Denník N

Bratislavský Kamzík kríva

Kedysi pýcha Bratislavy, dnes viac-menej chátrajúce územie obklopené krásnymi lesmi s obrovským rekreačným potenciálom. Jednou z dominánt Bratislavy je aj Kamzík, druhý najvyšší kopec mesta a jedna z hlavných brán do lesoparku. Bohužiaľ, roky ostáva mimo pozornosti kompetentných.

Nevyužitý potenciál územia

Televízna veža, týčiaca sa nad Bratislavou, býva často na fotografiách turistov. Čo však uvidia, ak k nej prídu bližšie? Vraj treba začínať pozitívne. Na Kamzíku sa v poslednom období podarilo aspoň trochu zlepšiť a skultúrniť prostredie. Vybudovali sa prvky na cvičenie v prírode z priority poslanca Korčeka, aj na náš podnet sa vybudovalo pekné detské ihrisko, ktoré sa okamžite stalo veľmi obľúbeným miestom pre rodiny s deťmi. Presvedčili sme vedenie Mestských lesov (MLB), aby osadili nové lavičky pri bufetoch, drevené a kamenné zátarasy proti divoko parkujúcim autám rovno na zeleni. Realizoval sa aj zaujímavý projekt obnovy veliteľskej kaverny z Prvej svetovej vojny. Bikeri sa dočkali novej zjazdovej trate. Územie ako celok má však oveľa väčší potenciál a už roky čaká na tú chvíľu, kýmsi to vedenie MLB uvedomí.

Zanedbané územie zvykne lákať aj skupiny, čo si neprišli vychutnať výhľady a krásne prírodne prostredie. A tak na Kamzíku môžete vidieť a zažiť aj:

  • počmárané a poškodené informačné tabule pár dní po ich osadení;
  • posprejované a vyvrátené cyklosmerovníky a cykloznačenie;
  • kopy bioodpadu a smetí zo záhrad pri prístupových cestách;
  • dopravný chaos, autá parkujúce po krajoch úzkej cesty ako aj jazdiace do zákazu vjazdu;
  • poškodené lavičky, zábradlia, altánky a pod.;
  • úmyselne zapálený strom;
  • chýbajúce WC, či jednoduchú umývarku na bicykle.

Vrcholom v poslednom období bolo rozsypanie pripínačiek pred cyklistickú trať.

vandali2

Lunapark vs reálne potreby

Kamzík patrí po Železnej studničke k najobľúbenejším miestam v lesoparku najmä kvôli blízkosti mesta a prírodnému lesnému prostrediu. Či už to je konečná stanica pre rodiny s deťmi, alebo nástupné miesto na väčšie výlety pre turistov alebo bikerov. Mesto nedávno cez média pompézne oznámilo, že v tejto lokalite pribudne vyhliadková veža za vyše 30 000 eur, ktorá bude kópiou veže kdesi z Dolnej Nitry. Že do lesoparku pribudnú „sochy drevených zvieratiek za 20 000 eur“, domčeky na stromoch za 54 000 eur a iné atrakcie. Nemám nič proti citlivému rozvíjaniu tohto územia ani atrakciám, ktoré do prírody pritiahnu deti. Otázka je však, či neexistujú oveľa dôležitejšie veci, ktoré by si zaslúžili pozornosť vedenia mesta a či predražené drevené zvieratká sú naozaj najväčšia priorita.

vandalizmus8Zatiaľ čo Partizánska lúka je krásny a reprezentatívny areál, dobre spravovaný a strážený zo strany Mestských lesov, Kamzík rýchlo upadá. Chýbajú verejné toalety, poriadok, čistota a pravidelnejšia údržba. Aj preto ma mrzí, že namiesto reprezentatívneho miesta návštevníci častokrát nachádzajú poškodený mobiliár, smeti, alebo nepokosenú dvojmetrovú pŕhľavu vedľa detského ihriska, či exkrementy po okolí. Problémom je aj spomínaný vandalizmus a chýbajúca kontrola územia. Ono totiž po reálnych skúsenostiach hrozí, že bez zmeny prístupu, sa aj tieto nové plánované prvky rekreačného vybavenia stanú obeťou vandalizmu.

Poslanci mestského zastupiteľstva, ale aj zástupcovia Mestských lesov, míňajú množstvo energie a zbytočných financií na hľadanie zámienok a pseudoargumentov na zvyšovanie ťažby. Radšej by sa mohli venovať skutočným problémom, ktoré lesopark trápia. A najmä priniesť systémové zmeny pre podfinancovanú a personálne poddimenzovanú mestskú organizáciu, ktorá sa má starať o 3 000 hektárov rekreačných lesov. Žiaden konkrétny konštruktívny návrh od tejto skupiny poslancov však zatiaľ nevzišiel.

vandali5Riešenia

Už dávnejšie sme načrtli kompetentným s možné riešenia a očakávali (márne) diskusiu. Tým prvým riešením je vytvorenie „Správcu areálu Kamzík“ po vzore dobre fungujúcej správy areálu Partizánska lúka. Správca areálu by budil podvedome rešpekt u návštevníkov, proaktívne a denne by dozeral na dodržiavanie bezpečnosti turistov, kontroloval a udržiaval stav mobiliáru a vybavenia lesoparku v blízkom okolí (Cvičná lúka, Drieňovské lúky, areál „Americké námestie“ a pod.). Súčasne by jeho úlohou malo byť aktívne udržiavanie čistoty areálu –  pravidelné kosenie buriny, oprava poškodených lavičiek, či altánkov. Zriadením správcu areálu by sa výrazne zvýšila atraktivita a reprezentatívnosť územia. Rodiny s deťmi alebo bikeri by určite takéto zlepšenie ocenili.

Druhé odporúčanie je vytvoriť tzv. „Stráž lesoparku“. Tj. osoby, ktoré by boli aktívne v teréne. Na rozdiel od Mestskej polície, by sa nepohybovali len po asfaltových cestách a len ojedinele, resp. až na podnet občanov, ale pohybovali by sa po lesoparku denne a mali tak prehľad o všetkých činnostiach, ktoré tu aktuálne prebiehajú. Či už sú to nepovolené prejazdy motorových vozidiel, kladenie ohňa v čase zákazu ale aj dohliadanie na prebiehajúcu ťažbu dreva, najmä v oblasti dodržiavania šetrnných metód zo strany externých drevorubačov, aby nedochádzalo k zbytočnému poškodzovaniu turistických chodníkov. Bohužiaľ, z doterajších skúseností je evidentné, že lesopark potrebujeme mať v teréne osoby, ktoré môžu vykonávať kontrolu a dozerať na bezpečnosť návštevníkov. V súčasnosti sú na 3 000 ha územia len dvaja lesníci, aj tí z veľkej časti zavalení byrokraciou v kancelárii.

vandali4

Budúcnosť Kamzíka

Treba si povedať na rovinu, že vandalizmus a neporiadok sa územím šíri naozaj rýchlo. Je otázne, ako dlho ostanú nové drahé rekreačné prvky funkčné. Kamzík urgentne potrebuje vybudovanie verejných WC, na čo upozorňujeme už roky. Tak isto vyriešiť parkovanie, avšak nie budovaním ďalších parkovísk na úkor lesa, ale zavedenie poriadku na existujúce „parkoviská“, resp. ich zlegalizovanie. Veľkou výzvou je aj zvýšenie bezpečnosti chodcov (najmä detí) a cyklistov, momentálne ohrozovaných parkujúcimi autami. Ticho vládne aj nad vybudovaním chodníka od konečnej trolejbusu na Kolibe až po Kamzík, tj. nad projektom, ktorý občania vybrali v tzv. občianskom rozpočte. A najmä treba na územie priniesť poriadok a koncepciu. Kamzík sám o sebe má svoje čaro, nepotrebuje zbytočné megalomanské projekty (momentálne sediace v šuflíku riaditeľa MLB), ktoré by do lesa priniesli len kopec betónu.

Hlavným lákadlom areálu je prírodné prostredie na skok od mesta. Stotožňujem sa s dobre položenou otázkou novomestského poslanca a aktivistu Martina Vlačikyho: „Vyhliadková veža, alebo radšej bezpečný chodník, slušné parkovisko a čisté verejné toalety?“.

Autor je členom občianskeho združenia Iniciatíva Naše Karpaty.

Teraz najčítanejšie

Jakub Mrva

Som ochranár, cyklista, turista, otec 2 detí a predseda občianskeho združenia Iniciatíva Naše Karpaty, ktoré sa dlhodobo venuje boju proti nadmernej a nešetrnej ťažbe dreva, nevhodným developerským projektom a zároveň snahe podporovať rekreáciu v súlade s princípmi ochrany prírody. Som spoluautorom Koncepcie rozvoja bratislavských mestských lesov, Zonácie mestských lesov a Dohody medzi hlavným mestom a LESMI SR ohľadom zníženia ťažby dreva. Od roku 2018 pôsobím ako poslanec mestského zastupiteľstva hl. mesta SR Bratislavy za Team Bratislava (Team Vallo) a miestneho zastupiteľstva mestskej časti Nové Mesto.