Denník N

Chcete žalovať podnikateľa? Od júla potrebujete jeho trvalý pobyt a rodné číslo

foto N - Vladimír Šimíček
foto N – Vladimír Šimíček

Je fajn, že máme na stole v parlamente protischránkový zákon, že ideme riešiť exekúcie a osobné bankroty, no pri novom Civilnom sporovom poriadku sme opäť trošku zakopli.

O vymožiteľnosti, respektíve asi radšej nevymožiteľnosti práva v tejto krajine sa v súvislosti s podnikaním hovorí, ako o jednom z najväčších problémov. Podnikateľov trápi administratíva a byrokracia, verejné obstarávanie a súdy viac, ako to, že musia platiť dane a odvody. Namiesto toho, aby im vláda uľahčila život, od júla to v praxi vyzerá trochu inak. Je fajn, že máme na stole v Národnej rade protischránkový zákon, že ideme riešiť exekúcie a osobné bankroty, no pri novom Civilnom sporovom poriadku sme opäť trošku zakopli. Ako?

Od 1. 7. 2016 máme nový Civilný sporový poriadok, ktorý hovorí o tom, že povinnou náležitosťou žaloby je nasledovné označenie:

„Fyzická osoba sa v žalobe označuje menom, priezviskom, adresou trvalého pobytu alebo pobytu, dátumom narodenia alebo iným identifikačným údajom.“

V praxi to znamená, že zákon prestal rozlišovať medzi fyzickou osobou podnikateľom a fyzickou osobou nepodnikateľom. Ak sa teda náhodou ocitnete v situácii, že chcete žalovať živnostníka, alebo inak podnikajúcu fyzickú osobu, musíte okrem celej nepríjemnej situácie súdu uviesť adresu jeho trvalého pobytu, a ak natrafíte na horlivého úradníka aj jeho dátum narodenia. Lepšia situácia vás postretne, ak úradník bude menej horlivý a dátum narodenia nebude požadovať, pretože nahradí iným identifikačným údajom, ktorým môže byť IČO alebo DIČ. Získaniu adresy trvalého pobytu sa však nevyhnete.

Živnostenský zákon od vás ako živnostníka bude pri ohlásení živnosti požadovať základné identifikačné údaje vrátane adresy trvalého pobytu, ale zároveň vám dovoľuje, aby sídlo podnikania bolo na inej adrese, pokiaľ k tejto adrese viete preukázať vlastnícky alebo nájomný vzťah. Ďalej sa s vami už potom vlečie iba adresa sídla podnikania vo všetkých oficiálnych registroch aj dokumentoch.

Ak sa rozhodnete nepoctivého podnikateľa žalovať, začne sa pátranie po jeho označení, ktoré je povinnou súčasťou žaloby. Ak sa adresa podnikania nezhoduje s adresou trvalého pobytu, máte smolu. Ale ešte predtým to možno ani nezistíte. Živnostenský ani Obchodný register vám ako „osobe z ulice“ údaj o trvalom pobyte podnikateľa neposkytne. Register obyvateľov SR vám takýto údaj poskytne, musíte však mať k dispozícii meno a dátum narodenia alebo rodné číslo dotyčnej osoby. Že trošku začarovaný kruh? Nie, len naše zákony v praxi a opäť s aplikačnou chybičkou ako obvykle.

Ak súdu nepredložíte už v samotnom prvom návrhu žaloby všetky potrebné údaje, súd vás vyzve na doplnenie a dá vám lehotu minimálne 10 dní. Počas tejto doby môžete zahájiť pátranie po adrese trvalého pobytu alebo dátume narodenia a ak sa vám údaje nepodarí získať, súd podanie odmietne a vy môžete ďalej nadávať na nevymožiteľnosť práva v tejto krajine. A to aj napríklad úplne jednoduchým, zdanlivo nesúvisiacim zákonom „s podnikaním“, akým je Civilný sporový poriadok.

A na záver odporúčanie advokáta znie – vyžiadajte si od živnostníkov aj iné údaje, okrem tých, ktoré vám je povinný  poskytnúť, ak by ste ho neskôr potrebovali žalovať. Či vám ich poskytne, je druhá strana mince.

Ak sa Vám blog páčil, hlasujte zaň na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.