Denník N

Citrónovo-feferónkové zjavenie v Kauflande

Citrónovo-feferónkové potešenie. Foto – Flickr/David McKelvey (CC BY 2.0)
Citrónovo-feferónkové potešenie. Foto – Flickr/David McKelvey (CC BY 2.0)

Príjemným prekvapeniam súvisiacim s novootvoreným, zrekonštruovaným a zmodernizovaným „centrálnym“ bratislavským Kauflandom pri Kuchajde niet konca kraja.

Včera som utrpel príjemný šok, keď som zistil, že priamo vo vnútri „nového“ Kauflandu si otvorili reštauráciu Vietnamci! A to aj s mojou obľúbenou citrónovo-feferónkovou polievkou phở gà. (Jediné, čo ma na tejto polievke mrzí, je, že nie je bezmäsitá, čím mi bráni v napĺňaní tolstojovsko-vegetariánskych nedosiahnuteľných ideálov.)

Nová reštaurácia poteší tým, že na rozdiel od podobných na Miletičke (a zrejme väčšiny vietnamských reštaurácií) je otvorená aj v nedeľu: každý deň od ôsmej do ôsmej.

Je pre mňa príťažlivejšia než kedysi skvelá plechová búda pred Kauflandom. Tú keď pred časom odkúpili od Kauflandu Slováci, asi ako prvé urobili to, že zdvojnásobili ceny a zúžili sortiment (odzvonilo niekdajším skvelým jednoeurovým polievkam!) – klasický slovenský obchodný model. (Pozri tiež Terno, Samoška a iné miesta, kde sa už nedá nakupovať, odkedy ich prevzali Slováci.) Keby na Slovensku nebolo Nemcov a Britov s Kauflandom, Lidlom a Tescom, potravinové obchody u nás by boli úplne v… (Pre objektívnosť dodám, že ani rakúska Billa – ktorá by sa mala volať skôr Teura – sa mi nepáči.)

Cenovo sa Vietnamci v Kauflande nastavili medzi katakomby z Miletičky a Saigon pri Dvoch levoch: citrónovo-feferónková stojí u nich 3,20 €, kým v katakombách sú to 3 € a u Dvoch levov 3,50 €.

Ceny sú teda v poriadku, ale ešte neviem, ako bude v Kauflande chutiť – podľa mňa záleží hlavne na kuchárovi, lebo nie vždy sa najvyššia cena rovná najlahodnejšej chuti. Citrónovo-feferónková z katakomb na Miletičke za 3 € sa mi zdá chutnejšia než tá pri Dvoch levoch za 3,50 €. Takisto na Miletičke či hneď v okolí sú tuším až štyri rôzne vietnamské reštiky a v každej táto polievka – podľa jedálneho lístka rovnaká – chutí trocha inak. Najviac mi jednoznačne chutí spomínaná za 3 € v útrobách katakomb Miletičky (vedľa pasáže s holičstvom a predajne potravín).

Avantgarda z Miletičky

Jediné sklamanie je, že ani u nových Vietnamcov v Kauflande sa nedá platiť kartou – len hotovosťou. (Tento „zlozvyk“ si asi do Kauflandu priniesli z Miletičky.) Spýtal som sa včera Vietnamca, či neuvažujú o tom, že umožnia platbu kartou. Len sa na mňa pozrel, akoby mi harašilo, takže asi je to beznádejné.

Naproti tomu na Miletičke, keď som pred pár dňami kupoval kyticu (a nikde v Bratislave sa nedajú kúpiť skvostnejšie kytice než na Miletičke), ma nadchlo, keď mi predavač ponúkol možnosť zaplatiť za kyticu kartou. A to boli dokonca Slováci. Predavač na to bol aj patrične hrdý a tvrdil, že ich kvetinárstvo v nenápadnej búdke je asi jediné na celej Miletičke (a nielen kvetinárstvo, ale vôbec akýkoľvek obchod prakticky pod holým nebom), v ktorom sa dá platiť kartou. Moja poklona!

Zbavme sa plastov a kovov (okrem jednej výnimky)

Peniaze treba zrušiť. Ak sa nedajú zrušiť peniaze, mala by sa zrušiť aspoň hotovosť (bankovky aj mince), aby sa všade dalo platiť kartou.

Ba vlastne aj karty treba zrušiť: všade by sa malo dať platiť mobilom! (A to mi ani Tatra banka ako svojmu klientovi, žiaľ, neumožňuje, lebo pri mobilných platbách podporuje len svoje vlastné platobné karty – nie napríklad kreditkartu, ktorú mám od Tesca.)

Aj električenky a občianske preukazy treba zrušiť – veď moderný mobil vybavený najnovšími bezpečnostnými prvkami by ich dokázal plnohodnotne nahradiť.

Bratislavskí mocipáni sa naparujú, vraj ako neustále modernizujú našu MHD – ale od držiteľov električenky v podobe Bratislavskej mestskej karty sa naďalej vyžaduje absurdnosť, že sa pri kontrole musia revízorovi preukázať nielen kartou, ale kombináciou karty a občianskeho preukazu.

Legitimácie i platby všetkých druhov treba čo najskôr presunúť na mobil! Sloboda dnešného človeka spočíva v tom, aby mohol vyraziť do ulíc len s mobilom vo vrecku.

Teraz najčítanejšie

Alexander Avenarius

Prekladateľ, korektor, tlmočník, učiteľ jazykov, správca serverov. Milovník elektronickej literatúry a mobilných prístrojov (čiže digitálny knihomoľ), študent filozofie a filmov, polyglot, grafoman, hobby-recenzent. Tvorca alternatívneho rozloženia slovenskej klávesnice. Môj alternatívny blog je na adrese extempore.top. Svoje knižné, filmové a iné recenzie posielam – vzhľadom na prehlbujúcu sa nefunkčnosť portálov IMDb a Amazon – aj do blogu AveKritik.com.