Denník N

Čína si robí starosti o Nemecko – kancelárka musí v Pekingu veľa „vysvetlovať“

Čína je čoraz viac zneistená z narastajúceho chaosu v Európe a stráca dôveru voči Nemecku i EÚ. Shen Wejing zo Šanghaju sa obáva o svojho mladšieho brata, ktorý chce prísť študovať do Berlína. Spolu s matkou majú strach o jeho bezpečnosť kvôli obrovskému množstvu utečencov, ktorých – na rozdiel od kancelárky Merkelovej – považujú za nekalkulovateľné a nebezpečné ohrozenie.

Rodina má dojem, že v Európe je čoraz viac území, ktoré sú mimoriadne nebezpečné a že k nim patrí aj Nemecko, o ktorom si ešte donedávna mysleli, že je jedným z najbezpečnejších a najstabilnejších štátov na svete.

Germanistka Wu Huiping z renomovanej univerzity v Šanghaji hovorí, že aj ona má strach o Nemecko a že ho nespoznávala, keď bola pred dvoma týždňami na krátkom pracovnom pobyte v Kolíne a Berlíne. Mala ho v spomienkach ako skvele usporiadanú, dobre organizovanú, mierovo pôsobiacu a čistú krajinu. Veľa z toho neostalo. Jej sklamanie bolo veľké. A priznala, že sa obávala aj o svoju osobnú bezpečnosť.

Rastúca neistota z chaotických pomerov v Nemecku ohrozuje aj obchodnú spoluprácu s Čínou a môže sa negatívne prejaviť aj na bilancii exportov do Číny. Preto sa nesie ôsma cesta kancelárky do Číny v znamení mimoriadnej dôležitosti, v rámci ktorej bude musieť mnoho vysvetlovať a snažiť sa upokojovať čínskych partnerov a uisťovať ich, že to nie je až také zlé s Nemeckom. Že pritom bude aj veľa diplomaticky klamať, to je bezpochybné. Bude musieť presviedčať, že integrita EÚ nie je a nebude narušená.

Či ešte na to aj sama verí, o tom veľmi pochybujem.

EÚ zanechala v posledných rokoch veľa nezodpovedaných otáznikov v Čine a v posledných mesiacoch ich počet ešte viac narástol. Menovite EÚ-kríza a nekonečné diskusie okolo Grécka, ďalej antieurópska rétorika, ktorá neustále zaznieva z Londýna a teraz chaos s utečencami, ktorý podľa Pekingu pribúdajúcou mierou destabilizujú EÚ, to všetko vyvolávalo v Číne negatívny úžas a nepokoj.
Spoľahlivosť celej EÚ je v očiach čínskej vlády extrémne zdiskreditovaná.

Čínsky prezident Xi Jinping povedal v minulom roku pri svojej návšteve v Bruseli, že Čína a EÚ sa musia spoločne stať silným dvojitým motorom, ktorý bude bezchybne pracovať na globálnom raste svetovej ekonomiky.

Angela Merkelová ho bude musieť počas návštevy – na ktorú odletela včera – dlho a neustále presviedčať svojich čínskych partnerov o tom, že tá časť motora, ktorú má predstavovať EÚ, bude v stave fungovať ešte aspoň na 50 percent. Či jej to prezident Číny uverí a ak áno, či mu bude takýto polovičný výkon postačovať, o tom možno len pochybovať.

Teraz najčítanejšie

Roman Bednar

Som spisovateľ a publicista. V SR som vydal 19 kníh a mnoho rôznych článkov, publikoval som aj v Nemecku a v iných západných krajinách. Moja literárna tvorba sa vyznačuje veľkou rôznorodosťou literárneho žánru. Na Slovensku som mal vlastnú edíciu o kozme, vyšli mi tam dva dvojdielne historické romány (téma starý Egypt a Veľká Morava), psychologický román, póezia, kniha o najväčších génioch západnej civilizácie i knihy politicko-filozofickej faktografie. Moja prvá kniha Tajomstvá a proroctvá kozmu vyšla v roku 1993. V roku 2005 som ukončil publikovanie kníh v SR dielom Kozmos, duch a vedomie. V roku 2006 som dostal veľmi atraktívnu ponuku z Južnej Ameriky (kde som ako mladý muž prežil niekoľko rokov a vybudoval si výborné kontakty i pevné priateľstvá) a od toho roku vychádzajú všetky moje ďalšie publikácie v hojnom počte už len tam. V súčasnosti vediem v Nemecku Juhoamericke tlačové centrum.