Denník N

Červené kravaty a biele goliere

To čo sa momentálne deje, má stále rovnaký scenár. Pripomína to 50. roky minulého storočia len stým, že teraz sa to robí sofistikovanejšie, pretože máme slobodné voľby.

Pri kauze SPP, keď pod hrozbou súdu, za krížové dotácie Eustreamu, akože výhodne štát kúpil matku SPP. Povedzme, že to ešte vyzeralo ako umenie možného. V momente, keď nastala kauza Váhostav, Ficovi prvé napadlo, že keď prešli bez problémov reštrukturalizácie TTS GRADE a Doprastavu, prečo by neprešla aj kauza Váhostav. Do tretice všetko dobré. Na tlačovke sa snažil udržať status quo. Bolo však vidieť skrývanú nervozitu. Zrazu nevedeli, čo sa deje. Fico prvé dni hovoril všetko možné, hádzal vinu na všetkých, dokonca hodil vinu na svojho možného budúceho koaličného partnera. Každému socialistovi napadne ako prvé znárodnenie majetku. Očividne nevedel, čo si môže voči Váhostavu dovoliť. Zdržoval, pretože dúfal, že sa to takto bude ťahať až do súdu a v mediách vytvorí informačný pretlak, aby sa prípadné odhalenia stratili v mori poslaneckých prestreliek. Nakoniec R. Fico prišiel na to, že SNS sa nemusí dostať do parlamentu a KDH sa mu ešte môže zísť.

Aby Váhostav platil zo svojho, bolo nemysliteľné. Avšak prečo? Prečo to Váhostav jednoducho nezabalil? Čo ak nebolo a nie je jediným motívom, vytiahnuť z firmy peniaze, a potom nerušene pokračovať v podnikaní a nahradiť si tak svoj obvyklý zisk?
To čo oligarchovia neznášajú, je konkurencia. Miesto 2-3 firiem sa uchádza o tendre 9-10 firiem. A oni v skutočnosti podnikať nevedia. To čo sa stalo, naozaj vyzerá ako účelovo pripravená likvidácia, terajšej a budúcej konkurencie. Ľahko sa mohlo stať, že o rok o dva sa subdodávatelia dohodnú a založia si vlastné konzorcium. Preto ani súd nemohol dopadnúť inak. Takto im nepriamo, ukázali čoho sú schopní a akou oligarchovia vládnu mocou. Keďže medzi robotníkmi sa nájde viac ľudí, ktorí v minulosti volili HZDS, SNS a potom plynule prešli na SMER-SD, to celé sa malo udiať potichu. S tým, že sa takto vyvŕbi, nikto z nich nepočítal. Mediálnemu týmu vládnej strany evidentne došiel pušný prach. Aby to navonok nevyzeralo, že inštitúcie nič nerobia, prišla polícia na kávu do Váhostavu a J. Široký na políciu.

Pozorne som si všímal, ktorý z politikov navrhne preventívne riešenie, pretože aj im muselo byť jasné, že napriek trestnosti okolnosti zadlženia, toto nie je posledná podvodná reštrukturalizácia, ktorú Slovensko zažije. Prakticky väčšina, ako keby hovorila, keď budete voliť nás, tak nebudeme kryť podvody. Avšak zase tým podvodníkom bude stačiť počkať štyri roky alebo uplatiť zopár ľudí aby vniesli nerozhodnosť do samozrejmých vecí.

Od začiatku vytvárania štátu sme mali prevziať všetky zákony, ktoré už boli v zahraničí samozrejmosťou. Ak subdodávateľ neplatí, štát preplatí faktúru subdodávateľovi a o to menej uhradí hlavnému dodávateľovi. Podľa mňa by bolo ideálne, keby si subdodávatelia zaregistrovali objednávku, v momente, keď ju dostanú od hlavného dodávateľa. V momente ak prácu ukončia, pošlú faktúru. Štát potom pošle peniaze rovno na účet subdodávateľa alebo ich pošle hlavnému dodávateľovi a ich použite viaže iba na úhradu faktúry. Ak subdodávateľ, dostane peniaze na účet, banka to potvrdí do štátneho systému. Nasledujúcu faktúru akejkoľvek firmy, bude možné uhradiť len po uhradení predchádzajúcich faktúr. V takomto systéme by si nikto nedovolil, ísť v tendri pod cenu. V takomto systéme nemožno neodviesť DPH. V takomto systéme nebude možná korupcia. V takomto systéme bude mať štát prehľad a o prípadných problémoch bude vedieť okamžite.
Ja sa teraz pýtam, prečo ste taký zákon vážená bývalá opozícia neurobili (obdobie 1998-2006, 2010-2011)?
Vedeli ste, že skôr či neskôr to takto dopadne. Vedeli ste, že sa nič nevyšetrí. Buď je to potom úmyselne alebo naozaj len politikárčite?

Na voľbe riaditeľa NKÚ, je vidieť ilúziu voľby. Smeru-SD a oligarchom vyhovuje, že je tam taký človek aký je. Všetko ostatné je len divadielko, však opozícia zvoľte si. A ak to vyzerá, že sa dohodnú, príde zrazu niekto s vlastným kandidátom.  Opozícii sa nikdy nepodarí  zvoliť kandidáta, ktorý nie je vyhovujúci pre oligarchov. Oligarchovia potrebujú preklenúť ďalšie volebné obdobie. Frešo, Kuffa, Kvasnička? Vydieranie, úplatky, ruka ruku myje?

V predvolebnej Lampe, kde R. Kaliňák hovoril „o takom štátnom EBAY“, Peter Shutz úplne jasne, rozhodením rúk, ukázal, že existuje celá sieť prepojených ľudí s cieľom odsávať peniaze zo štátu. Smer-SD potom urobil výnimky z obstarávania, aby mohli oligarchovia naďalej dostávať zákazky.

Tom Nicholson 24.03.2015 v relácii Večera s Havranom, všeobecne o politike na Slovensku povedal:“existuje taká dohoda medzi politikmi, že nikto nebude odsúdený.“

Tiež odporúčam druhú reláciu Večera s Havranom Reštrukturalizácia po slovensky
Vo volebnom roku, už zrazu Fico má peniaze na kúpu elektrárni, už zrazu ide tamto a hento. Avšak v skutočnosť je iná. Ak politická strana míňa viac peňazí, tak ju čaká pozícia opozície.
V roku 2002 SDKÚ  vo volebnom roku z celkovo požičaných peňazí za volebné obdobie -1 %, avšak v roku 2006 to bolo 44 % a voľby prehrali. V roku 2010 SMER -SD 37 %, išiel do opozície. V roku 2012 súčasná opozícia 71 % a ak R. Fico minie 40 %, tak dlh Slovenska bude 46 000 miliónov €. Je pravda, že vyspelé štáty majú väčší dlh, ale tam funguje zdravotníctvo, údržba ciest, vymáhateľnosť práva a je tam podnikateľská istota. Treba si uvedomiť, že aj korupčné Rumunsko aj  Bulharsko majú nižší dlh a nižšiu nezamestnanosť ako Slovensko.

Nie som týmto odhadom až tak ďaleko, rada pre rozpočtovú zodpovednosť plánuje dlh na rok 2016 46 619 miliónov €.

Zo všetkých prejavov v NRSR stál za to iba motivačný prejav Martina Poliačika z SAS. Po rozhádanom dni v parlamentne, celá sála stíchla. Pozri tu.

To nie je koniec káuz, toto je len začiatok.

Kauza Euro-Building ukazuje novú prax, zatiahnuť vás do eurofondov, a potom Vás pritlačiť hrozbou nepreplatenia eurofondov. Je jedno či to bude zdravotníctvo, školstvo, pôdohospodárstvo. Od povahy eurofondov sa bude meniť spôsob ako nepreplatiť eurofondy, ale ten systém zostane. Oni tie peniaze z Vás dostanú.

Ak bude super-referendum, malo byť obsahovať pravidlá, ktoré oligarchom a poslancom nevoňajú. Nestačí sa spoliehať na poslancov, vieme ako dopadlo zrušenie imunity. Oligarchovi vždy stačí zatlačiť na pár poslancov a zákony neprejdú. V skutočnosti nadradili parlamentný výbor nad nezávislý súd, a tým narušili tri piliere demokratického štátu. Prečo by si poslanci mali dozor nad sebou voliť sami? Aby spoločnosť fungovala, musí mať dosah aj na kontrolné funkcie.

R. Fico hovorí, že nie je alternatíva, ale ja to vidím inak. Skúste odpočítať preferencie Smer-SD a prerozdeliť ich ostatným stranám (okrem maďarských strán stabilne budú mať 12 %), uvidíte, že je tam celé spektrum strán.

Teraz najčítanejšie