Denník N

Bude Robert Fico zostavovať zlepenec?

Čaká sa na ďalší prieskum verejnej mienky, ktorý potvrdí?, vyvráti? klesajúcu popularitu premiéra a strany SMER-SD. 34,7% respondentov by po telefonickej otázke anketárov dalo hlas strane aktuálneho premiéra. Preložené do reči aktívneho angažovaného voliča to môže byť dnes okolo 30% voličov na prahu volebnej miestnosti.

Ak treba na vládnutie získať cca. 42 – 45% platných hlasov, vzniká (teoreticky) problém, kde zohnať chýbajúcich 10 – 15%? Skúsenosti z minulých volieb ukazujú, že všetko nad 4% zisku SNS znamená stratu pre SMER. (A všetko pod 5% čistý zisk opozície.) SNS teda v parlamente áno, ale len tesne nad 5%. Ďalších 5 – ??% hlasov musí SMER získať z koláčika KDH. Môžeme samozrejme polemizovať aj o iných scenároch, ale tento je zaujímavý z pohľadu odvolávania Jána Figeľa za dialničné tendre. Na rozdiel od verzie o nepripravenosti tohto kroku si dovolím tvrdiť, že zo strany Roberta Fica to bola presne mierená rana, ktorá mala “poriešiť“ dve muchy jednou ranou. Ďalším krokom by mohla byť ponuka kresla šéfa NKÚ niekomu z krídla KDH, nakloneného v minulosti spolupráci so SMERom. (Možno nám správnu odpoveď prezradí pán Pellegrini.)

Minulý piatok (?) mierili mladé pušky presne a dokonale otrávili poslancom SMERu koniec týždňa. Možno sa v podaktorých prebudili lídrovské ambície, ale situácia je momentálne taká, že Slovensko by dnes s najväčšou pravdepodobnosťou nevedelo zostaviť “rozumnú“ vládu. (Nemusíte so mnou samozrejme súhlasiť).

Hľadá sa preto (súrne?) partia ľudí, ktorá dokáže zaplniť percentuálne priestor po SDKÚ. Skupina, ktorá obsahovo naplní základné tézy solídneho volebného programu … a presvedčí aspoň 20% voličov o tom, že vedia, ako Slovensko zatepliť a dostať do obrátok … a že budú makať.

Pracovný názov by mohol znieť trebárs PUDING – od anglického Puddingstone (zlepenec) alebo BETÓN – podľa najmasovejšie používaného variantu umelého zlepenca.

Teraz najčítanejšie