Denník N

Čas nikoho nešetrí

Pred chvíľkou som čítal blog o studenej vojne v nás. Ak máte pocit, že skončila, tak čítajte Zbigniewa Brzezinského (Barack Obama je jeho žiak) alebo sledujte vystúpenia zakladateľa Stratforu George-a Friedmana. Odporúčam, je rodák z Budapešti, vedie niečo ako tieňovú CIA. Chvíľami to pôsobí ako stand-up comedy, ale ten starý pán vie o čom rozpráva. Pozrite si jeho posledné vystúpenie v Chicagu.

Keď nostalgicky spomíname na Pelíšky, skúsme voľne pošpekulovať nad tým, aký motív by mohol byť na krabičke spoza veľkej mláky v jednotlivých desaťročiach dvadsiateho storočia za posledné storočie. Zhrnúť všetko pod jeden slogan alebo obdobie môže byť zavádzajúce, čas nikoho nešetrí.

Krabička rokov 20tych: začína sa predkrízový stav, ešte to nie je badať, ale práce veľmi niet.
Krabička rokov 30tych: kríza vrcholí, zasahuje celú spoločnosť. Obrovské množstvo drobných investorov prichádza o celý majetok, ľudia zomierajú od hladu, nikoho to nezaujíma.
Krabička rokov štyridsiatych: kongres prijíma zákon o tom, že ak napadne Sovietsky zväz Nemecko, pomôže USA Nemecku, ak napadne Nemecko Sovietsky zväz, bude USA pomáhať Sovietskemu zväzu. Začína sa zbrojenie za peniaze Európy a hospodárska situácia sa rapídne zlepšuje. Dobre sa nemá iba lenivý, vojnová výroba umožňuje štedro platiť za prácu.
Krabička rokov päťdesiatych: takmer všetko zlato sveta sa presunulo do USA, začína studená vojna. V USA sa rodia deti, ekonomika ide skvele. Vzhľadom na socialistickú alternatívu na východe je v USA potrebná silná a spokojná stredná vrstva, vznikajú sociálne výhody.
Krabička rokov šesťdesiatych: studená vojna v plnom prúde, ekonomika ide skvele, je možné investovať do nákladného kozmického výskumu. Stredná vrstva, občianska spoločnosť a vzdelanie kvitne.
Krabička rokov sedemdesiatych: ropná kríza, vážne problémy v ekonomike. V druhej polovici sedemdesiatych rokov začína degradácia vysokoškolského vzdelania a likvidácia strednej vrstvy.
Krabička rokov osemdesiatych: obrovské hospodárske problémy, ktoré zachraňuje kolaps Sovietskeho zväzu. Západ vyhral studenú vojnu vďaka dlhodobej infiltrácii sovietskeho vedenia a spoločným záujmom korporácií z jednej i druhej strany.
Krabička rokov deväťdesiatych: hospodárstvo je zachránené vďaka kolonizácii posledného predtým nekapitalistického územia. Vyčerpanie možností kapitalizmu sa oddialilo o cca 20 rokov.
Krabička rokov po prelome tisícročia: navonok to síce nevyzerá, ale už v lete roku 2001 sú v USA veľmi zlé hospodárske výsledky, ktoré zakrýva 11.september 2001. Následne sa v mene vojny s terorizmom fundamentálne odbúravajú občianske slobody. Ak doteraz na vaše odpočúvanie bol potrebný súhlas súdu, teraz vás môžu odpočúvať aj bez neho.
Krabička rokov po 2010: ústredný motív je hospodárska kríza, v ktorej každé náhodné znaky oživenia sú vítané radostným pokrikom, vždy zbytočne. V USA toho času 37% ľudí mimo pracovného procesu, objavujú sa rasové a sociálne nepokoje. Médiám to nejak uniká.

Aby ste ma neobvinili z nejakého nedemokratického zmýšľania, všetkými desiatimi by som bral tie 40-te, 50-te a 60-te roky, až po ropnú krízu.

Ako hovorili v kolese šťastia: vyberám si kozmetický balíček a cukrovinky Čierny princ.

Teraz najčítanejšie

Rudolf Drábek

Naši predkovia si nezaslúžia, aby sme na nich zabudli. Slovania, Nemci, Maďari, Židia a aj iní vytvorili našu kultúru. Prečo by sme sa mali niekomu ospravedlňovať alebo kajať za to, že existujeme? Chráňme si život, vieru, vzdelanie. Bráňme spravodlivosť a poriadok. Nech tu po nás ostane niečo dobré, aby naše deti mohli byť na nás hrdé. Národ potrebuje každého, jeho prácu, jeho angažovanosť. Nečakajte na inštrukcie.