Denník N

Chystá sa platová kríza?

Ilustračný obrázok. Zdroj: www.HNonline.sk
Ilustračný obrázok. Zdroj: www.HNonline.sk

Dnes sa rozpútala silná mediálna prestrelka medzi koaličnými partnermi, ktorá nastala po vyjadrení premiéra, ktorý je ochotný položiť vlastnú vládu, ak si poslanci „nezmrazia“ svoje platy. Ako to celé začalo?

 

Takzvané „zmrazovanie“ platov verejných činiteľov začalo už v roku 2011 počas Radičovej vlády ako prejav súcitu voči ľuďom v krajine, ktorá sa vtedy zmietala vo vážnych ekonomických problémoch. Toto sa opakovalo niekoľkokrát a to aj napriek tomu, že hospodársku krízu máme úspešne za sebou. Stalo sa už tradíciou bojovať za to, aby poslanci a členovia výkonnej moci nemali nárok na zvýšenie svojich miezd, tak ako im to prináleží zo zákona.

Dnes sa táto téma z pekného gesta zmenila na populistický boj o hlasy voličov. Používajú ju tak vládni, ako aj opoziční predstavitelia. Hlavné argumenty tejto diskusie už nie sú fakty, ale nezmyselné interpretácie názoru, že poslanec vlastne nevykonáva žiadnu prácu, tak prečo by teda mal mať vyššiu mzdu ako priemerný človek.

Prosím, nedegradujme prácu verejných činiteľov.

Poslanci a členovia vlády možno nevykonávajú žiadnu „manuálnu“ prácu, ale nezabúdajme na to, že sa jedná o najdôležitejších ľudí v našom štáte! Poslanci sú najdôležitejšou časťou nášho verejného života, nakoľko sú to práve oni, kto rozhoduje o zákonoch a ústave. Navyše práca poslanca nespočíva ani z ďaleka v sedení v rokovacej sále a dvíhaní rúk, ako si to predstavuje Janko z Hornej Dolnej a interpretuje mu to Igor z parlamentu so slzami v očiach. Dôležitá je najmä časť práce, ktorú vykonávajú v „zákulisí“, teda na výboroch ktoré slúžia ako kontrolné a poradné orgány pre všetky súčasti štátu, od školstva až po vnútornú bezpečnosť.

Ďalšia vec, ktorú si treba uvedomiť je, že už v roku 2011 boli z tohto zákona vyňatí sudcovia a prokurátori. Nie náhodou alebo kvôli chamtivosti. Je to z logického dôvodu: Čím menej takýto činiteľ zarába, tým skôr inklinuje k tomu, aby sa nechal podplatiť. Dokonca, v autoritatívnych režimoch je pravidlom, že sudcovia, policajti a prokurátori zarábajú menej ako im stačí na živobytie, a to nie náhodou, ale je to totiž najlepší a najlacnejší spôsob ako si ich udržať lojálnych voči vládnucej moci. Prečo? Ak nedokáže z platu vyžiť, je logické, že sa nechá skorumpovať a tým pádom sa stáva vazalom vládnucich, pretože pokým s nimi spolupracuje nič mu nehrozí, no v momente ako sa obráti chrbtom, je ľahké ho zlikvidovať. Práve pre toto vo všetkých vyspelých krajinách platí systém odmeňovania na základe výkonu ekonomiky.

Niekto by mohol argumentovať, že však sa môžu nechať skorumpovať aj napriek vysokým platom. Áno, niektorí to risknú, ale väčšina pri dostatočnej odmene nebude riskovať svoje postavenie a živobytie. Tým že necháme platy stagnovať alebo by sme ich dokonca chceli znižovať pomyselnú latku skorumpovania iba znižujeme a to je nebezpečné. Musíme si uvedomiť, že zo zákona títo verejní činitelia nesmú mať iný zdroj príjmu a nízkymi platmi ich iba demotivujeme, aby tomu tak aj činili.

Ďalšia stránka veci je, že ak chceme do týchto funkcií prilákať kvalitných a kompetentných ľudí musíme za to zaplatiť príslušnou sumou, pretože kvalitní riaditelia, ekonómovia a právnici nezarábajú 3000€, ale rádovo násobky tohto čísla.

Dnes sme teda mohli počuť výroky zástupcov každej vládnej strany. Všetko to začalo reakciou premiéra na odmietnutie návrhu na zrýchlené konanie pri zákone o plate verejných činiteľov, ktorý mal aj na budúci rok „zmraziť“ platy ústavných činiteľov. Robert Fico vo svojej oficiálnej reakcií vyhlásil, že je odhodlaný spojiť hlasovanie o „zmrazovaní“ platov s hlasovaním o dôvere vláde. Chvíľu po tom prišiel Béla Bugár, zjavne prekvapený premiérovou reakciou, so svojou tlačovou besedou, na ktorej vyjadril znepokojenie nad konaním premiéra a spomenul, že až 26 poslancov strany, ktorej je pán Fico predsedom, nesúhlasilo s podaným návrhom. Sériu reakcií nám trochu emotívnejším spôsobom zakončil Anton Hrnko (SNS), ktorý sa otvorene obul do premiéra, nazval ho „niekým kto chodí lobovať na nočné smeny“ a podotkol, že to pritom bola práve jeho strana, ktorej nominanti podpísali výplatu 61 miliónov úplne zbytočnému advokátovi.

Je jasné že Róbert Fico to chce hrať na dobré srdce a riadi sa želaním obyčajných ľudí. Avšak tu vystáva otázka: Prečo chce kvôli takejto „drobnosti“, ktorá ani z ďaleka neohrozuje náš štátny rozpočet, vydierať vládnych poslancov? A ako je možné,že aj napriek pomerne malému príjmu, ktorý nevzrástol už posledných šesť rokov si žije na tak dobrej úrovni, s hodinkami za 20 000€ a jedným z najlukratívnejších bytov v Bratislave, ktorého nájom si platí z vlastného?

Teraz najčítanejšie