Denník N

Bude zo zvolenských Barín kúpalisko?

Vo Zvolene sa pustili do veľkého projektu: do vybudovania relaxačno-športového areálu. Jeho urbanistická štúdia je na svete. Zvolenčania sa k nej môžu vyjadriť. Prečo práve cez prázdniny a dovolenky? Je to naozaj to hlavné, čo Zvolenčania potrebujú? Alebo ide skôr o to, postaviť si pamätník?

Vo februári zvolenskí mestskí poslanci schválili kúpu pozemkov v západnej časti mesta na pravom brehu Hrona. Bariny, ako sa nazýva toto územie v susedstve jedného z najväčších zvolenských panelových sídlisk Západ – Tepličky, kúpili za viac ako 1,2 milióna €. Pri výmere 61 268 m2, teda pri cene 20 € za m2, je to výhodná kúpa pre všetkých zainteresovaných. Udivuje rýchlosť, s akou sa mesto rozhodlo pre kúpu pozemkov, vrátane vyplatenia 50 % dohodnutej ceny. Od začiatku sa hovorilo, že pozemok využijú na výstavbu relaxačno-športového centra. Nezávislí poslanci združení v klube Patriotov neboli proti kúpe, ani proti výstavbe, ale chceli mať jasno, čo tam naozaj bude a koľko to bude stáť. Nielen výstavba, ale aj prevádzka. Ich základnou podmienkou bolo, aby na Barinách nepostavili nejaké „pľuvátko“, ale moderný 50-metrový bazén.

 

O tom všetkom som písal v blogu: https://dennikn.sk/blog/macka-vo-vreci-na-zvolensky-sposob/

 

Pomerne rýchlo bola vypracovaná aj urbanistická štúdia, ktorá je k dispozícii na mestskej stránke www.zvolen.sk. Opäť udivuje rýchlosť: na pripomienkovanie majú Zvolenčania čas počas letného prázdninového a dovolenkového obdobia do 21. augusta 2017. Náhoda alebo zámer? Na stanoviská po tejto lehote sa neprihliada a aj najbližšie mestské zastupiteľstvo bude až v septembri.

 

50-ka verzus 25-ka

 

V posledných mesiacoch sa najmä na facebooku, ale aj priamo na zastupiteľstve ozvali kritické hlasy, že mesto sa nestará o majetok, ktorý má a ktorý by mohol slúžiť obyvateľom mesta i jeho návštevníkom. Reč bola najmä o mestskej plavárni v centre mesta, ktorá je pomaly viac strašidelným ako relaxačným objektom, ale aj o kúpalisku v Neresnici, ktoré je síce v prevádzke, ale pri biednej starostlivosti sú zrejme aj jeho roky zrátané.

 

Debaty o novej plavárni sa vedú vo Zvolene už niekoľko rokov. Boli tu návrhy na rekonštrukciu existujúceho objektu, aj o výstavbe novej na Západe, ale vždy sa diskusia či skôr hádky točili o tom, či v nej postaviť 25- alebo 50-metrový bazén.

Predložený urbanistický návrh Patriotov nepoteší. V prvej etape sa počíta s vonkajšou plaveckou 25-kou, rekreačnou vodnou plochou a s detským bazénom, čo je celkom asi 750 m2, čo – podľa normy – stačí pre 225 návštevníkov, resp. pri vystriedaní v priebehu dňa pre 495 – 675 ľudí. Plaváreň, ktorá by mala byť dominantou areálu, by mala vyrásť tiež v prvej etape. Počíta sa v nej však zase len s 25-kou, hoci – citujem zo štúdie: „Objem je v štúdii nastavený v zmysle zadania tak, aby pojal aj 8-dráhovy 50 m bazén, aj keď diskusia o finálnej veľkosti hlavného plaveckého bazéna zatiaľ nie je na strane zadávateľa uzatvorená. Každopádne finálne kapacitné nastavenie a štruktúra bazénov by mali vyvstať zo štúdie prevádzkovej udržateľnosti vzhľadom na to, že v území nie je možne uvažovať s geotermálnym resp. iným zdrojom, ktorý by prevádzku zasadne zefektívnil.“ Že by zadné dvierka? Ale ak sa ukáže, že nové kúpalisko nebude efektívne, prečo ho vôbec stavať a prečo pri menších nákladoch neopraviť tie, ktoré vedenie mesta nechávalo a nechávalo s ľahkým srdcom chátrať? Priveľa otázok a odpovede na ne sa rôznia.

 

Ďalšie relaxačné vybavenie

 

Samozrejmosťou budú parkoviská, hygienické zariadenia a priestory pre ďalšie služby, ktoré sú s relaxačno-športovými aktivitami spojené. V prvej etape by mal vyrásť aj štadión s futbalovým trávnikom, s tribúnou pre 400 divákov a s ľahkoatletickou dráhou a inými atletickými sektormi.

 

(Len tak na okraj: Zvolen je medzi tými slovenskými mestami, ktoré dostali financie na rekonštrukciu futbalového štadióna. Pri nej odstránili atletickú dráhu, ktorá už bola prerastená burinou a dlhé roky nevyužívaná. Možno práve preto – na rozdiel od minulosti – nevyrástol vo Zvolene atlét, ktorý by prenikol do slovenskej špičky, a už vôbec nie taký, ktorý by mal šancu stať sa občanom Monaka.)

 

Urbanistická štúdia navrhuje v druhej etape postaviť ďalšie menšie zážitkové bazény, ihrisko pre minifutbal, ktorý sa vo Zvolene teší veľkej obľube, a bike, resp. skate park v južnej časti areálu. Samostatne bude riešená etapizácia výstavby polyfunkčných objektov, ktoré budú oddeľovať areál od frekventovanej cesty 1. triedy a od sídliska. Medzi nimi aj hotel pre 100 hostí.

Ukážky skate a bike parku z Anglicka a Švajčiarska

Je geologický prieskum zbytočný?

 

Pri opätovnom prejednávaní kúpy na marcovom mestskom zastupiteľstve poslanec Miroslav Slížik vyjadril obavy z výšky spodnej vody, keďže Bariny sa nachádzajú na brehu Hrona, a žiadal, aby „kúpa pozemku bola podmienená geologickým prieskumom a vypracovaním kalkulácie na výstavbu inžinierskych sietí.“ Jeho návrh neprešiel. Hlasovanie sa skončilo remízou, tentoraz 9:9, keď sa až sedem poslancov zdržalo hlasovania. Prieskum tu vraj už bol urobený v súvislosti s výstavbou sídliska. Ale v urbanistickej štúdii sme sa dočítali: „V území nebol zrealizovaný ucelený hydrogeologický prieskum. Z dostupných informácií sa predpokladá kolísavá úroveň spodnej vody na úrovni 1,5 – 3 m pod úrovňou terénu a stredne zložité geologické podmienky zakladania. Územím prechádza západná z dvoch vetiev hĺbkovej drenáže korigujúcej úroveň spodných vôd na sídlisku Západ. V priestore Barín je podľa informácií z digitálnej mapy drenáž už relatívne plytko na úrovni 1,2 – 1,5 m pod úrovňou terénu, aj preto je predpoklad stúpania spodnej vody až po úroveň drenáže.“

 

Že by návrh poslanca Slížika predsa len mal svoje opodstatnenie? Ak sa ukáže, že nestabilné podložie si vyžiada zvýšené náklady na výstavbu, bude predbežných – odhadovaných – 7 miliónov eur stačiť?

 

Súčasné možnosti letného kúpania vo Zvolene a okolí

 

Plávania chtiví Zvolenčania už niekoľko rokov pociťujú nedostatok voľných plôch a bazénov. Na východnom okraji mesta na rieke Slatina je síce priehrada, ale kúpanie v jej vodách hygienici neodporúčajú. Aj o revitalizácii vodnej nádrže a jej okolia sa už roky viac hovorí ako koná. Nechýba v programe ani jedného z primátorských kandidátov. Ešteže vďaka agilnému súkromníkovi na mieste bývalého bufetu vyrástol areál Orlík, v ktorom je aj 18 m dlhý plavecký bazén s vodou vyhrievanou solárnou energiou. Konečne sa tohto roku podarilo k nemu dotiahnuť nový pás asfaltu, lebo rozbitá cesta na atraktívnosti nepridala.

Ceny na Orlíku sú podobné ako na kúpalisku Neresnica, kde však slnečné kolektory akosi prirýchlo doslúžili. Je pravdepodobné, že táto sezóna je tam posledná. Nachádza sa v záplavovom území a vodohospodári majú v pláne úpravu toku riečky Neresnica. Navyše sú tam nevysporiadané pozemky, za ktoré mesto platí ročne okolo 15 000 €. Jedno je teda nostalgia za „Nereskou“, iné reálny stav.

Zo Zvolena nie je ďaleko na Sliač alebo Kováčovú. Prietokový bazén v sliačskych kúpeľov je vyhľadávaný pre termálnu vodu, no je vhodný len na nenáročné kúpanie. Termálne vody sú aj v bazénoch vynoveného kúpeľného areálu v Kováčovej. Ľudia s bežným platom alebo bežní dôchodcovia – ako mi povedali – si blízku Kováčovú nemôžu dovoliť. Ak by sa trebárs taký dôchodca vybral na deň s vnúčencami zaplávať si, mohol mi cez leto na pohár vínka či piva pri debate s kamarátmi v letných mesiacoch zabudnúť. Efektívnejšie je pre nich cestovať za vodným relaxom do Podhájskej alebo do Štúrova.

 

Budovateľské nadšenie a realita

 

Budovateľské nadšenie Zvolenčanom nechýbalo a nechýba. Nie vždy sa však podarí dotiahnuť veľkolepé plány do úspešného konca. Najznámejším príkladom je „koloseum“ – rozostavaná multifunkčná hala, ktorá sa začala stavať s veľkou slávou ešte za primátora Vladimíra Maňku a ministra školstva Milana Ftáčnika. Hlasy, že vyčlenené financie nebudú stačiť, zostali nevypočuté. Dvorný dodávateľ mesta Doprastav sa do stavby pustil s chuťou, no keď peniažky došli, z „haly“ je „historická pamiatka“ nie nepodobná Pustému hradu.

Riziko si uvedomuje aj primátorka Zvolena Lenka Balkovičová. „Ja tu nechcem mať rozostavanú ďalšiu halu na Laniciach, ja sa chcem zodpovedne rozhodovať tak, aby som sa mohla aj za 20 rokov pozrieť ľudom do očí,“ povedala na zasadnutí mestského zastupiteľstva a dodala, že „aj ja chcem 50-metrový bazén, ale nie rozostavaný ako hala, ktorá bola začatá s neúnosnými nákladmi a ktorá dodnes trčí pri Kauflande.“

 

Budovateľské nadšenie neobišlo ani predchádzajúce vedenie mesta na čele so smeráckym primátorom Miroslavom Kuseinom. Tentoraz na mieste „Jamy“ na severnom okraji hlavného Námestia SNP vyrástlo spoločensko-obchodné centrum Európa. Nie všetci ho privítali s nadšením. Niektorým chýba výhľad na Krížnu, iní v ňom vidia nevzhľadnú „škatuľu“, ktorá narušuje architektúru námestia. Tá však už bola narušená podstatne skôr. Napríklad výstavbou panelových domov. Staviteľ Európy sa zaviazal, že bude pokračovať vo výstavbe na susednom pozemku, kde stáli mliekarne a kino Mier. Stihol však len búrať. Na dokončenie výstavby celého areálu nie sú peniaze. Firma je v konkurze. Nenaplnila ani zmluvný záväzok opravy susedného Parku Ľudovíta Štúra. Dočká sa mesto horibilnej sumy, ktorú má dodávateľ zaplatiť ako pokutu za nedodržanie zmluvy?

 

Do toho prišiel súhlas predsedu banskobystrickej VUC-ky Mariána Kotlebu na výmenu zdevastovaného areálu Borovej hory, ktorá sa stala majetkom mesta Zvolen. Pre Zvolenčanov potešiteľný fakt. Na rekonštrukciu však budú treba ďalšie milióny. (O vzhľade Borovej hory som písal viackrát, napríklad pred 5 rokmi: https://sliacky.blog.sme.sk/c/309171/Bolacky-zvolenskej-Borovej-hory.html).

 

Neplánuje si toho náhodou Zvolen naraz priveľa? A sú to toto naozaj priority väčšiny Zvolenčanov alebo len tých, ktorí si takto chcú postaviť vlastný pamätník? Treba dúfať, že nebude mať vzhľad „kolosea“.

 

Ilustrácie: autor, www.zvolen.sk, Orlík – facebook, neresnica.sk.

Teraz najčítanejšie

Jozef Sliacky

Ročník 1953. Od roku 1975 amatérsky, od roku 1992 profesionálny publicista (teda ako redaktor alebo SZČO), teraz penzista so socialistickým dôchodkom.