Denník N

Čas vlkov

Lešek Semelka vydal novú platňu.

Kúpil som si Semelku…

Áno Leška Semelku, geniálneho to Čecha, o ktorom asi generácia po mne moc nevie. Tak, ako som ja nevedel, že v roku 2011 vydal novú platňu. Moja chyba.

Páči sa mi, že sa hudba nezmenila a ja sa prenášam časom do sedemdesiatych, osemdesiatych rokov. Leškov hlas znie stále rovnako, tento bard rocku (a popu) má stále skvelý aparát v hrdle!

Takže čo som objavil? 6 parádnych kúskov, ak nerátam IntroOutro. Osobne ma najviac zaujali pecky StopyČas vlkov. Zmúdrenie babím letom je oprášená bomba z tvorby M Efektu Radima Hladíka, ľahko prehodená modernejším aranžmánom. Touto piesňou by som napríklad začínal predstavovať (nielen túto platňu) niekomu, kto má potenciál a uši na kvalitku a doteraz nepočul nič z tvorby Semelku a Hladíka. (A ako čerešničku pri jeho padajúcej sánke by som mu potom pustil Hladíkovu Čajovnu. Nech dotyčný neumrie v tom, že Santana je len jeden.)

Za najslabšiu z tejto kolekcie považujem pieseň Reality show, tá si moje srdce nejako nezískala i keď je to čisto pocitovo, ale o tom je predsa umenie, však?

Lešek sa obklopil mladými hudobníkmi. Tomáš Vychytil ako gitarista a vokalista, Martin Ivan basa a Michal Daněk bubeník. Bicie ma nejako obzvlášť nezdvihli zo stoličky (no odohrajú všetko s prehľadom), ale basové linky Daněka sú podľa môjho gusta! K Vychytilovej gitare nemám žiadne negatívne poznámky, hrá mu to parádne. Ale – Radim Hladík a jeho gitara spievala. Prečo však chcieť od každého umelca ten istý rukopis?

Texty napísal sám pán bard, okrem postaršieho Zmúdrenia babím letom a aktuálnej Moja vlastná imitácia. To „spáchal“ dvorný textár Pavel Vrba, ktorý už, žiaľ, nie je medzi nami a posledná skladba je mu venovaná.

Kúpiť, alebo nekúpiť? Moje odporúčanie je jednoznačne áno. Na pomyslenej stupnici 1 až 10 dávam tejto platni 8 bodov. Je to stále skvelá hudba, ktorá si zaslúži pozornosť všetkých uší, ktoré dokážu počúvať, nielen vnímať.

Teraz najčítanejšie

Richard Pliešovský

Po tejto zemi sa pohybujem už päťdesiat rokov. Umenie mi pomáha vidieť svet krajším. Mojou vášňou sú knihy a hudba.