Denník N

Boris Kollár nám hovorí, že pravidlá nemá zmysel dodržiavať. Sme už na dne? A chystá sa prevrat?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak si politik píše o sexe s dievčaťom na liečení a tvrdí, že práve takto je to normálne, hovorí vlastne, že nemá zmysel dodržiavať už ani základné morálne kritériá. Dobrá správa je, že sme už možno na dne.

  • Záverom kauzy povyšovania je, že zo strany odchádzajúceho ministra Glváča išlo o srandu na rozlúčku.
  • Kauzu Kaliňák, ktorá je súčasťou kauzy Baštrnák, odňali pôvodnému prokurátorovi. Nová prokurátorka vyšetrovanie zastavila.
  • Košičania by si mali uvedomiť, že majú len jedného Maradonu, povedal hokejista Vincent Lukáč.
  • Podľa Roberta Kaliňáka je Radoslav Procházka naďalej vhodným kandidátom na sudcovské miesto v Luxemburgu.
  • Martin Daňo oznámil rozchod s Rudolfom Vaskym a Ján Čarnogurský považuje Mariana Kotlebu za jediného politika, ktorý dokáže udržať Slovensko bez cudzích vojenských jednotiek.
  • A to je len začiatok.

danko-1
Zaktivizovali sa študenti. Na apríl zvolali protest proti korupcii a keďže sa zdalo, že príde veľa ľudí, alternatívne médiá vysvetlili, o čo ide:

Svetu podľa nich vládnu mocní, ktorí vládnu aj Georgovi Sorosovi. Tí teraz na Slovensku práve prostredníctvom Sorosa, jeho mimovládok, študentov a opozičných strán pripravujú prevrat, ktorého cieľom však nie je ovládnuť ľudí. Naopak, všetkých ich zo Slovenska chcú vyhnať, aby sa zmocnili slovenskej pitnej vody, práve tá bude totiž onedlho drahšia ako ropa. A všetko sa to začína práve týmto protestom.

Naratív o chystanom protislovenskom prevrate sa v alternatívnych médiách vôbec objavoval často a akoby to nestačilo, poslanec Mazurek na videu oznámil založenie mládežníckej organizácie. Mnohí si všimli jeho nezdravú pleť, takže sa hovorilo, že presne takú spôsobujú drogy, anaboliká alebo puberta.

danko2

Vyšla správa, že pod vplyvom klesajúcej zaočkovanosti kolabuje kolektívna imunita a veľa sa hovorilo o amnestiách.

Za niekoľko dní petíciu za ich zrušenie podpísalo viac ako 50 000 ľudí a v Smere sa našli ľudia, ktorí ich chceli zrušiť.

Našli sa však aj iní, ktorí ich zrušiť nechceli a tí tvrdili, že to robia v mene morálky a právneho štátu. Kde bola morálka a právny štát posledných desať rokov, to nevysvetlili, naopak: tých, ktorí po zrušení amnestií volali, obvinili, že destabilizujú a radikalizujú spoločnosť. A keď dokonali toto logické salto, bolo jasné, že zrušenie amnestií neprejde.

Ľudia sa pýtali, čo ešte treba urobiť a koľko desiatok tisíc podpisov treba, iní však išli hlbšie a pýtali sa, čo Smeru bráni amnestie zrušiť a mali tým na mysli skutočný dôvod.

danko-3

Z ostatného týždňa vôbec išla vybuchnúť hlava.

Premiér Fico telefonoval raditeľovi poisťovne a hovoril s ním, akoby sme boli v Rusku alebo Severnej Kórei. V televízii sa zas objavil Vladimír Mečiar, hovoril ako Vladimír Mečiar a ľudia hovorili, že v postfaktuálnej dobe žil dávno predtým ako tá doba vôbec dostala názov. A objavilo sa video, na ktorom policajti brutálne kopali už postrelené dievča.

To všetko by stačilo, potom však bola streda a opäť vypukla kauza Čistý deň.

Riaditeľka zariadenia sa totiž stretla s Marianom Kočnerom a Petrom Tóthom a hovorila, že to bola náhoda. Odfotografoval ich však pri tom kolega Borisa Kollára Vladimír Pčolinský a tiež hovoril, že to bola náhoda.

A riaditeľka po stretnutí s Kočnerom a Tóthom vystúpila na tlačovej konferencii. Oznámila, že si s chovankyňou ústavu písal jeden z opozičných poslancov, ktorý sám seba považuje za etalón morálky a k tomuto označeniu sa prihlásil Boris Kollár.

Ten je nielen etalónom morálky, ale aj politikom vďaka tomu, že hovorí, že politikom nie je. A tiež je predsedom konzervatívneho hnutia a má desať detí s deviatimi ženami a celé to dáva zmysel.

Aby sa Boris Kollár očistil, celú konverzáciu zverejnil a tak z nej bolo jasné, že sa správal ako sexuálny predátor. Vysvetľoval to tým, že dotyčná s ním flirtovala, vyzerala na devätnásť a vôbec, z podobných konverzácií má päť detí, čo malo zrejme znamenať, že takto je to v poriadku. A Milan Krajniak prefackal logiku, keď povedal, že Boris Kollár dotyčnú obťažovať nemohol, lebo sa s ňou nikdy nestretol.

A niektorí mali pocit, že to smrdí tajnou službou, iní tušili porušenie zákonov a všetci si boli istí, že ak by to bol filmový scenár, nikto by mu neveril. Ktosi sa spýtal, v ktorom riadku z celého toho scenára vypadli deti, o ktoré išlo v úvode, a tak všeobecne sa hovorilo, že toto už musí byť to dno. A že pravdu sa nedozvieme a možno je to aj dobre.

danko-4

Takto sa skončil šialený týždeň, kedy Slovensko žilo príbehom politika, ktorý nedokáže udržať zips zapnutý a je na to ešte aj hrdý.

Hovorilo sa, že to nie je len hanba, ale aj hlboký ľudský hnus. Hovorilo sa, že sme o ňom síce vedeli, že je vekslák, hochštapler a primitív, ale že nemá absolútne žiadne zábrany, to sme sa dozvedeli až teraz.

Hovorilo sa, že ak sa takto správa, tak to o ňom mnohé vypovedá, ak je poslancom, tak to mnohé vypovedá o krajine, a ak nikto nechce, aby odstúpil, tak je povedané už úplne všetko.

Hovorilo sa, že od politikov musíme očakávať úroveň a  toto je absolútne minimum. Ak totiž netrváme už ani na tom, že si politik nebude písať o sexe s dievčaťom na liečení a hovoriť, že práve takto je to normálne, potom už neočakávame absolútne nič.

Celý tento príbeh vrátane hrdosti Borisa Kollára na to, že sa celý život správa ako úbožiak, totiž vysiela jedinú správu: že v tejto je krajine dovolené absolútne všetko a žiadne – už ani základné morálne kritériá – nemá zmysel dodržiavať.

A ako sa je vôbec možné, že minister neodoberie akreditáciu zariadeniu, kde evidentne dochádzalo k zlému zaobchádzaniu, jeho riaditeľka sa namiesto toho stretne so zvláštnymi osobami a následne sa na verejnosti objaví súkromná konverzácia? Zaujímavá otázka.

Ľudia už ani nevedeli, na koho sa obrátiť s prosbou, aby to všetko preboha prestalo. Vedeli však, že ak to neprestane, celkom určite im vybuchnú hlavy. A keď to všetko videli fašisti, náramne sa smiali.

Sme už na dne? To by bola ešte dobrá správa.

danko-5

Andrej Danko bol tento týždeň rozšafný. Radi ma môžete mať tu.

Teraz najčítanejšie