Denník N

Cannes, čokoláda, jedno ospravedlnenie a prvé obete na životoch

O tom, ako vás ticho môže pripraviť o život. Tento blog nepropaguje násilie, ale upozorňuje naň.

Som rada, že sa redakcia Nka vyjadrila k môjmu otvorenému listu. Ich odpoveď uverejním čoskoro.

Ešte predtým si však zhrnieme, čo sa deje v súvislosti s protestnou hladovkou palestínskych väzňov v Izraeli.

Stručne: v Izraeli je dnes viac ako 6000 palestínskych väzňov. Približne desatina z nich sa nachádza v tzv. administratívnej väzbe. Znamená to, že sú uväznení bez obvinenia a bez súdu na základe „tajných“ dôkazov, ku ktorým väzeň ani jeho právny zástupca nemajú prístup. Administratívna väzba sa môže predlžovať navždy. Bez uvedenia dôvodu. Vo väzení je asi 300 detí.

Protestná hladovka sa začala symbolicky 17. apríla, ktorý je dňom solidarity s palestínskymi politickými väzňami. Týmto krokom väzni chcú dosiahnuť ukončenie praxe administratívnej väzby bez obvinenia a bez súdu a dodržiavanie svojich základných práv – umožnenie kontaktu s rodinou či poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Do štrajku sa na jeho začiatku zapojilo zhruba 1600 väzňov. Hladovku vedie Marwan Barghouti, uväznený líder hnutia Fatah, no zúčastňujú sa na nej lídri všetkých politických hnutí vo väzniciach.

Od roku 1948 Izrael uväznil 1 000 000 Palestínčanov, skúsenosť s väzbou má každá palestínska rodina.

Dnes hladovka vstupuje do 33. dňa.

Na podporu väzňov sa pravidelne (nielen počas terajšej hladovky) konajú protesty. Bohužiaľ, ako sa dalo očakávať, sú už obete na životoch.

Zdravotný stav hladujúcich väzňov sa zhoršuje, podľa najnovších správ Marwan Barghouti odmieta piť vodu. Z hladovkárov zatiaľ nikto neumrel.

Začiatkom mája dostal Mazin al-Maghraby na zhromaždení na podporu väzňov infarkt a zomrel v nemocnici v Ramalláhu. Sám bol bývalý väzeň, prepustili ho pred pár mesiacmi. Vo väzbe sa mu podstatne zhoršil zdravotný stav, zlyhávali mu obličky. Mal 45 rokov.

Bežní Palestínčania vyjadrujú väzňom podporu rôznymi spôsobmi. Spolu s väzňami na znak solidarity držia hladovku aj ich rodiny. Spravodajské portály mávajú na hlavnej stránke samostatnú sekciu o situácii väzňov – hneď vedľa správ z domova, zo sveta alebo zo športu. The Independent informuje, že 50 reštaurácii v Gaze počas jedného dňa ponúkalo iba vodu so soľou. #SaltWaterChallenge prijal už minulý mesiac Mohammed Assaf, víťaz arabskej verzie Superstar:

https://www.youtube.com/watch?v=K_gUdUX6yEM

Hneď po spustení hladovky si zástupcovia izraelskej krajnej pravice spravili pred väznicou Ofer grilovaciu párty, aby sa Palestínčanom symbolicky vysmiali.

Protest väzňov sa Izrael pokúsil oslabiť zverejnením videa, na ktorom údajne Marwan Barghouti vo svojej cele je keksy a tyčinku.

Video má iba dve chyby: 1. Väzňovi nie je vidieť do tváre, teda nie je možné presne povedať, či ide o Barghoutiho.

2. Samozrejme, na videu chýba dátum alebo akákoľvek iný údaj, ktorý by pomohol určiť, kedy sa udalosť odohrala.

https://www.youtube.com/watch?v=MajP0kF5JF8

Krátko po rozšírení tohto videa zareagovala svojsky izraelská pobočka Pizza Hut:

Barghouti, keď už ideš prerušiť svoju hladovku, nie je lepšie vybrať si na to pizzu?

Od tohto izraelského počinu sa firma medzi časom dištancovala a ospravedlnila sa.

Palestínska odpoveď prišla rýchlo v podobe 44-sekundového videa, na ktorom bližšie nešpecifikovaný vojak konzumuje pizzu. Odkaz na konci hovorí Nakŕmte vrahov!

https://www.youtube.com/watch?v=olIotjTP6Ak

Tento týždeň bol opäť vzatý do väzby palestínsky akademik a spisovateľ Ahmed Qatamesh. Má 63 rokov, prvýkrát bol vo väzení v roku 1969. Patrí medzi Palestínčanov, ktorí v administratívnej väzbe strávil najdlhšiu dobu – okolo 8 rokov. Momentálne je vo väzbe na 3 mesiace.

Mohammed Bakr

15. mája izraelskí vojaci zastrelili 28-ročného rybára Mohammeda Bakra z utečeneckého tábora Shati v Gaze. Bol ženatý a mal 2 deti. Ďalších 6 rybárov – 3 z rodiny Bakrovej a 3 z rodiny Abu Wardeh – odviedli na neznáme miesto a ich lode zhabali.

Tragický bol aj pravidelný piatkový protest v dedine Nabi Saleh na okupovanom Západnom brehu minulý týždeň. Ženy z rodiny Tamimi sa snažili izraelským vojakom zabrániť v streľbe. Protesty v Nabi Saleh sú zamerané proti okupácii a proti výstavbe osád na území dediny. Aj tu ľudia vyjadrovali solidaritu s hladujúcimi väzňami.

Počas protestu bol zastrelený Saba Nidal Obaid. Mal 20 rokov.

Saba Nidal Obaid

Podobne včera – 18.5. – bol zabitý v okupovanom Nábuluse 23-ročný Mutaz Hussein Hilal Bani Shamsa počas protestu na podporu väzňov. Fotograf agentúry AP Majdi Eshtayyah dostal zásah do ruky. Podrobnejšie informácie sú tu (pozor, článok obsahuje fotografie zabitého a videá, ktoré ukazujú násilie).

Mutaz Hussein Hilal Bani Shamsa

Po vražde v Nábuluse osadníci kúpili čokoládu a rozdávali ju okoloidúcim (i okolostojacim izraelským vojakom). Oslavovali „zabitie vandala“. Izrael ako okupant má povinnosti voči civilnému obyvateľstvu. V praxi to vyzerá takto – osadnícko-armádna anarchia, buzerácia, svojvoľné zabíjanie, zatýkanie a pre páchateľov takmer 100-percentná beztrestnosť.

Na videu sa hovorí (približne – preklad podľa IMEU): Vezmite si, sú od Barghoutiho. Prosíte si, od Barghoutiho? Zabili tu teroristu, ktorý hádzal kamene na židov. Rozdávame cukríky, aby sme potešili židov. Je to ako symbol toho, že chceme potešiť celý ľud Izraela.

Osadník sa posťažoval,  že ho Palestínčania takmer zlynčovali.

EDIT (19.5.2017 11:10) Dopĺňam video očitého svedka udalostí v Nábuluse. „Takmer zlynčovaný“ osadník zo svojho príbehu vynechal jednu drobnosť – autom najprv sám úmyselne vrazil do Palestínčanov (od 1:20 min).

Minister školstva Bennett jeho čin už stihol pochváliť a oceniť ako sebaobranu. Je to minister v tej istej vláde, ktorá našej ministerke spravodlivosti radí, ako zatočiť s extrémistami.

Vo štvrtok sa strieľalo aj v Ramalláhu, tam o život nikto neprišiel.

Tento mesiac zastrelili izraelskí policajti v Jeruzaleme 16-ročnú Fatimu Hjeiji. Údajne mala nôž a policajti sa báli o život. Podľa očitých svedkov do nej naďalej strieľali, aj keď bez pohybu ležala na zemi. Vypálili 10-20 rán. Podľa organizácie B´tselem Fatima stála niekoľko metrov od hliadky za kovovou bariérou a nepredstavovala bezprostredné nebezpečenstvo. Pred rokom bola 10 dní vo väzení, kde ju fyzicky a psychicky mučili. Keď zomrela, už 5. deň držala protestnú hladovku, aby symbolicky podporila väzňov.

Medzitým sa izraelská ministerka kultúry Miri Regev poprechádzala v Cannes po červenom koberci v sukni, ktorá zobrazuje „večné hlavné mesto Izraela“ – t.j. Jeruzalem. Pani ministerka chcela svojim odevom osláviť 50 rokov od „oslobodenia a zjednotenia Jeruzalema“. Slovami celého sveta – okrem Izraela – 50 rokov okupácie.

Internety jej šaty pohotovo upravili – zabavte sa, aj tam je vyjadrenie solidarity s protestnou hladovkou.

Osobitný spravodajca OSN tento týždeň vyzval Izrael, aby dodržiaval pri zaobchádzaní s väzňami medzinárodné právo.

Väzni ako prejav solidarity žiadajú zintenzívnenie kampane BDS, aby sa zvýšil tlak na Izrael.

Dôležitá je i mediálna pozornosť. Ak tá bude chýbať, prídu ďalšie zbytočné úmrtia. Viacerí izraelskí ministri sa už vyjadrili, že požiadavky väzňov chcú ignorovať. Avigdor Lieberman na Facebooku napísal, že vo veci väzňov má rovnaké stanovisko ako Margaret Thatcher. Inými slovami, odkázal im, aby zomreli.

Ak chceme niečo zmeniť, treba aj tomuto protestu venovať pozornosť. Teraz.

Teraz najčítanejšie