Denník N

Cestovateľka Edita Bednárová: „Utečenci sa už piaty rok pasovali s chladom a častými dažďami“

Vyštudovala ekonómiu v Banskej Bystrici a právo v Bratislave. Pôsobila v študentskej organizácii AIESEC a študovala aj v Nemecku. Najskôr pracovala pre nadnárodnú korporáciu a žila aj vo Švajčiarsku a Poľsku. Zistila, že v kancelárii neobsedí, preto sa vybrala implementovať rozvojové projekty organizácie Človek v ohrození do Kene, Južného Sudánu a Afganistanu. Mimo iné sa venuje rôznym športom, knihám a cestovaniu. Precestovala Afriku, juhovýchodnú Áziu, Čínu, Rusko, Indiu a tiež Južnú a Strednú Ameriku. Ostatné roky sa venuje projektovému manažmentu, je konzultantkou na voľnej nohe. Vrátila sa späť do regiónu Prievidze, odkiaľ pochádza, freelancuje a potrebuje sa obklopiť šikovnými a zaujímavými ľuďmi, preto im chce vytvoriť priestor a podmienky. Začiatkom tohto roka strávila niekoľko týždňov v Libanone, kde pomáhala utečencom zo Sýrie. EDITY BEDNÁROVEJ sme sa pred filmovým festivalom JEDEN SVET V PRIEVIDZI spýtali tri otázky.

Nedávno si sa vrátila z Libanonu. Ako bolo? A čo si tam vlastne robila?

V Libanone som bola ako expertná dobrovoľníčka – vyslala ma organizácia ADRA Slovensko cez program národnej agentúry SlovakAid. Strávila som 2 mesiace v Bejrúte a spolu s kolegami z miestnej organizácie ADRA Libanon a ADRA Syria sme pracovali na rôznych projektoch zameraných na pomoc sýrskym utečencom vo viacerých oblastiach krajiny. December, január a február, kedy som v Libanone pôsobila, sú aj tam zimným a studeným obdobím napriek tomu, že sa jedná o stredomorskú krajinu. Miestni utečenci sa tak už piaty rok pasovali s chladom a častými dažďami.

 

Precestovala si mnoho krajín sveta. Čo by sme si z ktorej krajiny mali preniesť na Slovensko?

Kopírovať iné krajiny nevyhnutne nemusíme, ale priestor na zlepšenie sa vždy nájde a inšpirácie je mnoho. Je to samozrejme veľmi individuálne. Ak by som ale mohla trochu zovšeobecňovať, tak z tých pár krajín kde som žila, by ma na Slovensku potešilo, keby sme mali trochu viac týchto ingrediencií: presnosť a váženie si času z Nemecka, precíznosť a perfekcionalizmus zo Švajčiarska, pohostinnosť a pokoru z Afganistanu, radosť zo života a spontánnosť z Kene, zdravú dravosť a hrdosť z USA. a štýlovosť a zmysel pre dizajn z Libanonu.

 

Záverečnú otázku v predfestivalových rozhovoroch položíme tento rok každému hosťovi rovnakú: aké výzvy má podľa teba pred sebou naša spoločnosť?

Ak sa nato pozriem globálne, tak najväčšou výzvou sú klimatické zmeny a naša schopnosť sa adaptovať. Tiež je to rast populácie a obmedzené zdroje. Nožnice medzi chudobnými a bohatými sú i naďalej doširoka roztvorené. Technológie a technické výdobytky tohto tisícročia sú tiež veľmi zaujímavou výzvou. A v neposlednom rade je to naša mládež, teda naša blízka budúcnosť.

 

Počas filmového festivalu Jeden svet v Prievidzi vás pozývame na premietanie tématických filmov Amal a Plavba a následnú diskusiu s Editou Bednárovou o pomoci sýrskym utečencom v Libanone.

Odmyslime si ploty

Tešíme sa na stretnutie 13. až 18. marca v Dome kultúry v Prievidzi! Kompletný program a viac informácií nájdete na našej stránke www.jedensvet.prievidza.net/2017 alebo na udalosti na Facebooku.

Človek v ohrozeníFestival Jeden svet na Slovensku organizuje občianske združenie Človek v ohrození, nezisková organizácia, ktorá sa venuje humanitárnej a rozvojovej pomoci, podpore ľudských práv a vzdelávacím aktivitám. Generálnym partnerom festivalu je Nadácia Slovenskej sporiteľne.

Teraz najčítanejšie