Denník N

Bude Fico opäť trhať faktúry?

Pamätáte si ešte na sľub Roberta Fica o stabilných cenách energií a ich nezvyšovaní v tomto roku? Žiaľ už ani tento neplatí, rovnako ako ten o diaľnici do Košíc do roku 2010, či ten o odvolaní ministra pri podozrení z korupcie do troch sekúnd, alebo ten o tom, že v roku 2014 v politike už nebude.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) ešte v júni pod vedením zastupujúceho predsedu totiž veľmi potichu a expresne, za 4 dni, schválil pre Stredoslovenskú vodárenskú prevádzkovú spoločnosť nové ceny za vodné a stočné, ktoré si začali účtovať 1. júla. Upozornili nás na to ľudia po tom, ako im začali odpisovať vodomery a oni nechápali prečo. To isté sa udialo aj so stočným u Severoslovenských vodární a kanalizácií.

Priemerná rodina so spotrebou 120 m3 ročne si tak podľa nového cenníka za vodu priplatí na strednom Slovensku takmer 14 eur, na severnom takmer 10 eur. Pre niekoho možno nie až taká suma, avšak dotkne sa to takmer milióna ľudí. Navyše v okresoch s najvyššou nezamestnanosťou ako Revúca, Rimavská Sobota, Poltár, či Lučenec. A tiež treba upozorniť, že ceny vodného sú práve u Stredoslovákov druhé najvyššie na Slovensku a stočného po zvýšení dokonca najvyššie.

Nezávidím Ľubomírovi Jahnátkovi. Na ÚRSO je aj s cestou iba 3 dni a už bude musieť riešiť tikajúcu bombu, ktorú mu tam nechal jeho predchodca, zastupujúci predseda Miroslav Čelinský, mimochodom pravá ruka Jozefa Holjenčíka. Toho istého Holjenčíka, ktorý verne a do posledného dychu slúžil Robertovi Ficovi.

História sa môže zopakovať aj v prípade kauzy vysokých cien energií. Vodárenské spoločnosti totiž argumentujú, že ceny zdvihli preto, lebo mali výdavky v roku 2016. A tie im ÚRSO v tohtoročnej cene nezohľadnilo. Nuž pochopiteľne, keďže Robert Fico na rok 2017 rozkázal účtovať ceny, ktoré ako posledné zohľadňovali výdavky z roku 2015. Asi je každému jasné, čo sa stane, ak sa rovného nároku začnú dožadovať aj ostatní dodávatelia vody, elektriny, plynu, či tepla.

Robert Fico sľúbil teda stabilné ceny energií a energetici teraz vravia, že im chýbajú peniaze. Je to priamy dôsledok zasahovania vlády, obzvlášť Roberta Fica do nezávislosti regulácie. Ak sa vláda rozhodne zasahovať do cien energií, či vody a na post predsedu Úradu si dosadí bábku, ako je to v prípade Ľubomíra Jahnátka, potom sa nemôžme čudovať, že o zasahovanie do regulácie sa budú snažiť aj regulované subjekty.

A presne toto sa stalo. Namiesto toho, aby sa hneď po samovyhodení Jozefa Holjenčíka z Úradu, začalo s hľadaním naozaj nezávislého odborníka, ktorý by si nenechal do činnosti ÚRSO zasahovať ani vládou, ani regulovanými subjektami, začala vláda radšej špekulovať. Štyri mesiace hľadali cestu, ako tú nezávislosť odbúrať, prezidentovi odobrali právomoc vymenovať predsedu a na stoličku šéfa Úradu posadili svojho človeka.

Ako sa opäť ukazuje, politicky závislí nominanti ani zásah vlády do regulácie sa nijako neosvedčili. Vždy je to o ľuďoch. A tých ideovo a personálne vyprázdnená vláda, s ktorou si prsty nebude špiniť žiaden odborník, skrátka nemá. Nič nepomôže ani nový zákon, ktorý vstúpil do platnosti iba pár dní po zvýšení cien, a podľa ktorého by do konania vstúpilo ministerstvo životného prostredia.

Čo však teraz? Právoplatne vydané cenové rozhodnutie sa zrušiť nedá. Treba sa preto pozrieť, ako bolo vydané. Okrem expresného konania je zarážajúci aj argument vodární, podľa ktorého investovali z eurofondov, čo im malo zvýšiť náklady na prevádzku. Toto je však nelogické. Ak raz investujem, vráti sa mi to buď v lacnejších nákladoch alebo nových zákazníkoch. Načo je taká investícia na ktorú skladáme dvakrát? V mene takmer milióna ľudí zo stredného a severného Slovensku sme preto požiadali prokurátora o preskúmanie veci.

Teraz najčítanejšie

Karol Galek

Od roku 2004 sa venujem energetike a všetkému, čo s energiami, ich výrobou, distribúciou, spotrebou, či úsporami súvisí. Po parlamentných voľbách v marci 2020 som prijal ponuku Richarda Sulíka stať sa jeho štátnym tajomníkom na Ministerstve hospodárstva SR. Podľa hesla - za menej politiky v energetike - sa snažím dosiahnuť nízke a spravodlivé ceny energií pre všetkých.