Denník N

Čo by ste mali vedieť o daňových priznaniach pár dní pred koncom marca

Skúste si prečítať pár tipov na záchranu pred nervovým zrútením.

Posledné marcové dni sú tu a vy ste si zrazu v noci spomenuli, že ste predali byt alebo zarobili na brigáde, a k tomu všetkému ste ešte založili občianske združenie. Všetci kamoši aj kolegovia síce spomínali nejaké dane, ale veď najlepšie je začať nad tým rozmýšľať posledný deň. Voláte účtovníčke a čudujete sa, že vám okamžite a ani neskôr nedvíha telefón? Teda, potvora jedna!

Skúste si prečítať týchto pár tipov na záchranu pred vašim nervovým zrútením z predstavy ako vás František Imrecze osobne príde do práce zatknúť a možno tým ušetríte aj pár nervových buniek vašej účtovníčke.

Áno, je pravda, že pokiaľ vaše príjmy za celý rok boli nižšie ako 1901,67 eur, nemusíte podávať daňové priznanie. Pozor, ak ste živnostník alebo podnikajúca fyzická osoba zároveň nemôžete byť v strate, teda vaše príjmy nemôžu byť nižšie ako výdavky. Pozor, ak ste dôchodca pri príjme nižšom ako 1901,67 eur sa vám daňové priznanie podať oplatí. Rovnako, ak ste študent, ktorému strhli preddavok na daň.

Áno, je pravda, že príjmy na základe zmlúv podľa Občianskeho zákonníka (zmluva o dielo, mandátna, príkazná, inak nepomenovaná) sú do 500 eur za rok oslobodené. Takéto príjmy sú v tejto sume oslobodené aj ak máte okrem nich príjmy zo zamestnania alebo živnosti. V tomto prípade by ste na takúto zmluvu mali dosiahnuť príjem z činnosti, ktorú bežne nevykonávate v zamestnaní, ani v podnikaní. Ak máte na takúto zmluvu príjem vyšší, 500 eur si oslobodíte a do priznania uvediete len rozdiel.

Áno, je pravda, že na príjmy za predaj drobných umeleckých predmetov, bižutérie, dekoračných predmetov nemusíte mať živnosť, môžete ich vyrábať a predávať na základe autorského zákona. Napriek tomu, že pri takýchto príjmoch nemusíte mať registračnú pokladnicu, musíte si ich evidovať. Ak sú za rok do 1901,67 eur, nemusíte podávať daňové priznanie.

Áno, je pravda, že pokiaľ predávate na bazárikoch a internetových portáloch svoje staršie veci, alebo vyrastené veci po deťoch, tento príjem nemusíte uvádzať do daňového priznania.

Áno, ak máte občianske združenie, nie vždy musíte podávať daňové priznanie. Ak má občianske združenie príjmy iba z 2 %, darov, zrazených úrokov v banke a členského uvedeného v stanovách, daňové priznanie podávať nemusí. Akonáhle dostalo grant alebo dotáciu, daňové priznanie podať musí, ale ešte stále nemusí platiť daň.

Áno, ak je manželka na materskej/rodičovskej dovolenke, môžete si na ňu uplatniť odpočet. Ak jej vlastný príjem za minulý rok bol nižší ako 3803,33 eur, viete si uplatniť celú túto čiastku alebo rozdiel medzi touto čiastkou a jej príjmom. Materské je vlastný príjem manželky, rodičovský príspevok nie.

Áno, daňové priznanie sa dá odložiť.

Nie, nie je pravda, že o odklad termínu na podanie daňového priznania musíte žiadať. Odklad iba oznamujete a vonkoncom nie je dôvodom na začatie daňovej kontroly. Ja si svoje daňové priznania každý rok odkladám, aby som mohla pracovať na tých vašich.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.