Denník N

Briti nastavili Únii zrkadlo, kopať do nich je lacný populizmus

Premiér Fico je vraj opäť v dobrej kondícii, dočítal som sa v novinách. V jeho prípade však dobrá kondícia znamená, že nepremýšľa o dôsledkoch svojich slov. Pred pár dňami si kopol do Veľkej Británie.

Podľa neho Maďarsko, Poľsko, Česko a Slovensko sú pripravené vetovať akúkoľvek dohodu o brexite, ak by obmedzila právo občanov z Európskej únie pracovať v Británii. Naozaj sú pripravení? A všetci? Aj Česi, ktorí ho v žalobe na utečenecké kvóty „zradili“?

Ficova domnelá starostlivosť o Slovákov pracujúcich na ostrovoch je kontraproduktívna.

Po prvé, Veľká Británia je demokratický, právny a zvrchovaný štát. To, ako si upraví svoju pracovnú legislatívu voči cudzincom, je v konečnom dôsledku plne v rukách britskej vlády a parlamentu.

Po druhé, postavenie občanov, ktorí pracujú v Británii a ktorí sú občanmi niektorého z členských štátov EÚ, bude iste predmetom záujmu aj ostatných európskych vlád, ale v prvom rade aj samotnej Británie. Drvivá väčšina z nich je pre Britániu prospešná a nie je možné ich lusknutím prstov nahradiť. Brexit bude znamenať veľkú záťaž na ekonomiku, britská vláda nebude mať záujem problémy ešte prehlbovať.

Po tretie, Fico by sa mal v prvom rade starať o to, aby sa Slováci radi vracali do Slovenskej republiky a všetko dobré, čo sa naučili na ostrovoch, využili na Slovensku.

Po štvrté, je absolútne pomýlené vyhrážať sa Britom ešte predtým, ako predstavili  EÚ svoje predstavy o riešení tejto otázky.  V podstate len burcuje negatívne nálady Britov voči cudzincom vrátane tam žijúcich Slovákov. Miesto pomoci našim ľuďom škodí. Robí z nich rukojemníkov svojho populizmu.

Po piate, slová slovenského premiéra sú v príkrom rozpore s apelmi, ako treba úniu prinavrátiť občanom, ako ju treba urobiť zrozumiteľnou,  vľúdnou a tak. Čo premiér nečítal Bratislavskú deklaráciu, ktorá sa týmito apelmi na lepšiu komunikáciu s verejnosťou hemží? Spôsoby, ktoré používa vo svojej politickej práci, sú presne tie, ktoré vedú k exitom.

Kardinálna otázka na záver: Čo je toto za zahraničná politika? Toto je, proruská politika. Rozoštvávať, vydierať, zamoriť úniu puchom sváru a nenávisti. Slovenský premiér Fico slúži záujmom cudzej mocnosti. Treba sa len rozhodnúť, či to robí vedome, alebo tak pol na pol.

Teraz najčítanejšie