daňového priznania, budete rovnako doplácať zdravotné odvody.

Príležitostný príjem

Mali ste za minulý rok príležitostný príjem z prenájmu hnuteľných vecí alebo poľnohospodárskej výroby, či zmluvy podľa Občianskeho zákonníka (zmluva o dielo, mandátna, príkazná zmluva)? Ak bol príjem do 500 eur, nemusíte ho uvádzať do daňového priznania. Ak bol príjem vyšší, viete si z neho 500 eur oslobodiť a do daňového priznania uvádzate len sumu nad 500 eur. V tomto prípade rovnako doplatíte zdravotné odvody.

Prevod podielu v s.r.o.

Ak ste sa rozhodli ukončiť podnikanie vo svojej firme prevodom svojho podielu na inú fyzickú alebo právnickú osobu, tento prevod je predmetom dane. Od odplaty za prevod svojho podielu si viete odpočítať hodnotu podielu zapísanú pri vašom vklade. Ak je odplata za prevod nižšia ako vami splatený podiel, do daňového priznania uvediete hodnotu podielu iba vo výške odplaty tak, aby ste sa nedostali do straty. Výsledok prevodu vám rovnako zdravotná poisťovňa vyčísli aj v nedoplatku na zdravotnom poistení.

Ak sa vám blog páčil, hlasujte zaň na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.