Denník N

Pluska zadržala a nenápadne prepustila primátora

Novinárom sa občas stáva, že to, čo napíšu, nie je pravda. Ak sa to stane, seriózne médium chybu prizná a čitateľom a dotknutým osobám sa ospravedlní. Zaväzuje ho k tomu aj etický kódex novinárov a tlačový zákon. Redakcia Plus Jeden Deň a jej web pluska.sk to urobiť nevedia, a to ani pri tak veľkej chybe, aká sa redakcii stala tento týždeň.

Pluska napísala, že dvadsiatka kukláčov v Skalici zadržala primátora a odviedla ho do Bratislavy. Tri fakty, ani jeden nebol pravdivý.

„Podľa našich informácií zasahovali desiatky kukláčov a práve oni zadržali primátora Ľudovíta Baráta,“ napísala pluska.sk v článku Primátor Skalice skončil v rukách polície! v pondelok, ku ktorému pripojila ilustračnú fotkou rúk v putách. Informáciu prebrali viaceré médiá – napríklad STV, pravda.sk, či tvregion.tv. Po niekoľkých hodinách sa ukázalo, že to nie je pravda. Článok Zbalili primátora však v Plus Jeden Deň vyšiel aj na druhý deň: „Podľa našich informácií úrad obsadilo asi dvadsať kukláčov. Na mieste zisťovali údaje aj od ľudí z odboru strategického plánovania. Potom zbalili primátora Ľudovíta Baráta a odviezli ho do Bratislavy.“

Podľa stanoviska polície pre sme.sk v Skalici policajti Národnej kriminálnej agentúry vykonali prehliadky priestorov a pozemkov a zaisťovacie úkony vo veci podozrenia z trestných činov poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev a vypočuli 11 svedkov, medzi nimi aj primátora.

Vyšetrovanie je spojené s prípadom iného úradníka mestského úradu. Samotné vedenie mesta pred mesiacom upozornilo prokuratúru na podozrenie z porušenia pravidiel verejného obstarávania u vedúceho oddelenia marketingu.

Takže na mestskom úrade neboli kukláči, ani tam nevtrhli, primátora nezaistili a ani ho neodviedli do Bratislavy. „Boli vypočutí svedkovia – primátor mesta a traja pracovníci oddelenia strategického rozvoja a marketingu. Vypočúvanie sa uskutočnilo v priestoroch policajného zboru v Skalici,“ píše Mesto Skalica v stanovisku, v ktorom kritizuje informácie Plus Jeden Deň.

Normálne je, že ak denník urobí tak zásadnú chybu, nasledujúci deň uvedie informáciu na pravú mieru a čitateľom a primátorovi sa ospravedlní. Nič také som však na webe Plusky ani v novinách nevidela. Namiesto opravy a ospravedlnenia vyšiel v stredu krátky článok s titulkom „Svedkom bol aj primátor Barát“ napísaný štýlom, ako keby redakcia písala o prípade prvýkrát.

Prvý článok aj s avízom na text v utorkových novinách redakcia bez ospravedlnenia či vysvetlenia len prepísala.

 

Pôvodný článok z 11. mája, pluska.sk
Prepísaný článok z 11. mája, pluska.sk

Neschopnosť priznať si v tomto prípade chybu a ospravedlniť sa považujem za ešte väčší fail, ako chybu, ktorú upravili.

V prípade Plusky to nie je nič nové. Podobný prípad sa stal aj pred niekoľkými dňami.

 

Prečítajte si aj ďalšie články, v ktorých hodnotím prácu médií.

 

Teraz najčítanejšie