Denník N

Čierny dom – dobré krimi zo škótskeho ostrova

Potešila som sa, že si môžem knihu Petra Maya v slovenčine prečítať v predstihu. Lebo dnes v pondelok vychádza jej prvé slovenské vydanie a môžem teda o nej napísať hneď. A ešte ju aj jednému z vás darovať.

Od Maya som čítala Výnimočných ľudí, čo bola dobrá detektívka, kde všetko vyriešili vďaka googleniu. Keďže si vopred o knihách nezvyknem nič zisťovať, tak som sa opäť vrhla na knihu a čakala, s čím na mňa autor vybehne. Čierny dom nie je detektívka, ale krimitriler a mám pocit, že tento žáner sedí autorovi ešte lepšie.

Je to prvá kniha z trilógie Fin odohrávajúcej sa na škótsom ostrove Lewis. Je dosť možné, že po prečítaní, alebo ešte počas čítania, budete hľadať na internete, či ten ostrov naozaj existuje, ale najmä, či tradícia lovenia vtákov na 80 km vzdialenej skale je skutočná (áno, je).

Hlavným hrdinom je policajt Fin Macleod, ktorý prichádza na škótsky ostrov Lewis vyšetrovať brutálnu vraždu, spáchanú podľa rovnakého scenára ako tá, ktorú práve vyšetruje v Edinburgu. Fin vyrastal na tomto ostrove, ale v momente, kedy odišiel na univerzitu, sa na rodný ostrov snažil zabudnúť. Tragédie, ktoré ho na ostrove stretli, sa však začínajú vracať ako bumerang, keď na ostrov po dlhých rokoch príde. Dej zo súčasnosti sa prelína s rozprávaním Fina o jeho detstve. Prvé stretnutie s jeho životnou láskou Marsaili, smrť rodičov, zážitky z puberty. A všetky tieto rozprávania smerujú k záveru, kedy odhalí nielen vraha, ale odkryje aj ďalšie tajomstvá z ostrova.

Práve rozprávania Fina o jeho detstve sú pre mňa v knihe to najlepšie. Popis ostrovného života a tradícií, sem-tam prelínanie galského jazyka. Autor tiež výborne vykresľuje atmosféru. Ostrov Lewis je na pochmúrny krimitriler ako stvorený. Jeho drsnosť a odľahlosť cítite na každej strane. Keď autor spomenie dážď a vietor, máte chuť sa schovať pod deku, hoc je vonku stále leto. Atmosféra ostrova je vykreslená tak, že máte pocit, že na ostrove zastal čas.

Záver knihy je trochu urýchlený, akoby Peter May už chcel mať knihu z krku. Možno aj trochu presladený na môj vkus. Veď od dnes môžete posúdiť sami. Buď si knihu kúpte, alebo sa pokúste ju vyhrať na tomto linku. Súťaž prebieha do 13.9.2015. Knihu do súťaže poskytlo vydavateľstvo Albatros Media.

Aktualizácia 14.9.2015: Knihu vyhral email tri…[email protected]. Gratulujem, súťaže o knihy budú aj naďalej.

Čierny dom_obalka_small

Teraz najčítanejšie