Denník N

Bodyart Press – hajlujú alebo len ukazujú na slnko?

Aj človek, čo príliš nesleduje dianie okolo seba, už musel zbadať, že extrémizmus je posledné roky na vzostupe. S migrantmi či bez nich, spoločnosť nabrala nezdravý smer, kedy začala v myslení ľudí v dôležitých životných aj spoločenských otázkach prevládať iracionalita, čo bola len ďalšia voda na mlyn fanatikom.

Boj alebo naopak podpora týchto tendencií sa preniesli aj na knižný trh na Slovensku a v Česku.

Aj keď jadrom tohto článku bude „prípad Bodyart Press“, najprv sa v krátkosti pozrieme, aké podoby ten boj môže nabrať.

Zdroj: Bodyart Press

Jednou z ciest, ako pomerne účinne brániť šíreniu rasizmu, fašizmu a iných extrémnych prúdov myslenia, je osveta a vyvracanie mýtov, stereotypov, hoaxov či lží.

Niektoré vydavateľstvá, resp. ich edície, si zvolili cestu publikovania kompletných textov. Tieto boli následné „ošetrené“ a to tým spôsobom, že do nich bol pridaný aparát pozostávajúci z rôznych poznámok či komentárov, prípadne celých štúdií. Ich autormi sú zväčša fundovaní historici či iní relevantní odborníci.

bodyart 4

Zdroj: Bodyart Press

Bez spomínaného aparátu by vydanie často silne rasistických, antisemitských a podobných textov spadalo pod paragrafy trestného zákona o šírení a propagácii extrémizmu. Ako sa ale presvedčíme v nasledujúcich riadkoch, v nesprávnych rukách sa tento prístup môže zmeniť na sériu úhybných manévrov pred zákonom v snahe voľne a legálne šíriť tie najnechutnejšie texty v dejinách ľudstva.

Takých, ktoré majú cez svojich vykonávateľov na svedomí nespočetne veľa životov.

Do sporu so zákonom sa pred pár rokmi dostali predstavitelia českého vydavateľstva Guidemedia kvôli českému vydaniu knihy Adolf Hitler – Projevy. S menšími prestávkami pokračujú súdne ťahanice dodnes. V tomto prípade síce kniha obsahovala komentáre a vysvetlivky, avšak boli ladené silne „alternatívne“, rozumej výrazne v prospech Hitlera.

Autor komentárov naznačoval aj to, že Hitler bol skvelý štátnik. Tieto pozitívne hodnotenia Hitlerovho „prínosu“ neušli pozornosti súdov a autori sa museli brániť obvineniu zo šírenia extrémizmu. Projevy, ako aj ďalšie knihy vydavateľstva boli stiahnuté aj z najväčších knižných sietí na Slovensku. Na krátky čas sa na pulty vrátili, len aby sa zas porúčali preč.

Guidemedia sa ale aspoň snažili vzbudiť zdanie odbornosti.

Konšpiráciám a extrémizmu a boju proti nim sa venujem intenzívne, medzi čo patrí aj budovanie si prehľadu o tom, čo práve vychádza na temnej strane barikády.

bodyart synsat

Zdroj: Andrew Carrington Hitchcock

Vydavateľstvo Bodyart Press som registroval už nejaký čas, napríklad prvé vydanie populárneho amerického antisemitského pamfletu Synagoga Satanova od A.C. Hitchcocka. Na začiatku je asi jednostranové vyjadrenie, že ide o študijný materiál. Vtedy som to ešte nechal tak.

Na trh ale prišlo rozšírené, upravené a graficky atraktívnejšie druhé vydanie českého prekladu. Vravím si, načo taký „hnoj“ vydávajú v rozšírenej podobe? Okamžite som začal hľadať vysvetlenie.

To sa už zredukovalo na zopár alibistických riadkov o tom, že vydavateľstvo reaguje na nárast extrémistických (antisemitských, antiizraelských a pod.) nálad v spoločnosti, a to tak, že dáva k dispozícii takéto materiály pre lepšie spoznanie myslenia fanatikov.

Ďalšie pátranie odhalilo silne pokrytecký ráz týchto riadkov. Stačilo si prelistovať na koniec knihy, kde vydavateľstvo propaguje svoje portfólio.

bodyart 5

Zdroj: Bodyart Press

V kombinácii s ich e-shopom, tu je zopár „chuťoviek“: Pravdivý příběh skupiny Bilderberg (konšpiračná klasika), Ilumináti 1 a 2 (kde autor medzi inými tvrdí aj také absurdity, ako to, že Hitler bol britský gay agent, ktorý mal vyvolať vojnu), Izraelská lobby, Světovládné spiknutí alebo Spiknutí holokaustu.

Vo Bodyart Press vydal niekoľko kníh aj Adam B. Bartoš, poslanec strany Národní demokracie, ktorý sa stal okrem iného známym aj kvôli svojím často dosť nechutným vyjadreniam na adresu rôznych menšín či skupín obyvateľstva, nezriedka obsahujúcimi aj výzvy k napádaniu či likvidácii.

Na webstránke vydavateľstva nájdeme aj pozvanie na prednášku Davida Irvinga v Prahe. Ide o možno najznámejšieho popierača holokaustu na svete. V roku 2005 ho v Rakúsku zatkli a odsúdili na 3 roky nepodmienečne za popieranie holokaustu.

Predčasne ho prepustili v roku 2006. Odvtedy vraj „prehodnotil“ niektoré svoje názory, avšak skôr to vyzerá, že si na vlastné revizionistické „chúťky“ našiel iné oblasti výskumu druhej svetovej vojny a nacizmu.

bodyart 1bodyart 2

Zdroj: Bodyart Press

Späť ale k Bodyart Press. V kontexte zvyšku ich portfólia, kde dominujú konšpiračné bludy, antisemitské, rasistické a iné extrémistické výplody, pôsobia vyhlásenia o boji proti extrémizmu nanajvýš komicky.

Ak by to mysleli vážne, zahrnuli by do svojich titulov komentáre, alebo aspoň dlhší predslov či doslov, uvádzajúci veci v knihách do kontextu doby a myslenia. Nič také som ale v ich tituloch nenašiel. Len jednostranové, prípadne niekoľkoriadkové alibistické vyjadrenia o študijnej povahe vydania a pod.

Vám to nepríde desivé? Mne teda áno. Vedomie, že sa na knižnom trhu pohybuje hráč, ktorý sa pomocou pár riadkov snaží vyhnúť zákonu a poskytovať tak voľne a legálne dostupný materiál pre extrémistov rôzneho druhu.

Skoro som zabudol, na ich e-shope ešte donedávna ponúkali Protokoly sionských mudrcov v českom preklade, ktoré vydal spomínaný český „nácek“ Adam Bartoš. Maximálne týždeň dozadu tam stále figurovala, potom ju zo zatiaľ nezistených príčin stiahli. Mimochodom jedna z obľúbených kníh Adolfa Hitlera a veľká inšpirácia pre knihu Henryho Forda „Večný Žid“, za ktorú dostal od Hitlera medailu.

bodyart bartos

Zdroj: Bodyart Press

V arabskom svete rozšírená (a stále kolujúca) za studenej vojny aparátom KGB za cieľom pomsty Izraelu. Jej stránky majú na sebe krv miliónov obetí, ktoré zahynuli rukou ľudí hnaných nenávisťou, ktorú rozdúchali Protokoly.

Synagoga Satanova je niečo ako Protokoly na steroidoch.

bodyart psm

Zdroj: Bodyart Press

Podľa indícií to vyzeralo tak, že Hitlerov Mein Kampf vydajú ako prví Bodyart Press. Zrejme by to zas odbili len par riadkovým upozornením.

„Našťastie“ sa českého prekladu ujme vydavateľstvo Naše Vojsko, ktoré sa zaoberá prevažne literatúrou s tematikou military, či už faktografiou, románmi či historickými dokumentmi.

Vyjde v podobe bez komentárov, len s kritickým úvodom od historika. Nie je to síce ideálne riešenie, keďže takto citlivý materiál by mal byť riadne vysvetlený odborníkmi, ale aspoň prehlásenie na obálke vyznieva hodnoverne.

mein kampf

Primárnym zákazníkom však zrejme budú extrémisti. Nie je ale vylúčené, že v súčasnej atmosfére hnevu voči vládnej moci, pohŕdania médiami, masírovania prokremelskou propagandou a nedôverou, či rovno nenávisťou voči EÚ, NATO či USA si ju nezakúpia aj bežní ľudia. Lebo keď nato „kaviareň“ nadáva, musí tam byť aj kúsok pravdy.

Bodyart Press na knižnom trhu pôsobí ako subjekt, ktorý sa pri pomyselnom hajlovaní tvári, že len ukazuje na oblohu. Nemyslíte, že je čas zakročiť a rozhodne odsúdiť takéto pokrytecké a vo výsledku nebezpečné konanie?

A zďaleka nie sú jediným vydavateľstvom, ktoré pomáha vytvárať skvelú živnú pôdu pre extrémistov.

Teraz najčítanejšie