Denník N

Čerstvé kosti v každom veku

Verona Šikulová, Mária Bruneau a Michal Patarák v poslednom preddovolenkovom komentári

Nedeľa 3. júl 2016 Kniha proroka Izaiáša 66, 10-14c

Hľa, obrátim k nemu pokoj ako rieku

Tešte sa s Jeruzalemom, jasajte v ňom všetci, čo ho milujete, radujte sa s ním všetci, čo ste nad ním trúchlili.
Sajte dosýta z pŕs jeho útechy a pite s rozkošou z pŕs jeho slávy. Lebo takto hovorí Pán: „Hľa, obrátim k nemu pokoj ako rieku, ako rozvodnený potok slávu národov.
Budete sať, v náručí vás budú nosiť a na kolenách láskať. Ako keď niekoho utešuje matka, tak vás ja poteším; v Jeruzaleme nájdete útechu.
Až to uvidíte, zaraduje sa vám srdce a vaše kosti oživnú ako svieža tráva. Pánova ruka sa ukáže na jeho služobníkoch.“

veronka profil roundGazda má svoju záhradu rád

Verona Šikulová

Nemám rada disciplínu, dátumy, zhon. Neuveriteľné ako si ľudia, celé stodoly ľudí dokážu plniť svoje povinnosti, chodiť do práce, nešomrať, na niečo si sporiť, na niečo možno aj kradnúť, tešiť sa z tých nieč. Bezduchosť dennej driny neviem zniesť, ešte aj soboty a nedele mi zavše zavadzajú. Odrazu však padne list, poteší ma mäkký ranný vietor, zazvonia zvony a rozvonia sa kvet. Oživnú mi kosti, tráva, v týchto dňoch suchá, sa mi zdá zelenšia a peknejšia, dni v mojom živote niekto ako by rozhrnul. Ako keď človek kráča poľom a razí si cestu, ako gazda, dotýkajúci sa svojej úrody bedlivým okom a starostlivou rukou. Gazda má rád svoju záhradu a matka svoje dieťa aj keď zavše robí somárstva. Ja to cítim už teraz, a nik ma na to neupozornil, skoro by sa zdalo, že kvôli takýmto chvíľam som na svete a som tu na správnej adrese. Aj vy?

„Ako keď niekoho utešuje matka…“

Michal Patarák

Dieťatko ju už zbadá v diaľke. Spozná ju v momente, lebo ju pozná tak, ako nikoho iného. Vykríkne. V očiach má, napriek nanajvýš pominuteľnej chvíľke, lesk nekonečnosti. Rozbehne sa. Nohami prepletá tak rýchlo, že ich ani nevieme presne rozoznať. Bojíme sa, že spadne, že sa pošmykne na dlažbovom kameni, že si v tej túžbe objať ju ublíži. V duchu hypnotizujeme každý jeho prekonaný metrík, zachytávame ho pred pomyselným pádom. No ono stále viac uteká a naťahuje ruky, smeje sa a výska, až je v prudkom zakončení vytrhnuté od zeme a spočinie v jej tesnom objatí.

Radosť je na oboch stranách. Presne z takýchto chvíľ je poskladaný ich vzťah.

Útecha objatia vo výške a nosenia v náručí občerstvuje, dáva silu, ubezpečuje o prítomnosti toho, kto nás miluje. V čase trápenia, keď nám už – povedané biblickým jazykom – vysychajú kosti, môžeme zažiť útechu, v ktorej sa nám napriek všetkému zazelenajú a ožijú ako svieža tráva.

Fenomenálny taj kojenca

Mária Bruneau

No čo vám tu budem, vysvetľovať dojčenie? Ale ináč vyzerá, že to potrebujete. Ak nepatríte k novopečeným prolaktačným rodičom, dulám alebo iným materinským citom.
Pri kompletnom dojčení sa vám každé 2-3 hodiny vyfabrikuje nové mlieko, ktoré, pre dobro spoločnosti treba, aby sa pilo. Inak budete nervózni, fyzicky je to nepríjemné. A Stvoriteľ tu popravde tvrdí, že mu je nepríjemné, keď si neodchlipnete z jeho mlieka, plného vitamínov a imunoglobínov pokoja a útechy. Na dnešné pomery dosť trojzmyselná lyrika. To si myslím. Vety, čo odišli z módy už predvčerom, ma tiež prinajlepšom pohoršujú. Aby sme ale boli korektní, obsah je akademický! Ak teda rozumiete dojčeniu.
Keď malé konečne pije, všetci sa uvoľnia. Ťahá o dušu a dýcha pri tom, akoby prehĺtalo po celodennej zjazdovke jeleninu v guláši. Vážne si to niekedy pozrite. Úplná rozkoš, Izaiáš povedal; ten dnes 2700-ročný pán, to, čo KSSJ4 definoval ako ‚-vrcholný pocit uspokojenia, radosti, pôžitok, blaženosť, slasť‘.
Nezíjdu sa tieto pojmy nikomu, k nadhodeniu zajtra v šóre na chleba. Ale keď uvidíte stav raráška pri a po každom jedle (nechcel tu asi svetovládca odbiehať ku kolikám alebo fľaši sunáru), všetko zapadá. Každý sme ten rarášok.
Až to uvidíte, oživnú vám kosti. A leto bude občerstvujúce.
 

Pokračovať v debate ste vítaní na Facebooku:

Nenechali ste si uniknúť seriál komentárovliturgickým čítaniam. Používame v ňom tradične na mieru vypočítané úryvky z Biblie pre aktuálny deň a hovorovo ich tlmočíme pre každého, kto nesrší práve fundovanou teológiou a azda by sa aj rád trochu vyznal. Môžu to byť kľúče k súkromným alebo celospoločenským problémom, aj ak znejú značne zákulisne, lebo nie sú bežne dostupné nezainteresovaným alebo majú chronicky nepríťažlivú reputáciu. Touto iniciatívou oprašujeme tisícročné texty, aby sme zistili, čo v nich toľkí pred nami videli, vidieť mohli alebo vidieť chceli. Keď aj rozprávame rovnakou formou ako naši oponenti, či predkovia, hovoríme niečo úplne iné. Tak sa stáva štýl komunikácie vo všetkých sférach základom nesprávneho spracovania informácií. A neživiť nedorozumenia je predsa prvým predpokladom skutočných riešení.  
 
Autori
Mária Bruneau, pôvodne servisná manažérka v IBM, má tri deti (jedno s Downovým syndrómom), píše, žije vo východnom Francúzsku.
Michal Patarák, psychiater vo Fakultnej nemocnici F.D.Roosevelta, má tri deti, píše, prednáša, žije na strednom Slovensku.
Verona Šikulová, spisovateľka, pracuje v Malokarpatskej knižnici v Pezinku, má dve deti, píše, moderuje, žije v Malých Karpatoch.
A ako bonus komentáre hostí z alebo mimo fachu.

Teraz najčítanejšie

Prepočuli sme Božie slovo

Seriál aktuálneho, domácky tlmočeného Božieho slova a spoločenských tém s ním súvisiacich: jedna epizóda mesačne. Ponúkame rôzne uhly pohľadu. Keď rozprávame rovnakou formou ako naši oponenti či predkovia, hovoríme niečo úplne iné. Tak sa stáva štýl komunikácie príčinou nesprávneho spracovania informácií. Touto iniciatívou podporujeme vzájomnú interpretáciu. Naším úmyslom je neživiť nedorozumenia, a preto dešifrovať, debatovať a porozumieť si.