Denník N

Čo bude s nami o rok, o dva, o desať?

Pravidelné, už 9 adventné zamyslenie.

O 4 týždne budeme oslavovať narodenie. Krásnych okrúhlych 2016 plus mínus nejaké tie drobné. Spoločnosť od počiatku vekov niekam smerovala. Dnes vieme, kam smerovala v stredoveku, kam smerovala v staroveku a dokonca vieme aj kam smerovala v roku 1939.

Advent, to je obdobie prípravy na príchod. Príchod niekoho, kto mal čosi zalubom. Niečo plánoval, čo ostáva veľkým tajomstvom. Mnohé nám povedal, skrz evanielistov a iných spisivateľov jeho myšlienok, priamo a otvorene.

Mal plán.

Advent, to znamená, že niečo príde a je čas na to sa pripraviť. Zamyslieť sa čo to vlastne príde, či to tak chceme a hlavne, čo si od toho sľubujeme. Ako to dosiahnuť, ako to spraviť, ako sa pričiniť.

Je dobré mať plán. Čo bude s nami o rok, o dva, o desať. Ale veď hej, ak chcete Boha rozosmiať, porozprávajte mu svoje plány. No zabudli ste? Dal nám slobodnú vôľu. Nie len tak pre srandu svoju, králikov a štyroch chichotavých slonov. Ale preto, aby sme sami mohli rozhodovať ako budme žiť.

Návod je to dobrý. Máme desatoro. Máme 7 hlavných hriechov. Máme Listy apoštolom, Knihu príslový a kadejakú inú spisbu. Tam všade je kopu dobrých návodov. Ale máme plán?

Oslava narodenia je oslavou budúcich možností. Prísľuby sme dostali, tak ako ich využijeme? Máte plán?

Už po mnoho rokov sa na začiatku Adventu venujem niečomu, čo nás viac ako len trochu presahuje. vytvoril som si totiž vtedy plán a držím sa ho.

Skúsiť byť o rok o niečo lepším človekom ako pred rokom. Aspoň to skúsiť.



Teraz najčítanejšie