Denník N

Celý majetok Váhostavu sa mohol predávať online

Ak by namiesto reštrukturalizácie šla stavebná spoločnosť do konkurzu, o jej majetok sa mohol zaujímať hocikto a z pohodlia vlastnej obývačky.

Nie je to tak dávno, čo Slovenskom otriasla kauza Váhostav. Dlh 26,7 milióna eur iba na úveroch. Ďalších vyše 92 miliónov sú pohľadávky asi 1 200 firiem a fyzických osôb. Mnohí z týchto ľudí, ktorí si odviedli svoju prácu, ostali oklamaní a svoje peniaze už zrejme pokope nikdy neuvidia. A navyše teraz na svetlo vyšiel ďalší zarážajúci fakt, poškodení v tejto kauze nedostanú ani sľúbených 50 percent. V niektorých prípadoch dokonca na celej transakcii prerobia! Štát si po odkúpení pohľadávky vypýta daň z celej sumy, ktorú Váhostav živnostníkom dlhuje. Napriek tomu, že dostanú iba polovicu zo zaslúženej mzdy! Následne cez odvody budú títo oklamaní podnikatelia platiť štátu ďalšie peniaze, späť si zoberie takmer polovicu!

Oveľa lepšou voľbou by v tomto prípade bolo vyhlásenie konkurzu a nie povolenie reštrukturalizácie. Ak by sa konkurz robil prehľadne a tak, že by sa o majetok Váhostavu mohol zaujímať hocikto. Dnes je to možné vďaka portálu www.mercudo.com, ktorý funguje ako online burza konkurzného majetku. „Stačilo, aby konkurzný správca pridal majetok Váhostavu na Mercudo. Tu by sa prehľadne rozdelil do jednotlivých kategórii s fotografiami a popisom, kde by si každý vedel nájsť to, čo hľadá. Obyčajným ľuďom by sa tak sprístupnil majetok Váhostavu, cez budovy, automobily až po kľučky na dverách generálneho riaditeľa,“ vysvetľujú výhody konkurzného portálu jeho zakladatelia Jozef Jagerský a Igor Hudoba. Súpisová hodnota majetku v Mercude je momentálne viac ako 75 miliónov eur.

Internet by sprístupnil majetok Váhostavu všetkým, svoj dlh by si tak mohol splatiť rýchlejšie. Miesto toho sa na financovanie dlhu Váhostavu poskladáme všetci. Navyše štát vynaloží ďalšie peniaze na manažment novej štátnej firmy s názvom Slovenská reštrukturalizačná, s. r. o., ktorej úlohou je vykupovať pohľadávky nezabezpečených veriteľov stavebnej spoločnosti.

Teraz najčítanejšie

Mercudo

Mercudo je prvý portál, na ktorom sa každý ľahko dostane k majetku z konkurzov. Platený firemný blog.