Denník N

Cestou necestou: Od horúcich pláží až k vrcholkom Himalájí

Cestovateľský festival Cestou necestou po veľkom jesennom úspechu zavíta počas januára do štyroch slovenských miest. Košičania, Martinčania, Banskobystričania aj Nitrančania sa tak vďaka rozprávaniu cestovateľov budú môcť v pohodlí svojich kresiel premiestniť na horúce pláže Srí Lanky aj snehom pokryté Himaláje.

Januárové miniturné odštartujú dva dni plné cestovateľských inšpirácií v košickej Tabačke. Dvojica autonomádov nám na úvod priblíži svoje pocity slobody a voľnosti, ktoré zažívali počas 5 mesiacov v strednej Ázii. Ich 23-ročné auto im slúžilo ako dopravný prostriedok aj ako hotel. Horských turistov so svojimi tipmi a radami určite inšpiruje Marek, ktorý pochodil Himaláje v indickom Kašmíre. Nádhernú polárnu žiaru na Islande vystriedajú v závere prvého dňa veľryby a surfovanie na Srí Lanke.

Aj v pondelok 18. 1. sa Košičania budú pol roka túlať po Ázii. Ostrieľaný cestovateľ Mišo porozpráva, ako si to pešo strúhal vyše 200 kilometrov cez Pamír s výstupom na horu vysokú 5 600 metrov. Mladý talentovaný filmár Patrik sa s nami podelí o dojmy a pocity (aj prostredníctvom videa) o miestnych ľuďoch, medzi ktorými sa pohyboval v Indii. Kto zvažuje Everest Base Camp Trek, nemal by si nenechať ujsť Maroša, ktorý sa tam vydal bez sprievodcu či nosičov sám autobusom z Káthmandu.

V Martine to bude 19. januára najmä o horách. O 18:00 začneme v Nepále 18-dňovým okruhom okolo Kančendžongy, tretej najvyššej hory sveta. Vďaka cestovateľom, ktorí sa vyhýbajú turistickým miestam, spoznáme reálnu tvár Indie. Potom si z oblakov zasnívame o životnom štýle profesionálneho paraglidistu. Na záver sa okúpeme v geotermálnych prameňoch na Islande a budeme stanovať v snehu priamo pod polárnou žiarou.

Jej starká ju tam takmer nepustila, Zuzana si však Rumunsko zamilovala. A to najmä kvôli skvelému jedlu a balkánskej spontánnosti a humoru. Krajinu, do ktorej sa pravidelne vracia, nám predstaví 20. 1. v Banskej Bystrici. Keby ste si prstom na mape ukázali na Mongolsko, napadlo by vám sadnúť na motorku a vydať sa tam? Dobrodruhovi Michalovi áno. A porozpráva nám aj o Transsibírskej magistrále. Cestovateľský večer zakončíme koncertom a prezentáciou o dvoch hudobníkoch, ktorí sú už 10 rokov na cestách – na bicykli.

21. januára nám v Nitre Michal Knitl počas viac ako dvojhodinovej prezentácie predstaví svoje polročné putovanie po Indii a vyše 600-kilometrovú trasu, ktorú prešiel pešo v Nepále. V ženskom kláštore oslávil príchod tibetského Nového roku, pozvali ho na tradičnú indickú svadbu, no porozpráva nám aj o Himalájach, meditácii Vipassana a mnohých ďalších zážitkoch.

 

autorka blogu: Marta Kabinová

autor fotografie: David Varga (Island)

Teraz najčítanejšie