Denník N

Čarovný oblek legendárnej Sylvie Plath objavili po 30tich rokoch

Bola inšpiráciou mnohým, najmä ženským autorkám, bola obdivovaná, uznávaná, oceňovaná počas života, aj in memoriam – Pulizerovu cenu získala 20 rokov po smrti – a trpela silnými depresiami a sebadeštrukčnými sklonmi. Ako a čo mohla v týchto stavoch písať pre deti? Odpoveďou je jej obrovský talent. Sylvia Plath totiž písala skvelo.

O jej živote sa toho napísalo a nahovorilo mnoho, pretože bola jednou z prvých, kto o svojich ťažkých depresiách hovoril otvorene – a ešte k tomu zo ženského uhla pohľadu. To bolo v dobe, kedy Sylvia Plath žila (1932-1963), mimoriadne odvážne a progresívne. Aj preto ju miluje už šiesta generácia čitateliek. Bola najmä poetkou, ale napísala aj niekoľko proazických diel, ktoré sú pevnou súčasťou učebníc literatúry. A písala aj pre deti, hoci choroba jej nedovolila postarať sa o tie svoje. Depresia je, ako sa už, žiaľ, mnohokrát ukázalo, smrteľná diagnóza a Sylviu Plath strašným spôsobom trápila a prenasledovala mnoho rokov, až kým legendárna autorka nesiahla na úplné dno svojich síl a jeden z mnohých pokusov o samovraždu nedotiahla do konca.

carovny-oblek-2

Ostalo po nej veľa nezverejneného materiálu, s ktorým jej pozostalý manžel, tiež básnik Ted Hughes, naložil rôznorodo. Niečo spálil, niečo vydal, niečo odložil. Tri detské texty, ktoré u nás vyšli pod názvom Čarovný oblek Maxa Nixa sa na svetle sveta objavili postupne v rokoch 1976 (Báseň o posteliach), 1996 (Čarovný oblek Maxa Nixa) a 2001 (Kuchyňa pani Čerešničkovej). Čitateľská ani odborná verejnosť o ich existencii nič netušila a zakaždým išlo o veľké prekvapenie. A tiež o veľkú radosť, pretože vnímanie detského sveta v podaní slávnej Sylvie Plath je skutočne čarovné – najmä čo sa týka prvého textu v novej knihe, ktorý nesie rovnomenný názov ako celá publikácia.

carovny-oblek-3

Čarovný oblek Maxa Nixa sa v originále volá It-doesn’t-matter-suit. Ak by som to voľne preložila: Je-to-jedno-oblek. Sedemročný Max v ňom sníva o obleku, aké nosia mládenci a muži v jeho meste na rôzne príležitosti – na svadby, na lyže, do práce, pričom vždy si na to oblečú oblek inej farby a inej látky. Ale Max by mal rád taký oblek, ktorý by si nemusel prezliekať a mohol by ho nosiť aj do práce, aj na lyžovanie, aj na svadby, aj hocikde inde. Mal by to byť oblek, pri ktorom by bolo jedno, kde si ho vezme. Má ešte šesť starších bratov a každý z nich už nejaký oblek má, iba najmladší Max nie a preto, keď rodina dostane záhadnú zásielku, balík, v ktorom sa nachádza „vlnený, chlpatý, novučičký oblek žltý ako horčica“, Max prirodzene dúfa, žeby mohol byť jeho.

carovny-oblek-5

Forma, akou je Čarovný oblek Maxa Nixa napísaný, som už raz v ktorejsi recenzii pomenovala veľmi neodborne textová geometria, čiže v rovnakých vzorcoch sa opakujúci dej – oblek si skúša otec, je mu veľký, mama ho prešíva, je mu dobrý, teší sa, ale zhodnotí, že sa mu nehodí – po ňom ho skúša najstarší syn Paul, oblek je mu veľký, mama ho prešije, je mu dobrý, teší sa, ale aj on zhodnotí, že sa mu nehodí a tak ďalej, tými istými slovami v tej istej atmosfére, ale s citeľnou gradáciou sa malý čitateľ musí prepracovať cez všetkých mužov v rodine, až kým príde na rad Max. Dovtedy už vie naspamäť najdôležitejšie frázy, z ktorých sa po piatykrát stane vtip a hoci sa točí stále dookola, je mu to aj smiešne, aj sa nevie dočkať, čo sa to s tým oblekom nakoniec stane, keď ho konečne dostane do rúk hlavný hrdina a treba povedať, že záver krátkej poviedky je po celom tom čakaní veľmi šťastný a mimoriadne uspokojujúci napätú detskú myseľ.

carovny-oblek-6

Ďalšie dve dielka, Kuchyňa pani Čerešničkovej a Báseň o posteliach, sú klasickými textami pre deti. V kuchyni si nespokojné spotrebiče na jeden deň vymenia úlohy, aby tam narobili hrozný neporiadok, ktorý musia škriatkovia Soľ a Peper dať do poriadku a záverečná báseň ukáže najmä dospelým Sylviu Plath v celkom inom svetle, než ju poznajú z jej klasických diel. Pre deti to bude skrátka „len“ vtipná báseň, na čo všetko sa môže jedna obyčajná posteľ premeniť.

carovny-oblek-4

Niektorí kritici si myslia, že Čarovný oblek Maxa Nixa, ktorý bol objavený a vyšiel viac ako 30 rokov po smrti autorky, odzrkadľuje jej dennodenný boj s vlastným sebavedomím, že je akýmsi varovaním pred prílišným zaoberaním sa názoromi iných ľudí. Deti vo veku od 7 rokov, pre ktoré je text určený, sú práve v období, kedy si posudzovanie a pohľady spolužiakov začínajú uvedomovať a možno by bolo skvelé, keby si z neho vzali práve to, že je to jedno, čo si myslia ostatní. A že ich Je-to-jedno-oblek môže byť aj to zelené tričko, ktoré si práve rozospatí na seba navliekli pred cestou do školy.

Texty Sylvie Plath v slovenskom preklade sprevádzajú jemné ilustrácie Miriam Šebianovej.

Knihu na recenziu poskytlo FACE – Fórum alternatívnej kultúry a vzdelávania. Foto autorka.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie