Denník N

Bratislavská zeleň prehráva boj s asfaltom, župa peniaze na zlepšenie klímy nechce

Úradníci si asi nevšimli, že bratislavské ulice sú neznesiteľne horúce a na asfalte by sa v lete dala urobiť praženica.

Bratislavský samosprávny kraj nestojí o pár miliónov z eurofondov, ktoré Únia vyčlenila na zazelenanie mestských oblastí.

Každý kúsok zelene pritom pomáha vypečené mesto ochladiť. Za to, že sa v Bratislave teploty bežne šplhajú nad 35°C môže globálna zmena klímy iba minimálne. Oveľa viac si za to môžeme sami. Ničíme zeleň, zväčšujeme asfaltové plochy, betónujeme ostošesť.

Z Hlavného námestia zmizli stromy úplne, zo Sadu Janka Kráľa ukrojilo nákupné centrum, parčík na Kollárovom námestí je menší kvôli administratívnej budove, stromy na Trenčianskej museli ustúpiť trolejbusovej trati. A to ani nehovorím o tom, ako vytláčajú nové bytovky vinice v Novom Meste aj Rači. Takto by som mohol pokračovať veľmi dlho.

Haldy betónu a asfaltu sú magnetom na tepelnú energiu. A nepomôže im ani to, že developeri svoje megaprojekty čoraz viac cnostne nazývajú parkami. S tými majú spoločné asi toľko, ako hotel s hlavnou stanicou.

Prejdite sa z Hviezdoslavovho na Hlavné námestie. Medzi nimi je často rozdiel skoro desať stupňov. Na Hviezdoslavovom námestí sú veľké stromy a dostatok vodných plôch, na Hlavnom námestí je najmä kamenná dlažba.

To, že sa planéta prehrieva, v moderných mestách pochopili už dávno. A snažia sa s tým niečo urobiť. My len nadávame na počasie a montujeme klimatizačné jednotky, ktoré míňajú energiu a prekurujú ulice ešte viac. Pritom riešení je veľa. Viac stromov, trávnikov, fontán, zelených striech a vertikálnych záhrad. A menej asfaltu a betónu. Alebo zadržiavanie dažďovej vody, ktorú my bohorovne púšťame do kanála.

Zdá sa, že pojem „adaptácia na zmenu klímy“ ku kompetentným na bratislavskej župe ešte nedorazil. Inak si neviem vysvetliť ich nezmyselné ohrdnutie peňazí z eurofondov. Dozrel čas, aby samospráva konečne začala myslieť aj na životné prostredie. Darmo budeme investične atraktívny región s nízkou nezamestnanosťou a dobrými platmi, keď sa vonku na ulici nebude dať žiť.

Teraz najčítanejšie