Denník N

Cena za sny

Vtedy, pred mnohými rokmi si myslela, že bolesť, ktorú prežíva nezvládne. Bolo to najťažšie obdobie jej života, prišla takmer o všetko.

Pieseň pomaly skončila a napriek tomu, že sa jej nechcelo, prinútila sa otvoriť oči. Sedela v preplnenej, hlučnej kaviarni. Prišla sem na chvíľu zabudnúť. Pred ňou ležali tri knihy. Knihy, ju nikdy nezradili, neublížili jej, len dávali, stačilo k ním načiahnuť ruku, otvoriť a nasiaknuť ich vôňu. V knihách sa skrývali tie slová, ktoré potrebovala počuť, nevadilo, že neboli určené pre ňu. Tešilo ju, že ich niekto vyslovil, že niekto ich počul. Pri knihách sa mohla smiať strapatá v kockovanom pyžame, mohla plakať keď dej bol smutný. Milovala knihy pre príbehy, ktoré ukrývali, pre protagonistov s ktorými mala toľko spoľočného. Pre odvahu a dobrodružstvá po ktorej túžila.

V rádiu hrali ďalšiu starú skladbu. Snažila sa nemyslieť na tie časy. Nemyslieť na minulosť, keď všetko viselo na vlásku. Nechcela myslieť ani prítomnosť, chcela len na chvíľu nájsť úľavu, zabudnúť na všetko, na bolesť, ktorá lomcovala jej telom pri každom nádychu. Nechcela plakať. Počas posledného týždňa si uvedomila, aké ťažké je zadržiavať slzy, prinútiť ich aby prestali padať, aké je náročné prestať myslieť, prestať niečo chcieť, niečo očakávať.

Napila sa čaju, nebola si istá, či jej chutí, bol teplý, čo bolo príjemné, opäť sa začítala do knihy. Po chvíľu ju položila na stôl nevedela sa sústrediť. Hnevala sa na seba, lebo prvýkrát v živote mala pocit, že je zlým človekom. Vedela, že mu ublížila a sklamala ho. Slzy sa jej opätovne tlačili do očí, len tak-tak sa jej podarilo na poslednú chvílu ich zadržať aby sa neskotúľali po jej líci. Načiahla sa za šálkou a pomaly si ju priložila k ústam, čaj už vychladol, chuť necítila, vímala len vôňu citrónovej trávy. Po pár dúškoch položila šálku a zobrala si do rúk knihu a začítala sa.

 

“ Uno de los temas recurrentes en mis libros es la importancia de pagar un precio por nuestros sueños.“  –  Jedna z tém, ktorá sa opakovane objavuje v mojich knihách je o dôležitosti zaplatiť cenu za naše sny.

A v tej chvíli vedela, že všetka tá strata a  bolesť, vtedy pred mnohými rokmi, prišla preto, lebo sa snažila uskutočniť svoj sen. Vedela, že  bolesť, ktorú prežíva teraz, je preto lebo nebola pripravená zobudiť sa zo sna. Chcela ho snívať ešte dlhšie, dosnívať ďalší list v knihe, bránila sa dosnívať kapitolu.
Sny, práve tak ako kapitoly v knihe majú však svoj koniec.

 

Na nočnom stolíku za vibroval mobil s budíkom. Načiahla sa po ňom, bolo sedem hodín ráno. Sníval sa jej sen, tento sen…

Teraz najčítanejšie