Denník N

Chaos, ktorý spôsobili v Nemecku utečenci, je čoraz viac mimo kontroly

Pred niekoľkými dňami som hovoril so spriateleným Hauptkriminalkomisarom D. z Mníchova. Otvorene mi povedal, že situácia v Nemecku s utečencami je nielen mimoriadne kritická, ale že je v podstate už z veľkej časti úplne mimo kontroly (viem to veľmi dobre aj sám, ale takto je to aj oficiálne potvrdené). Podľa neho je situácia mimoriadne dramatická a napätá nielen na hraniciach Nemecka, ale aj v zariadeniach pre utečencov.

V mnohých vládne „nahé“ násilie. A eskaluje a rozširuje sa ďalej. Je jasné, že v mnohých prípadoch je to podnecované cielene a riadané na diaľku z centrál teroristickej ISIS.

Obrovskou chybou je to, že v týchto zariadeniach neprišlo už vopred k rozdeleniu utečencov podľa relígii a podľa pohlavia. A v neposlednom rade ani podľa etník.

Polícia je extrémne preťažená a aj v jej radoch je veľa príslušníkov, ktorí nesúhlasia s postupom vlády v utečeneckej  problematike a sú medzi nimi aj takí, ktorí by ich hneď poslali naspäť, lebo zásadne odmietajú to, čo „navarila“ kancelárka.

Angela Merkelová sa ešte pred niekoľkými týždňami (podobne , ako Obama pred svojím prvým zvolením zavádzal Američanov so svojím „yes, we can“) všade ukazovala a tiež prevolávala s úsmevom Nemcom svoje klamné: Wir schaffen das – My to dokážeme.

Nielen ja som ale presvedčený, že kancelárka toto nerobila celkom len z vlastnej vôle. Viacerí moji spriateleni nemeckí i rakúski žurnalisti sú tej istej mienky. Už dávnejšie som písal na mojom blogu v španielčine ,ale aj inde,  že Merkelovú majú isté neeurópske kruhy v hrsti – má predsa dlhú východonemeckú biografiu,……a v istých situáciách jej dajú najavo svoje nekompromisné „želanie“.

Nemeckí experti, psychológovia, ale aj niektorí politici, predovšetkým Horst Seehofer, oficiálne vyhlasujú, že Nemecko už dávno prekročilo kapacity svojich možností prijímania utečencov.

Tej istej mienky je aj prezident Nemeckej odborovej organizácie policajtov, Rainer Wendt. Veľmi sa obáva rastu ďalších násilností medzi utečencami v utečeneckých zariadeniach. Podľa neho sa tak deje na početných miestach nielen v Hamburgu a Kasseli, o čom písali médiá, ale aj na mnohých iných miestach. Aj on tvrdí, tak ako ja, že je to celé pripravované organizovane a cielene. Nepokoje vyvolavajú výlučne mladí muži a mnohí z nich sú aj ozbrojení  – minimálne s nožmi

Nie bez zaujimavosti je nasledovný fakt:

Spočiatku , pri prvých vlnách utečencov do Nemecka, boli títo vďační a dávali sa pokorne. Skromne sa pýtali policajtov a príslušných úradníkov, kde budú umiestnení a ďakovali za prijatie. To sa teraz však celkom zmenilo. Čoraz viac je takých, ktorí sa chcú takpovediac sami zadeliť, kam pôjdu a ak je to zamietnute, tak štrajkujú. Tiež štrajkujú, ak im jedlo a či ubytovanie nevyhovuje a nie je podľa želania. Mnohí jednoducho ujdú – policia ich nedokáže vždy ustrážiť – alebo si objednajú taxik a zmiznú celkom, niekde v Nemecku.

Podľa výpovede polície je v Nemecku – je to doslova hrozivé číslo – minimálne 300 000 utečencov, ktorí vôbec nie sú registrovani.

Lekárske kontroly utečencov sú nedostatočné

Ďalším nebezpečim , ktoré hrozí, je to, že nikto nevie či lekárske kontroly utečencov prebiehaju na sto percent spoľahlivo – mnohé poukazuje na to, že nie, a tak nie je možné vylúčiť ani príchod nákazlivých chorôb, ktoré sú v Európe prakticky neznáme. Chcem dúfať, že pani Merkelová, ak neodstúpi sama, tak že čoskoro padne po odvolaní vlastnými kruhmi CDU a CSU, kde je jej popularita už na bode mrazu a že kancelárom sa stane Bavorák Horst Seehofer, ktorého preferencie v posledných dňoch priam neuveriteľne stúpaju, tak prudko, ako u nijakého iného nemeckého politika.

Teraz najčítanejšie

Roman Bednar

Som spisovateľ a publicista. V SR som vydal 19 kníh a mnoho rôznych článkov, publikoval som aj v Nemecku a v iných západných krajinách. Moja literárna tvorba sa vyznačuje veľkou rôznorodosťou literárneho žánru. Na Slovensku som mal vlastnú edíciu o kozme, vyšli mi tam dva dvojdielne historické romány (téma starý Egypt a Veľká Morava), psychologický román, póezia, kniha o najväčších génioch západnej civilizácie i knihy politicko-filozofickej faktografie. Moja prvá kniha Tajomstvá a proroctvá kozmu vyšla v roku 1993. V roku 2005 som ukončil publikovanie kníh v SR dielom Kozmos, duch a vedomie. V roku 2006 som dostal veľmi atraktívnu ponuku z Južnej Ameriky (kde som ako mladý muž prežil niekoľko rokov a vybudoval si výborné kontakty i pevné priateľstvá) a od toho roku vychádzajú všetky moje ďalšie publikácie v hojnom počte už len tam. V súčasnosti vediem v Nemecku Juhoamericke tlačové centrum.