Denník N

Britský parlament žiada prehodnotenie vývozu zbraní do Saudskej Arábie

Porušovanie humanitárneho práva, rešpekt k medzinárodnom záväzkom sú dôvod, prečo aj veľký vývozca zbraní vedie zásadnú vnútropolitickú debatu o predaji zbraní.

Vývoz zbraní zo strednej a východnej Európy do Saudskej Arábie vyvolal medzinárodnú aj domácu pozornosť. Slovenská vláda dobrovoľne, v registroch OSN o vývoze zbraní priznala desať-tisíce kusov vyvezeného vojenského materiálu, o ktorom opakovane prichádzajú správy, že končí v občianskych vojnách v Sýrií či Jemene. Na kritiku politici v regióne reagujú myknutím pleca. Slovami premiéra “je to biznis ako, ktorýkoľvek iný”.

Keď som o tejto téme písal pred pár týždňami, opakovanou reakciou bolo “však to robia aj veľké krajiny a vo veľkom”. Napriek tomu, že to čo robí niekto iný nie je dôvod prečo by sme správnosť nejakého konania nemali prehodnocovať, fajn, pozrime sa na veľkých vývozcov.

Aj veľký vývozca vie povedať nie

Veľká Británia je jeden z najväčších vývozcov zbraní na svete. Vývoz vojenského materiálu do Saudskej Arábie dosahuje miliardové čísla. Na rozdiel od post-komunistickej starej, väčšinou ľahkej a malej vojenskej techniky, sa v britskom prípade bavíme o najmodernejších zbrojných systémoch, ťažkého charakteru.

To je aj dôvod prečo sa tejto téme venoval britský parlament – konkrétne jeho výbor pre dohľad nad vývozom vojenského materiálu. Ten v piatok zverejnil mimoriadne kontroverznú a dlho očakávanú správu ohľadom britského vývozu do Saudskej Arábie.

Téma sa dostala do pozornosti hlavne potom, ako sa Saudská Arábia začala angažovať v občianskej vojne v Jemene. Podľa dát Guardianu a Yemen Data Project tretina vzdušných útokov v krajine je namierených voči civilným cieľom a vedie ku katastrofálnym humanitárnym následkom.

Britskí poslanci nechodia okolo horúcej kaše. “Britská podpora saudskej koalícii v Jemene, hlavne prostredníctvom predaja zbraní, zočí-voči dôkazom o porušovaní medzinárodného humanitárneho práva, je nekonzistentná s britskou líderskou rolou v oblasti “rule of law” a medzinárodného systému založeného na pravidlách. Na tých istých pravidlách, ktoré britská vláda presadzovala a reprezentovala v rámci svojich aktivít v súvislosti s medzinárodnou Dohodou o obchode so zbraňami – ktoré sú v ohrození. (…) Tieto aktivity dávajú ohrozujú medzinárodnú reputáciu UK a obávame sa, že spôsobia, že hlas UK bude znieť naprázdno, keď bude obhajovať dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva na globálnych fórach”

Poslanci vyjadrili obavu, že vývoz do Saudskej Arábie porušuje čl. 6 a 7 Dohody o obchode so zbraňami, kde sa signatári zaviazali nevyvážať do krajín, kde hrozí zneužitie na porušovanie humanitárneho práva. Podobné záväzky vyplývajú aj zo Spoločnej pozície EÚ vo veci vývozu vojenského materiálu. Je dôležité pripomenúť, že obidve spomínané dokumenty a z nich vyplývajúce záväzky sa vzťahujú aj na Slovenskú republiku.

Britská vláda má robustný licenčný systém, ktorý ma vyhodnocovať riziko, či bude vojenský materiál použitý na porušovanie ľudských práv. Poslanci sa pýtajú ako je možné “že vo svetle opakujúcich sa dôkazov, vláda toto riziko nebrala do úvahy”

“Saudská Arábia je náš spojenec. Ale vo svetle súčasných aktivít, neodporúčame pokračovať vo vývoze zbraní do tejto krajiny, keďže je ohrozená integrita nášho licenčného procesu a medzinárodné záväzky” (Kvôli politickej citlivosti zahraničný výbor parlamentu prijal, netradične, vlastnú správu v tejto veci, kde súhlasil so všetkými východiskami, ale odporučil konečné rozhodnutie ponechať súdu)

Rovnako by sme sa mali pýtať aj my

Toto všetko nevraví nejaká aktivistická NGO, ale britskí poslanci. Ktorí kandidujú vo voľbách, spovedajú sa občanom aj zato, “koľko miest vytvorili”. V krajine s miliardovým obranným priemyslom v kontexte veľkého obchodného a politického partnera.

Veľmi podobnú a intenzívnu diskusiu by sme o tejto veci potrebovali u nás. Naša vláda, napriek tomu, že tvrdí, že to je biznis ako každý iný, odmieta sprístupňovať akékoľvek informácie v tejto veci.

Bavíme sa pritom o zásadných témach. Šéf organizácie Conflict Armament Research, ktorá prevádzuje aj projekt open-source trackovania vojenského materiálu v konfliktných zónach v rozhovore minulý týždeň to povedal dosť jasne. Zbrane zo strednej a východnej Európy prúdia vo veľkom do regiónu, končia aj v rukách ISIS. Popri tom sa tvárim, že následky tohto konfliktu sa nás nijako netýkajú. 

Dnes neexistuje väčšia téma s globálnym presahom, v ktorej by Slovensko hralo výraznú rolu, než táto. Zaslúži si oveľa viac pozornosti.

 

Teraz najčítanejšie

Martin Dubéci

Som členom predsedníctva a sekretárom hnutia Progresívne Slovensko. Píšem si tu svoje poznámky k politike a spoločenským otázkam. Venujem sa politickej stratégii a bezpečnosti.