Denník N

Briti ostali zaskočení a oklamaní ako my po voľbách

Občania Veľkej Británie ostali zaskočení výsledkom referenda asi rovnako ako všetci slušní občania tejto krajiny výsledkom volieb.

O ekonomických, sociálnych a hospodárskych dôsledkoch BREXITU, alebo ak chcete vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie, sa za tých pár dní popísalo veľa. Najpresnejšie prognózy aj tak prinesie len sám život. Jedno, čo však môžeme už s istotou povedať aj teraz, je fakt, že Briti sa stali obeťou klamstva rovnako ako my pri posledných voľbách.

Občania Veľkej Británie ostali zaskočení výsledkom referenda asi rovnako ako všetci slušní občania tejto krajiny výsledkom volieb. V čom sú tie výsledky podobné a je možné ich porovnávať alebo dokonca považovať za rovnaký podvod?

My ľudia sme veľmi ľahko ovplyvniteľní. Stačí na nás použiť vhodný marketingový nástroj, udrieť na citlivú strunu a ukázať aspoň náznak svetla na konci tunela. Presne to použil hlavný zástanca odchodu Veľkej Británie v rámci kampane, keď ľudom vyčíslil koľko libier denne odchádza do Európskej únie a koľko peňazí by teda mohlo ostať doma. Ľudia v tej chvíli nepotrebovali vedieť, či je to pravda, ani to, že zabudol dodať koľko peňazí z tých, čo odchádza, sa z Európskej únie aj vracia. Ľudia uverili a zahlasovali. Keď sa pár hodín po výsledku referenda v priamom prenose v televízii dotyčný vyjadril, že to nebola pravda a bola to z ich strany chyba, výsledok referenda už zvrátiť nemohol.

Toto isté sa odohralo u nás len s inými osobami a obsadením začiatkom marca. Stačil vhodný politický marketing, ktorí voličov presvedčil, že keď budú voliť niektorú z pravicových strán, Fico a jeho strana nebude mať absolútnu moc ako doteraz, lebo pravica sa proti nemu spojí. Niektoré svetielka na konci tunelov poblikávali už pred voľbami keď nevedeli jasne deklarovať, či s Ficom pôjdu alebo nie, ale to už volič vtedy trošku prehliadal. Po voľbách sa stalo, čo voliči opití politickým marketingom nečakali. Na scénu sa dostali extrémistické riešenia a zoskupenia, ktoré politickými stranami možno nazývať len so značnou dávkou fantázie a najhoršie zo všetkého bol fakt, že strany, ktoré svojich voličov lákali na fakt, že s Ficom nepôjdu, s ním nakoniec do vlády išli. Fico hoci teoreticky neobmedzenú moc nemá, prakticky ju má naďalej.

V čom sú tieto podvody spáchané na občanoch však rozdielne? Britský zástanca vystúpenia z Európskej únie mal toľko politickej kultúry a uvedomelosti, aby verejne vyhlásil, že to bola chyba z ich strany. V našej krajine sa takéhoto prejavu politickej kultúry a uvedomelosti, ktorý nie je jednoduché priznať, ešte asi dlho nedočkáme. Ani zo strany koalície, ani zo strany opozície. U nás sa dejiny politickej kultúry ešte stále podobajú skôr na mafiánske historky, ako na slušnú politiku pre občana. Na rozdiel od občanov Veľkej Británie my sa s výsledkom volebného podvodu musíme zmierovať maximálne najbližšie štyri roky, ich podvod na referende bude mať dlhšie a ďalekosiahlejšie následky pre nás všetkých.

Ak sa Vám blog páči, môžete zaň hlasovať na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.