Denník N

Bojujeme s prístupom na www.slovensko.sk

Štát vám začne doručovať úradné dokumenty od budúceho roka elektronicky, pokiaľ ste právnická osoba. Na webe www.slovensko.sk vám na tento účel zriadil dátovú schránku. Ako sa do nej dostanete? Ako ju použijete? Tento návod vám to zodpovie.

Aby sa právnická osoba dostala k úradným dokumentom v dátovej schránke na webe www.slovensko.sk, musí predstaviteľ firmy disponovať občianskym preukazom s čipom. Presnejšie, potrebuje ho pre prvotné prihlásenie jej štatutárny orgán (čiže konateľ, člen predstavenstva a pod.) a následne aj zamestnanec, ktorému štaturár udelí povolenie na “vyberanie” elektronickej pošty.

Vybavujeme občiansky preukaz

Idete si vybaviť občiansky preukaz s čipom? Tak pozor! Pri jeho vybavovaní musíte sami aktívne prejaviť vôľu, že ho chcete používať na prístup k elektronickým službám štátu. Na tento prístup bude slúžiť BOK kód. Je to 6-miestne číslo, ktoré akoby váš občiansky preukaz v prostredí webu aktivuje. A práve tento BOK kód musíte na polícii pri vybavovaní občianskeho preukazu zadať.

Nemáte občiansky preukaz s čipom alebo ho síce máte len ste pri jeho vydávaní nepožiadali o prístup k elektronickým službám štátu? Tak šup-šup na políciu pre nový občiansky!

ZEP na občianskom preukaze

Ak sa rozhodnete, môžete aj vy štátu doručovať elektronicky. Potrebujete na to kvalifikovaný certifikát. Tento slúži na podpisovanie elektronických dokumentov zaručeným elektronickým podpisom (ZEP).  Kvalifikovaný certifikát vám dajú priamo na polícii pri vybavovaní občianskeho preukazu. Opäť to však nie je automaticky. Musíte prejaviť záujem o jeho vydanie. Pri jeho použití budete zadávať PIN (6-miestne číslo) a PUK kód (8-miestne číslo). Tieto čísla si volíte na polícii pri vydaní občianskeho preukazu.

Máte občiansky preukaz s čipom, aj ste požiadali o prístup k elektronickým službám štátu, ale neviete nič podpísať ZEPom? Asi ste nepožiadali aj o vydanie kvalifikovaného certifikátu. Takže, šup-šup druhý raz na políciu, nech vám ho na občiansky preukaz doplnia.

Úvodné inštalácie

Prv, než začneme stránku www.slovensko.sk aktívne používať, je potrebné inštalovať. Inštalovať. Inštalovať. A zase inštalovať. Než sa na tento krok odhodláte, je potrebné sa vybaviť pevnými nervami a rezervovať si na to pár hodín času. Ak ste cholerik alebo máte problémy s tlakom, požiadajte radšej v záujme svojho zdravia, aby vám inštalácie zabezpečil niekto iný.

Samotný proces inštalácie si zhrnieme do niekoľkých bodov:

Bod 0: Windows.

Ak je vaším operačným systémom Linux či Mac OS X, začnite s inštaláciou Windows. V prípade, že sa voláte rytier Don Quijote alebo máte veľmi, veľmi, veľmi veľa voľného času, môžete štátne elektronické služby skúsiť rozchodiť aj bez Windows.

Bod 1: Ovládače na použitie čítačky kariet.

Stop! Prv než vôbec začneme s inštalovaním. Požiadali ste na polícii pri vybavovaní občianskeho preukazu aj o čítačku kariet? Nie? Tak šup-šup na políciu po tretí raz. Tentokrát po čítačku.

Čítačka kariet je taký malý plastový kryt s dlhým káblikom, na ktorého konci je usb port. Občiansky preukaz vložíte do čítačky a zapojíte ju do vášho počítača. Aby vám však fungovala, musíte si v počítači nainštalovať ovládače. Ovládače nájdete na webe www.slovensko.sk v časti Na stiahnutie. Pozor, musíte poznať verziu svojho operačného systému, či ide o Windows 32-bitový alebo 64-bitový. Podľa toho inštalujete. Ak nepoužívate Windows, ste na bode nula.

Bod 2: eID klient.

Ide o aplikáciu, ktorú musíte spustiť vždy, keď sa idete na stránke www.slovensko.sk prihlásiť do svojej dátovej schánky. Aplikácia beží na pozadí vášho operačného systému. Vy reálne pracujete v prostredí svojho internetového prehliadača. Inštalátor nájdete na webe www.slovensko.sk v časti Na stiahnutie. Vyberte si ho z ponuky podľa svojho operačného systému a jeho verzie.

Bod 3: D.Signer.

Ide o viac rôznych aplikácií, ktoré pracujú priamo na štátnom webe s dokumentami podpísanými ZEPom. Ide o dôležité aplikácie, pretože bez nich si napríklad tú úradnú zásielku od štátu neviete zobraziť. Tieto aplikácie opäť reálne bežia na pozadí vášho operačného systému. Inštalačné súbory k D.Signer nájdete na webe www.slovensko.sk v časti Na stiahnutie. Ak však nie ste IT odborník, očakávajte stavy zúfalstva pri lúštení, ktorý inštalátor vlastne spustiť máte a ktorý nie. Inštalačná ponuka súvisiaca s D.Signerom vám totiž bude pripadať ako náhodné zhluky malých a veľkých písmen doplnených číslami. Tak si vyberte!

Podpisovanie ZEPom na webe www.slovensko.sk by vďaka D.Signeru malo fungovať v akomkoľvek internetovom prehliadači. Bezchybne však funguje iba v prostredí Internet Exploreru. Ak chcete používať napríklad Chrome, Operu, Mozillu či Edge (náhrada Internet Explorera vo Windows 10) čakajú vás hodiny utrpenia a hľadania chýb vo svojom postupe a cyklenie v inštalovaní a odinštalovávaní D.Signeru. Pretože chybová hláška vám nepovie, že ste pri klikaní cez web www.slovensko.sk prehliadli informáciu, že podanie Živnostenskému úradu urobíte iba cez Internet Explorer. Ona vám bude namiesto toho hovoriť, že D.Signer nemáte nainštalovaný vôbec.

Bod 4: XZep Signer.

Ide o aplikáciu, ktorú používate mimo webu www.slovensko.sk. Slúži na podpisovanie PDF dokumentov ZEPom, ktoré posielate štátnemu úradu ako prílohu elektronického podania. Túto aplikáciu využijete, ak budete chcieť poslať napríklad sťažnosť na to, že vám polícia k novému občianskemu preukazu nedala všetky potrebné súčasti automaticky, a to bez toho, aby ste o každú iniciatívne vy žiadali.

Aplikácia XZep Signer je poskytovaná štátom zdarma. A preto aj tak vyzerá. Nemá žiadnu ikonku, ktorú by ste si dali na plochu svojho počítača pre ľahšie spustenie. Keď ju otvoríte, je to vlastne iba bežné okno, ktoré vyzerá ako nejaká chybová hláška vášho Windowsu.

V ďalšej časti si povieme, ako dátovú schránku používať.

 

Teraz najčítanejšie

Marcela Bošková

Daňová poradkyňa v spoločnosti A&T solutions. Píšem o témach, ktoré sa ma profesne týkajú. Tu, na blogoch denníka N, v trochu odľahčenej forme. Odborne na blogu mojej firmy. Zároveň sa moje príspevky objavujú aj v Hospodárskych novinách, pre ktoré píšem ako externý daňový expert.