Denník N

Bratislavskí starostovia sa priznali ku korupcii v priamom prenose

Starostovia vyberajú výpalné v mene štátu a čudujú sa, že si polícia a NAKA robí svoju prácu.

https://dennikn.sk/296749/starostovia-sa-zastali-vyberania-darov-prisiel-aj-jurika-marianky  V pondelok 16.11. zorganizovalo regionálne združenie mestských častí v Bratislave (oblastná organizácia ZMOSu) na čele so starostom Vajnor Jánom Mrvom tlačovku, kde doslova obvinili políciu z toho, že zbytočne kriminalizuje vyberanie „dobrovoľných darov“ od individuálnych stavebníkov v mestských častiach. Reagovali tak na zatknutie starostu Mariánky a následné policajné razie v Záhorskej Bystrici a Čuňove. Starosta Mariánky Radovan Jurika bol prítomný aj so svojim obhájcom. Hoci to regionálne združenie ZMOSu prezentovalo ako aktivitu všetkých starostov, zúčastnilo sa ich len 14. Teda je nádej, že aspoň 3 starostovia sú čestní… Traja zo sedemnástich. To je žalostne málo…

Keď som to čítal, skoro som spadol zo stoličky. Oni sa vlastne priznali ku korupcii v priamom prenose. Monika Tódová to v priloženom videu skomentovala veľmi trefne. Buď to robia takto všetci a všelijako ľuďom naznačujú, že ak ten dar nedajú, tak to nepôjde tak hladko, alebo sa týmto pokúšajú zastrašiť svedkov aby nesvedčili. Ich argumentácia bola úsmevná, že peniaze sa vlastne vrátia občanovi. Celá vec je o to horšia, že stavebné konanie je prenesená kompetencia štátnej správy. Štátne inštitúcie sú teda druhostupňovým orgánom v konaní a následne nesú aj zodpovednosť za spôsobené škody.

Môžete si povedať, že sponzorstvo je legitímnym nástrojom upevňovania lokál patriotizmu a spoločenskej zodpovednosti, v čom je teda rozdiel? Veď príbehov o tom, ako sponzori zaplatili vianočný stromček, nejaký koncert, kultúrne podujatie, či silvestrovský ohňostroj je predsa plný google. Rozdiel je v tom, že koncert či ohňostroj sú veci, ktorými samospráva v rámci vlastných kompetencií spríjemňuje svojim obyvateľom život. V stavebnom konaní však máte právny nárok na vydanie povolenia, samozrejme v prípade že splníte všetky zákonné náležitosti. Starostovia teda vyberajú výpalné v mene štátu a čudujú sa, že si polícia a NAKA robí svoju prácu.

Neviem ako to dopadne, mnohí z účastníkov bizarnej tlačovky sú politickí matadori s výbornými kontaktmi „tam hore“. Ale zamyslieť by sa mohli aspoň politické strany, ktoré majú plné ústa boja proti korupcii a klientelizmu a pritom majú niekoľkých starostov na kandidátke do parlamentných volieb.

Teraz najčítanejšie