Denník N

Boli sme reprezentovať Slovensko

Madrid január 2016, viac ako 230 000 návštevníkov, viac ako polovica z nich sa venuje profesionálne cestovnému ruchu, viac ako 9000 firiem zo 165 krajín sveta a my sme tam boli ako súčasť slovenského stánku.

FITUR Madrid je jedným z najväčších veľtrhov cestovného ruchu na celom svete. Španielsko s viac ako 68 miliónmi turistov ročne vie, čo je turizmus. Slovensko sa po dlhej pauze vrátilo na tento veľtrh minulý rok. Minulý rok okrem SACR, sme tam boli len dve CK zo Slovenska. Tento rok sme boli už 4 CK a Bratislavská oblastná organizácia.

Fitur201602

10 hodín denne sme vysvetľovali, kde je Slovensko. Nie, nebolo to súčasťou Juhoslávie. Áno, bolo súčasťou Československa. Sme len hodinu od Viedne, dve od Budapešti, 4 od Prahy a 5 od Krakova. To všetko už poznáte a Slovensko nie? Karpaty začínajú v Bratislave. Máme najkrajšie hory v regióne. Takú turistiku, ako na Slovensku, nezažijete inde. Po turistike môžete oddychovať v našich kúpeľoch. Máte radi jaskyne? Máme podzemný raj. Najvýchodnejšia gotická katedrála v Európe je v Košiciach, atď.   a toto poviete viac ako 100 krát v ten istý deň.

Fitur201604

Okrem bežných turistov chodili zástupcovia cestovných kancelárií, novinári, blogeri (mám pre nich zvláštne pochopenie). Jeden deň sme mali B2B podujatie: 150 reprezentantov CK a tour operátorov zo celého sveta sedelo v jednej veľkej miestnosti. Incomingové CK sme chodili od stola ku stolu podľa rozvrhu, čo nám poslali organizátori na základe dotazníka, čo sme skôr vyplnili. Mali sme 10 minút, aby sme prezentovali Slovensko a našu ponuku. Potom 5 minút, aby sme sa premiestnili ku ďalšiemu stolu. Po troch hodinách intenzívneho jednania som bol vyčerpaný.

Fitur201608

Je pravda, že chodíme na veľtrhy s cieľom predávať naše produkty, ale som presvedčený, že na veľtrhu pracujeme 10% pre seba a 90% pre Slovensko (rezonuje vo mne veta … ale očakávam, že aj vy urobíte niečo pre tento štát).

Výstava FITUR je aj príležitosťou, aby sa zahraniční absolventi slovenských VŠ stretli v Slovenskom stánku. Tento rok prišli kamaráti z Ekvádoru, Dominikánskej Republiky, Kuby a Maroka. Náhodou sa zastavil tajomník ministra CR Kambodže, ktorý študoval vtedy keď my, na VŠE vo Bratislave. Inač viem o absolventoch slovenských VŠ vo vládach: Angoly, Vietnamu, Nikaraguy a Bolívie, aj v diplomatických misiách ďalších krajín.

Fitur201603 amigos

Slovensko všetkých pohostilo, a keď sa výstava po 20:00 hodine skončila, v Slovenskom stánku začala hrať hudba ELANu (vďaka Martin) a začala sa diskotéka. Česi boli o dva stánky ďalej a prišli sa pozrieť. Neskôr kolegyne z českého stánku tancovali: Sladké mámení … Toto všetko ukončili pracovnici SBS, ktorí povedali, že o 21:00 musíme opustiť výstavisko.

Fitur201605

My sme sa nedali a fiestu sme pokračovali na kubánskej diskotéke v centre Madridu.  Niektorí naši slovenskí kolegovia „nás tam prišli podporiť“ a spolu s nami odchádzali po tretej ráno. Aj takáto spolupráca sa rodí na takýchto veľtrhoch.

Fitur201606 Fitur201607

Ja nemám skúsenosti z iných výstav, ale chcem pochváliť SACR za túto výstavu. Celý čas sa o nás starali a pozorní pracovnici Cateringu ponúkali kávu, víno, džúsy, alebo malé občerstvenie partnerom, ktorí prišli k nám na jednanie. To isté môžem povedať aj o veľvyslancovi a ďalších pracovníkoch slovenského veľvyslanectva v Madride, ktorí boli s nami aj počas víkendu a pomáhali nám s prezentáciou Slovenska.

Už sa tešíme na FITUR 2017

Teraz najčítanejšie

Carlos Arturo Sotelo Zumaran

Prišiel som na Slovensko študovať pred viac ako 30 rokmi a potom som sa vrátil do Peru, žil som istý čas v Mexiku, ale nakoniec som sa s rodinou rozhodol vrátiť na Slovensko, kde som nepretržite 14 rokov. Som certifikovaný turistický sprievodca a majiteľ peruánskej reštaurácie CASA INKA v Bratislave a CK Eslovaquia Travel. Viac ako 10 rokov sprevádzam Slovensko, Peru, Bolívia, Ekvádor s Galapágmi a Mexiko. Napísal som knihu: „Eslovenčina je ťažká“. [email protected] travel. eslovaquia.sk