Denník N

Boh niekoho nenávidí?

A vy ste s tým akože v pohode…

V USA existuje náboženská skupina Westboro Baptist Church (WBC). Nemajú radi homosexuálov, iné náboženstvá alebo „moderné modly“. Medzi ich koníčky patrí chodiť protestovať na pohreby či už umelcov, alebo verejne známe osoby patriace k sexuálnym menšinám. V rámci jednej takejto akcie sa spýtali protestujúcej či nenávidí homosexuálov. Jej odpoveď bola „To nie ja nenávidím homosexuálov, to Boh ich nenávidí“. Bol som v tom, že tento výklad je ojedinelý pre túto skupinu kresťanských fanatikov.

A po nejakej dobe som narazil na tento blog:
https://dennikn.sk/blog/boh-miluje-hriesnika-a-nenavidi-hriech-loz/

Výrok „Boh nenávidí hriech, ale miluje hriešnika“ je naozaj veľmi známy a je chápaný ako príklad tolerancie moderného kresťana. Pre mňa osobne, hoci ateistu, má aspoň ten metaforický význam v tom, že človek aj s chybami je stále človekom a ako taký si zaslúži ak nie pochopenie tak aspoň toleranciu.

Jeho biblické vyvrátenie, ktoré pán Révész navrhol má však jednu veľmi zásadnú chybu. Nenávisť ako druh hnevu je totiž podľa kresťanského učenia smrteľný hriech.

Je pre mňa záhadou ak sa človek ktorý sa venuje teológii nedokáže pozrieť na tento jednoznačný rozpor. Ľudia zo skupiny Westboro Baptist Church obetovali podobnej definícii Božej nenávisti celý svoj život, avšak našli sa takí čo ich komunitu opustili a podali svedectvo o svojom živote.

Vezmem si preto radu z tohoto videa a skúsim vysvetliť svoju pozíciu. Na príklade WBC (ale nielen na ich príklade) si nemyslím, že nenávisť je dobrá vec. Vedie k hnevu, bolesti a násiliu. Nemyslím, že môžem ďalej pokračovať v rozbore ktorý pán Révész urobil. Nenávisť všemocnej bytosti interpretovaná veršami z Biblie je pre mňa stále morálne neobhájiteľná.

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kocur

Metalista. Mám rád thrash, death, industrial, grind... Ale hlavne mám rád tú slobodu ktorú to prináša. Považujem sa za mierumilovného človeka ale veľmi zle znášam nekonečný vesmír ľudskej hlúposti.