Denník N

BMW alebo BMX – si tým, čím jazdíš

Deň, keď vymeníš pomocné kolieska za cukríky. Prázdniny na dedovej Liberte, s vetrom vo vlasoch sa spustíš dole ulicou. Prvá bicykľovačka po zime, z ktorej hrozne bolí zadok. A z prvého rande, ako inak, na tyči frajerovho bicykla. Potom sme zrazu dospelí a už len sedíme. Doma pred telkou. V kancelárii. V base alebo v parlamente. A hlavne – v aute.

„Chodil som po svete a premýšľal, prečo je všade tak málo bicyklov,” hovorí režisér Fredrik Gertten, pravý Malmöčan. „Pochádzam z mesta, kde je presúvanie sa na bicykli prirodzenou voľbou,” vysvetľuje. Severania očividne vedia, ako na to. Napríklad v Kodani šliape do pedálov viac ľudí než v celých USA.

Dokumentárny film Autá vs. bicycle je však o čomsi viac než len o návrate k detským DOBROdružstvám. Hovorí o neutíchajúcom boji, čo zúri v uliciach svetových metropol. V Berlíne, v Sao Paulo… A vlastne aj v Bratislave. Všetky väčšie mestá dnes trápia zápchy, a to dopravné.

Som bohatý!

„Som ešte bohatší! Som rodinne založená. Som single. Zmýšľam ekologicky. Som žena. Alebo muž. Alebo gay! Auto ti pomôže lepšie vyjadriť, kto si!“ rozohňuje sa Fabio Mendonça, brazílsky režisér reklamných spotov. Čo na tom, že na nakrúcanie novej reklamy prišiel na bicykli?

V 12-miliónovom Sao Paule, kde žije, je viac áut než všetkých Slovákov dokopy. Miestni trávia v zápche aj 3 hodiny denne. Že je bicykľovanie zdravšie tu však celkom neplatí – každé štyri dni zomrie na cestách brazílskej metropoly jeden cyklista.

Na Gerttenovej ceste okolo sveta na dvoch kolesách stretávame aktivistu z LA, kolumbijskú učiteľku, amerického komika, milovníkov mužných áut, aj odutého primátora, ktorý hlása: „Táto vojna proti autám sa musí skončiť!“

Aktivistka Aline Cavalcante, ktorá chce uchrániť životný priestor aj pre cyklistov, mu oponuje: „To nie je vojna. Je to mesto.“ Spolu s ňou sa diváci pýtajú: Prečo sa vždy nájdu peniaze na novú 4-prúdovku, a zriedka na jednu cyklotrasu? O koho záujmy sa politici vlastne starajú a kto ich v skutočnosti platí?

Preskočte plot a príďte i vy na premietanie filmu Autá vs. bicycle na festivale Jeden svet na bicykli! No samozrejme len v prípade, ak je to vo vašom meste bezpečné…

Autorka: Zuzana Límová

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.