Denník N

Byť ako Milan Mazurek?

Milan Mazurek pri pokrikovaní na moslimskú rodinu. zdroj: video Tomáša Rafu
Milan Mazurek pri pokrikovaní na moslimskú rodinu. zdroj: video Tomáša Rafu

Vyhlásenia Milana Mazureka a jeho búchanie sa do hrude nerobia z neho žiaden vzor či ochrancu slovenských tradičných hodnôt. Je to osoba, ktorá propaguje netolerantné postoje, huláka a správa sa agresívne na verejnosti.

Predseda Ľudovej mládeže Milan Mazurek vyzýva mladých Slovákov, aby ho nasledovali a pripojili sa k tomuto spolku, ktorý má byť hrádzou proti vlne úpadku. Podľa Milana Mazureka sú naše slovenské hodnoty v ohrození a jedine jeho strana a združenie ponúka cestu k lepšej budúcnosti a dokáže prinavrátiť a naučiť nás „naše tradičné hodnoty“.

Nevieme, aké konkrétne veci a zvyky má Milan Mazurek na mysli, keďže používa všeobecné pojmy ako „tradičné slovenské hodnoty“, ale on by určite nemal byť vzorom pre mladú generáciu.

Akým vzorom je  Milan Mazurek? Čo by on mohol učiť a ponúknuť mladým Slovákom?

Je ironické, že človek, ktorý je známy incidentom, kedy dav extrémistov útočil na ženy s malými deťmi, či už mali šatku na hlave alebo nie, chce niečo učiť mladých ľudí. Ale možno je to práve táto agresia voči bezbranným a netolerancia voči cudzím kultúram a cudzincom, čo chce Milan Mazurek ponúknuť a učiť členov Ľudovej mládeže. Pozrime sa na jeho činnosti a uvidíme, aké vzory a aktivity má asi Mazurek naplánované pre nových regrútov.

Svoju mužnosť si Milan Mazurek pestuje v posilňovni a rád sa pritom fotí a natáča videá. V jeho prípade nejde o samoľúbosť a povrchné promo na sociálnych médiách, ale o budovanie vzorov. Obľúbenou činnosťou Milana Mazureka a jeho kamarátov je pochodovanie, nosenie zeleného trička a cestovanie vlakom. Svoje zážitky z ciest a tipy, akými vlakmi cestovať, by určite mohol zdieľať s mládežou.

Takisto by Mazurek mohol rozprávať mladým ľudom svoje zážitky z polície – vďaka jeho výrokom chodí na políciu pravidelne ako na hodiny klavíru. V apríli ho obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry zo šírenia extrémizmu. Aktivista Ján Benčík ponúka vo svojom blogu ukážku autentických vyjadrení Milana Mazureka, ktoré svedčia o tom, aké hodnoty predseda Ľudovej mládeže zastáva.

Ďalšou iróniou je kritika moderných technológií a komunikačných priestorov, keďže je to práve strana Milana Mazureka, ktorá aktívnym spôsobom mobilizuje a komunikuje so svojimi prívržencami prostredníctvom sociálnych sietí. Milan Mazurek sám často produkuje rôzne videá, prostredníctvom ktorých sa prihovára svojim fanúšikom či občanom Slovenskej republiky. Musíme však súhlasiť s Milanom Mazurekom, že osoby – v tomto prípade členovia strany ĽSNS –  ktorí sú prezentovaní ako „celebrity“, bývajú tými najhoršími z najhorších.

Vyhlásenia Milana Mazureka a jeho búchanie sa do hrude nerobia z neho žiaden vzor. Je to osoba, ktorá propaguje netolerantné postoje, huláka a správa sa agresívne na verejnosti. On je ten, ktorý robí Slovensku hanbu a ktorý reprezentuje úpadok našej spoločnosti.

Na Slovensku je veľa jednotlivcov a organizácií, ktoré každý deň dokazujú, že im stav slovenskej spoločnosti nie je ľahostajný. Protikorupčné pochody zorganizované mladými študentami stredných škôl, ale aj mnoho iných iniciatív ako #somtu, Zabudnuté Slovensko, aktivity Slovenskej debatnej asociácie, Zelená hliadka Matúša Čupku, Výzva k ľudskosti, Odkaz pre starostu, Čierne diery,  či napríklad Tatranská dobrovoľnícka služba sú toho dôkazom a sú len malým zlomkom občianskych aktivít, ktoré robia Slovensko lepším. Pre prívržencov strany ĽSNS sú však takíto ľudia často len „zmanipulované bábky“ či „agenti CIA“. Ak nepochodujú extrémisti, tak sú všetci protestujúci kúpení.

V poslednom čase možno pozorovať tendencie, ktoré prezentuje aj Milan Mazurek, že ak človek nemá zelené tričko, tak nemôže byť hrdým Slovákom. Odkedy nám extrémisti idú hovoriť, ako by sme sa mali správať a diktovať, kto je Slovák a kto nie? Slovensko je naša krajina, v ktorej slušní ľudia sú stále vo väčšine. Tak nenechajme extrémistov a ľudí, ktorí nemajú problém hádzať kamene či dlažobné kocky po matkách s deťmi či iných ľuďoch len kvôli ich inej farby pleti, vierovyznaniu, sexuálnej orientácii, názorom, účesu alebo oblečeniu, aby nám diktovali, ako má vyzerať naša krajina, naše Slovensko.

Mladí Slováci a študenti majú veľa príležitostí na sebarealizáciu na Slovensku, alebo majú možnosť ísť študovať do zahraničia a spoznávať tak svet. Napríklad program Erasmus+ Európskej únie podporuje aktivity v oblasti vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu.

 

GLOBSEC Policy Institute

Vytvorenie tohto článku bolo podporené National Endowment for Democracy.

Teraz najčítanejšie

Dezinformácie Hoaxy Propaganda

Tento blog je spoločným výstupom aktivít Juraja Smatanu, kolektívu spolupracovníkov z facebookovej stránky Dezinformácie - Hoaxy – Propaganda a GLOBSEC Policy Institute.