Denník N

Čo by mal počuť každý dvadsiatnik

Psychológovia, sociológovia, neurológovia a odborníci na plodnosť dávno vedia to, čo mnohí z nás dvadsiatnikov ešte ani len nepočuli. A to, že využiť čas medzi 20-tym a 30-tym rokom je jednou z najjednoduchších, ale zároveň najprínosnejších vecí aké môžeme urobiť pre svoju prácu, lásku a osobné šťastie.

Za týmto tvrdením stoja fakty. Vieme, že 80% najdôležitejších životných udalostí sa udeje pred 35 rokom života. To znamená že 8 z 10-tich rozhodnutí, zážitkov a „Ahá“ momentov, ktoré vytvárajú náš život zažijeme do 35 roku života. Vieme, že prvých 10 rokov kariéry má exponenciálny dopad na to, koľko budeme zarábať. Viac ako polovica populácie sa ožení, vydá, alebo chodí s budúcim trvalým partnerom ešte pred tridsiatkou. Vieme, že mozog dokončuje svoj druhý a posledný rastový šprint po 20-tom roku života a pripravuje sa tak na dospelosť.

To znamená, že ak chceme na sebe niečo zmeniť tá pravá chvíľa je práve medzi 20-tym a 30-tym rokom nášho života. Vieme, že osobnosť človeka sa medzi 20-tym a 30-tym rokom života mení viac ako v celom živote. Vieme, tiež že ženská plodnosť dosahuje svoj vrchol v 28 roku života a potom sa stáva všetko komplikovanejšie. Takže po dvadsiatke je najvhodnejšia doba na spoznanie svojho tela a svojich možností.

Keď rozprávame o vývoji dieťaťa, všetci vieme, že prvých päť rokov je kritických vo vývoji jazyka a spojení v mozgu. V tomto období má bežný každodenný život neuveriteľný dopad na to, kým sa stanete. Málo sa už ale stretávame s tým, že existuje niečo ako vývoj k dospelosti, a že po 20-tom roku prichádza kritické obdobie vývoja dospelosti. S týmto sa skoro vôbec nestretávame. Výskumníci nazývajú 20-te roky predĺženou pubertou a novinári im vymýšľajú hlúpe prezývky. Ako spoločnosť bagatelizujeme to, čo je v skutočnosti rozhodujúcou dekádou dospelosti.

Leonard Bernstein povedal, že na dosiahnutie veľkých vecí potrebujeme plán a veľmi málo času. A myslím, že všetci to poznáme, či už zo školy, alebo pracovného života. Najväčšie výkony podávame vtedy, keď cítime časovú tieseň. Čo sa teda stane, keď v dvadsiatke počúvame, že máme ešte celých 10 rokov na to začať žiť svoj život? Nestane sa nič. Takýto prístup okráda mladého človeka o pocit urgencie a ambície do života. Takto potom každý deň chytrí a zaujímaví dvadsiatnici rozprávajú u psychológov veci ako:

„Viem že ten chalan nie je pre mňa ten pravý, ale tento vzťah sa nepočíta, to sa len tak bavím.“

Alebo:

„Hovorí sa, že keď začnem pracovať na svojej kariére do 30-ky tak to zvládnem.“

Potom neskôr ale začínajú hovoriť toto:

„Za chvíľu budem mať 30 a nie je za mnou nič. Môj životopis bol lepší v deň promócie ako dnes.“

Alebo:

„Randenie v 20-tich bolo ako hra na stoličkách. Všetci pobehovali okolo a bola všade zábava, ale okolo 30-tky akoby niekto vypol hudbu a všetci si začali rýchlo sadať a ja som nechcela byť jedinou, ktorá zostane stáť. A teraz si niekedy myslím, že som sa vydala len preto, že môj manžel bol najbližšou stoličkou, ktorú som v 30tke pri sebe mala.“

Ak je to akokoľvek možné, toto nerobte. Ak si toho odložíte príliš veľa na vek po 30-tke, budete toho mať až príliš moc. Začať si kariéru, vybrať si partnera, bydlisko a mať 2-3 deti vo veľmi krátkej dobe. Veľa týchto vecí jednoducho nejde zvládnuť naraz. A súčasný výskum ukazuje, že je ďaleko ťažšie a stresujúcejšie riešiť tieto veci po 30tke.

Kríza stredného veku v novom tisícročí nie je o tom, že si kúpite červený šporťák. Je skôr v uvedomení si toho, že nemáte kariéru, ktorú ste chceli. Je v uvedomení si toho, že zrazu nemôžete mať dieťa, ktoré by ste teraz tak chceli. Alebo, že si nemôžete dovoliť mať ďalšie dieťa. Príliš veľa 30-tnikov a 40-tnikov potom u psychológa rozpráva o svojich 20tich rokoch spôsobom:

„Čo som to pre Boha robil, čo som si vlastne vtedy myslel?“

Ako sa niečomu takémuto vyhnúť? Tu sú tri najdôležitejšie veci, ktoré by mal každý 20-tnik počuť:

Po prvé je potrebné prestať riešiť krízu identity a získať kapitál identity. Tým je myslené robiť niečo, čo pridá na hodnote tomu kým ste. Urobte tiež niečo, čo bude investíciou do toho kým chcete byť. Práve v týchto rokoch je vhodná doba na prácu v inej krajine, na stáž, alebo na pokus o založenie vlastnej firmy. Nejde tu o znevažovanie objavovania dvadsiatnikov, ale nie je žiadna hodnota v objavovaní, ktoré nič nevytvára. V tomto prípade nejde o objavovanie, ale jednoducho sa tomu hovorí odkladanie.

Druhá vec spočíva v tom, že komunita priateľov je často preceňovaná. Dvadsiatnici, ktorí sa stretávajú len s rovnako zmýšľajúcimi vrstovníkmi sú obmedzení v tom koho poznajú, čo vedia, ako myslia, ako rozprávajú a kde pracujú. Ten nový kapitál, toho nového partnera skoro vždy stretávame mimo vnútorného okruhu priateľov. Nové veci prichádzajú od našich tzv. slabých väzieb. Od priateľov priateľov našich priateľov. Áno, polovica dvadsiatnikov sú nezamestnaní, alebo takmer bez práce. Ale druhá polovica prácu má a práve tieto slabé väzby môžu pomôcť sa k tej práci dostať. Polovica pracovných ponúk sa nikde nezverejňuje, takže zoznámenie sa so šéfom vášho suseda môže zabezpečiť získanie novej práce. Toto nie je podvádzanie, je to spôsob akým sa šíria informácie.

A tretia vec je tá, že čas na výber rodiny je teraz. Mnohí si možno myslíte, že v 30tke bude lepšia doba na usadenie a založenie si rodiny a to je v poriadku. Čo nie je v poriadku je vziať si potom len tak niekoho s kým práve žijete a spávate len preto, že všetci na facebooku začnú oznamovať svatby. Najlepší spôsob ako pracovať na svojom manželstve je ešte predtým než nejaké máte. To znamená sústrediť sa na lásku rovnako ako sa sústredíte na prácu. Voľba svojej rodiny znamená vedomý výber koho a čo chcete, namiesto akcie z núdze alebo kratochvíle s niekým, kto si náhodou vyberie vás.

Najlepšia správa je, že zmena v tomto období je skutočne jednoduchá práve kvôli stavu vývoja v akom sa náš mozog nachádza. Jedna dobrá konverzácia, jedna dobrá zmena, jeden dobrý TED Talk môže mať nesmierny účinok na veľa budúcich rokov a dokonca generácií.  To čo by ste ale dokázali zmeniť v 20-tke lusknutím prsta sa po 30-tke môže stať takmer nemožným.

 

Dr. Meg Jay, Why 30 is not new 20, TED Talk, klinická psychologička, Ph.D. v klinickej psychológií na University of California, Berkeley, B.A. z psychológie na University of Virginia. Jej špecializácia je psychológia dvadsiatnikov.

11 TED Talks Every 20 something should watch, http://thoughtsaboutnothing.com/10-ted-talks-every-20-something-should-watch/

Teraz najčítanejšie