Denník N

Cardiff – hlavné mesto Walesu. A futbalu

Cardiff, alebo ak chcete, po walesky Caerdydd, je právom považovaný za pýchu Walesu. Vďaka tomu, že sa Cardiff stal dejiskom dnešného futbalového sviatku – finále Ligy majstrov, upierajú sa naň dnes oči miliónov fanúšikov futbalu.

Millennium Stadium, národný welšský štadión (tiež Principality stadium), kde sa finále odohrá, bol dokončený v roku 1999, aby v Cardiffe mohli usporiadať finále svetového pohára v ragby. Je domovským štadiónom Wales national rugby union teamu, keďže ragby je vo Walese dominantnejšie ako futbal (v meste pôsobia tri známe ragbyové teamy). Verím, že futbaloví nadšenci si dnešný večer užijú a niekedy sa do Cardiffu pôjdu pozrieť nielen kvôli veľkolepému štadiónu. Ako my :)

Naša návšteva v Cardiffe pred mesiacom smerovala do zálivu – Cardiff bay. „Vďaka“ navigácii sme sa previezli okolo veľkých dokov pre nákladné lode a do nového centra pri Cardiff bay sme sa dostali po promenáde, auto sme nechali na malom parkovisku pri padacom priehradnom moste. Prvým cieľom nášho výletu totiž bola jedna z novodobých atrakcií Cardiffu – Doctor Who experience (fanúšikovia tohto kultového britského seriálu určite vedia, že toto sa v Cardiffe jednoducho nedá vynechať). Seriál sa natáča v štúdiách BBC práve v Cardiffe.

Padací most
Doctor Who Experience zvonka…
… a najzaujímavejší exponát vnútri :)

Múzeum Doctora Who tu má, žiaľ, fungovať iba do leta tohto roku. No za návštevu mesto stojí i tak pre množstvo ďalších atrakcií.

Wales Millennium Centre (vo welštine Canolfan Mileniwm Cymru) je moderné kultúrne centrum, bolo budované postupne na dve etapy – prvá časť bola otvorená v roku 2004, druhá v roku 2009.

Millennium centre

Pierhead Building – historická budova welšského národného zhromaždenia, nádherná stavba z červených tehál. Je jednou z najznámejších cardiffských pamiatok, postavená bola v roku 1897 ako ústredie spoločnosti Bute Dock Company. Hodiny na veži sú známe ako Baby Big Ben alebo Big Ben of Wales.

Moderná budova parlamentu je postavená neďaleko Pierhead Building, v ktorej je v súčasnosti – po rekonštrukcii – umiestnená muzeálna expozícia.

Promenáda v Cardiff Bay ponúka nádherné pohľady ako na mesto, tak aj do zálivu. Takže sme absolvovali aj prvú našu tohtoročnú návštevu pri mori. Ale len prsty sme si omočili :)

Na promenáde je i takáto pamiatka na autora slávnej detskej knihy Charlie a továreň na čokoládu a mnohých strašidelných poviedok. Roald Dahl prežil vo svojom milovanom Cardiffe posledných 10 rokov svojho života.

 

Po presune do druhej časti centra Cardiffu sme zaparkovali v parkovacom dome neďaleko už spomínaného Millenium stadium. Vyskúšali sme miestne rýchle občerstvenie (pečené plnené zemiaky) a popozerali ešte zopár zaujímavých miest.

St. John’s Church, kostol sv. Jána bol postavený na mieste pôvodnej stavby, zničenej počas povstania proti Anglicku na začiatku 15. storočia.

Cardiff Central Market – nádherná tržnica, ktorá bola postavená na mieste niekdajšieho trhoviska. Z materiálov dominuje liatina a sklo. A má dokonalú trhovnícku atmosféru :)

Cardiff Castle (Castell Caerdydd) stojí na mieste niekdajšej rímskej pevnosti. Žiaľ, v čase našej návštevy bola veľká časť areálu v rekonštrukcii.

Vo Walese sú všetky názvy a nápisy uvádzané dvojjazyčne, okrem angličtiny aj vo welštine. Zaujímavý jazyk – aj v písomnej podobe, niektoré slová vôbec nemajú samohlásky :) Napriek 3-miliónovej populácii a značnej národnej hrdosti už welštinu veľa domácich aktívne nepoužíva.

V Cardiffe je ešte mnoho miest, ktoré stoja za návštevu, fanúšikovia ďalšieho zaujímavého športu vedia, že sa tu vo februári odohráva Welsh open v snookri v Motorpoint aréne. Takže zas niekedy dovidenia, Cardiff :)

Viac o Cardiffe tu :)

 

Teraz najčítanejšie