Denník N

Brecely v (#)sieti stromčekov

Viete, koľko ľudskej práce treba, aby sa vytvorilo sto miliónov eur?

Vážený pán minister, hovorí sa o Vás, že ste v sieti. Nemyslím tú roztrhanú #sieť, ale inú. Nenápadnú, pevnú a nebezpečnú. To, že ste v #sieti, síce nie je pre Vás osobne žiadna výhra, ale to spoločnosti až tak neubližuje. Ale to, že ste v sieti, pre spoločnosť problém je. Byť zamotaný v sieti “stromčekov” a iných samorastov od “počiatku”, čo Vás držia za ruku, aby Vám v kresle ministra viedli ruku správnym “smerom” čo podpísať a čo nepodpísať, je pre spoločnosť problém. Vážny problém.

Keď sa rôzne “stromčeky” a iné samorasty od “počiatku” rozhodli vo Výbore Národnej rady obhajovať neobhájiteľné, neverila som vlastným ušiam. Vyzerá, že tiene v sieti Vám vtedy držali ústa. Možno aj tiene v #sieti. A čoskoro Vám podržia ruku, aby ste podpísali …

Áno, tušíte správne, ide o zmluvy na Informačný softvér výstavby a Atlas pasívnej infraštruktúry. Spolu za takmer 100 miliónov eur. 100 miliónov !!! Pán minister, viete vôbec, koľko je to peňazí ? Viete si predstaviť, koľko ľudskej práce sa musí vynaložiť, aby sa vytvorila peňažná hodnota 100 miliónov eur ? Samozrejme, je to nič oproti zbytočne minutej miliarde za doterajšiu nefunkčnú elektronizáciu … Ale nehľadajte falošné výhovorky.

Vyzerá, že na novom stavebnom zákone sa ešte ani nezačalo pracovať (aj keď je to priorita vlády). Preto, prosím, skúste nám – obyčajnému ľudu vysvetliť, že ako sa dá kupovať a vyrábať softvér pre stavebné úrady za desiatky miliónov eur, keď ešte nikto nevie, akú budeme mať legislatívu. A, prosím, stupídne riekanky, že sa vytvorí nejaký “super hyper extra flexibilný softvér”, prispôsobiteľný akémukoľvek novému zákonu, ako nám tu natárali “stromčeky” a iné samorasty od “počiatku”, radšej ani neskúšajte. Tvrdiť takého hlúposti je hodné iba ich mentálnej úrovni, nie Vašej. Keby bolo ministerstvo Vašou vlastnou firmou, kupovali by ste softvéry rovnako nehospodárne? Stavím sa, že nie.

Pán minister, nemôžete v Hospodárskych novinách blogovať, že ste ušetrili 127 miliónov eur, keď v zápätí “vyhodíte 100 miliónov hore komínom”. Aký zmysel má písať, že ste urobili „good deal“, keď sa v zápätí chystáte urobiť „very bad deal“ ?

Tresli ste práve päsťou po stole od hnevu, že to nie je pravda? Tvrdíte, že cieľom #siete je “urobiť si dobrý štát” ? Presvedčte nás ! Napríklad tým, že:

– Zverejnite úplne všetko, čo sa len dá, okolo obstarávania Informačného systému výstavby a Atlasu pasívnej infraštruktúry. Napríklad analýzy za nehorázne milióny, podľa ktorých sa softvér obstarával, alebo analýzy ekonomickej výhodnosti, aby sme sa mohli lepšie pozrieť na to, čo to tie “stromčeky” a iné samorasty od “počiatku” navystrájali. Vraj Vám zväzuje ruky autorské právo? Určite sa nájde na ministerstve nejaké bielitko, ktorým tých pár riadkov “autorského skvostu”, v inak asi bezcenných papieroch, zabielite. A zvyšok ukážte verejnosti.

– Zverejnite mená členov tajného spolku, ktorý v súčasnosti posudzuje a prehodnocuje výhodnosť softvérov obstarávaných “od počiatku”, aby sme sa ich mohli na pár vecí spýtať.

– Skúste zrozumiteľnou formou, hodnou slušného ministra, vysvetliť, že prečo chcel softvér pre stavebné úrady obstarať Fígeľ iba za 17 miliónov eur, ale softvér “od počiatku” stojí až 50 miliónov. Argument, že obsiahne viac funkcií, tiež radšej ani neskúšajte. Pretože spájať softvér pre stavebné úrady so softvérom na obstarávanie územnoplánovacej dokumentácie a softvérom na verejné práce do jedného veľkého, je ako spojiť pásy z tanku s karosériou osobného auta a s krídlami z lietadla. Veriť, že tá opacha bude lietať, je naivné. Nakoniec budeme šťastní, ak bude aspoň variť kávu. Ale buďme radšej realisti. Všetko naznačuje tomu, že boli účelovo pospájané rôzne oblasti súvisiace s výstavbou, pritom ale na sebe úplne nezávislé, len aby sa mohlo obstarávanie obrieho pozliepaného softvéru nafúknuť do závratných súm. Veď napokon sa to aj podarilo.

Ak ste “rovný” chlap, a zatiaľ vyzerá, že ste, nezamotaný v sieti alebo #sieti, “stromčekom” a iným samorastom od “počiatku” poviete: “A dosť !” Inak bude dôvod zamýšľať sa, že koľko Váš podpis pod „very bad deal“ stojí.

 

Teraz najčítanejšie