Denník N

Bratislavská kaviareň proti progresu

Pred dvoma týždňami ohlásili startupisti z kaviarni zaregistrovanie ďalšej politickej strany pod názvom Progresívne Slovensko. Progresívni sú však na úrovni solidarity v SaSke.

Ďalšia strana, žiaden posun. Máme tu ďalšiu politickú stranu. Slovensko ich má málo a preto je potrebné, aby tu vznikla nová, ktorá sa ale ničím nelíši od tých súčasných. Iba v názve.

Progresívne Slovensko ohlásilo, že hnutie buduje iba zdola. No na prvých priečkach je iba Štefunko a Truban. Napriek týmto menám veľký progres nečakajte. Ich hlavným pôsobiskom je nečakane Bratislava, kde sa snažia vplývať aj pomocou svojich neskúsených členov. Žiadne iné okresy, iba Bratislavu, opäť.

Vytvorili petíciu ktorou chcú zastaviť developerov na pravom brehu Dunaja v Petržalke. Ide o pekný počin. Developeri sú predsa vždy tí zlí a bojovať proti ním sa musí. Nie však bez rozmyslenia. Vadí im, že by projekty pod hlavičkou Spojená Bratislava mali dostať štatút významnej investície. Nič by mi nevadilo, keby sa nemalo stavať predovšetkým na mŕtvych pozemkoch, ktoré roky chátrajú a patria aj tak developerom. Jediné čo sa snažia títo noví politici spraviť je zdržať všetko tak do komunálnych volieb, aby mali aspoň jednu tému občianskeho aktivizmu. Argumentujú domčekmi, ktoré sú za hrádzou. Samotný proces aj po schválení významnej investícii by trval niekoľko rokov. Za nehnuteľnosti dostanú zaplatené. Vyvlastnenie je posledná fáza. Okrem toho, že sú proti samotnej rozvojovej fáze, tak im vadí aj to čo projekt prinesie – električku, lanovku a novú mestskú pláž. Deklarujú, že nie sú proti električke, ale žeby mala smerovať inam. Tu už naozaj neviem. Developer má platiť niečo verejné zo svojho a ešte si má nechať diktovať, kde má vlastne investovať vlastné peniaze. Výborne!

Mal som o Progresívnom Slovensku a Michalovi Trubanovi väčšiu mienku. No ako sa ukázalo, táto skupina nie je ničím výnimočná. Kritizovanie, to tu už máme od OľaNo, sociálne cítenie SMER, nevzdelaných politikov od SME Rodina. Nový vietor tu teda ani po mediálnej masáži opäť nebude. Bude tu skôr opäť všetko po starom. Aby ste mi rozumeli, nie som zástancom developerov, ale nemám rád nekonštruktívne kritiky vzniknuté len tak zrazu z ničoho. Keď sa téma Spojenej Bratislavy objavila prvý krát, nikto so súčasných signatárov petície až na pani poslankyňu Štasselovej neozval. Tu mám ďalší bod. Príde mi smutné, že jedna z najaktívnejších mestských poslankýň Lucia Štasselová sa nechala takto nachytať. Je kritika bola aspoň vždy vecná. Preto ma aj potešilo, že sa pridala k pánovi Beblavému. No tuto je to naozaj krok vedľa. Podporovať ľudí, ktorí sa rozhodli iba kričať a nič priame nedosiahnuť je cez čiaru.

Pre všetkých by bolo príjemnejšie kebyže sa Truban venuje naďalej Websupportu, pretože politika mu nejde a týmto to iba dokázal. Sklamanie je v tomto prípade na mieste. Neriešiť skládky, neriešiť holoruby, neriešiť smog, ale riešiť zahusťovanie je také Bratislavské. Takto nám tu nevzniklo nič nové. Gratulujem Vám, takto verím, že aspoň SPOLU ponúkne alternatívu voči súčasnej politickej sfére. Progresívne Slovensko jednoducho zastagnovalo.

Teraz najčítanejšie