Denník N

Čajom voňajúce rozprávky

Sú ako stvorené do tohto ročného obdobia. Síce deti ich hlavných hrdinov teraz nemôžu vidieť naživo, len v ich sušenej podobe, ale zato k nim môžu privoniavať, ochutnávať ich zaliatych horúcou vodou a spoznávať liečivú silu, ktorú majú na dosah ruky. Kniha je totiž plná bylín, kvetín a ich vôní.

V anotácii sa dočítate, že Bylinkové rozprávky vznikli z neradostnej chvíle smútku a samoty, ktoré sprevádzajú každú chorobu. Autorka Petra E. Martinková ju však dokázala premeniť na čosi nežné, milé a farebné, presne ako bývajú lúky od jara do jesene, kedy sa na nich v rôznych sezónach dajú hľadať a zbierať liečivky, aby neskôr pomáhali, keď to na nás sadne.

bylinkove-rozpravky-2

Z množstva liečivej ponuky vybrala do knihy jedenásť byliniek. Od podbeľa, cez rumanček, slez a pľúcnik až po čakanku, jedna za druhou rozpovedia deťom veľmi jednoduché a nežné príbehy o sebe, o svojom vzniku a poslaní. Bylinkové rozprávky zľahučka komunikujú aj so samotným čitateľom, ktorý by mohol byť približne od veku 5 – 10 rokov. Nie je v nich veľa akcie, ani dialógov, sú skôr statické, pokojné, vyrozprávané v jednom dychu na zväčša menšej, 1 – 3stránkovej ploche. Deťom prahnúcim po dobrodružstve veľa uspokojenia neprinesú, naopak, tým, ktoré majú radšej pokojné plynutie textu bez vážnejších zápletiek, môžu sadnúť lepšie.

bylinkove-rozpravky-3

Vysokou pridanou hodnotou je spoznávanie konkrétnych liečivých účinkov niektorých našich rastlín a motivácia dozvedieť sa viac. Pre rodičov, ktorí sa chcú s deťmi začať túlať po lesoch a lúkach, môžu byť Bylinkové rozprávky dobrým štartom k encyklopedickým alebo odbornejším publikáciám. Ilustrácie Martiny Blačšákovej síce majú aj rozprávkový rozmer, ale samotné kvetiny sú nakreslené presne podľa skutočnosti.

bylinkove-rozpravky-4

Knihu na recenziu poskytlo FACE – Fórum alternatívnej kultúry a vzdelávania. Foto autorka.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie