Denník N

Čo by študenti mali vedieť, keď už protestujú, kapitola druhá: čo sa stalo stane sa znova

Predstavte si, že niekto to predpokladal, už pred 2400 rokmi.

V minulom blogu som opísal, posledných 70 rokov a koment pod ním ma priviedol k tomu, že niekto to napísal už 2400 rokov pred nami.

Aristoteles, nebudem všetko kopírovať, prípadne si pozrite toto video. V zásade ide o to, že Aristoteles preskočil svojho učiteľa Platóna. Od počiatku tu existuje spor. Napriek tomu dodnes mnohí nepochopili, že Aristoteles mal pravdu. Ide totiž o to, že Aristoteles je realista a nikto si to otvorene nechce z vás priznať, ale sú dva hlavné problémy každého systému:

  • Sebecké záujmy
  • Práca

Slovo byznis, pochádza z anglického bussines, čo znamená keep your bussy.

V tomto priestore existujú ľudia, ktorí sa radi upnú k akejkoľvek ideológii, pokiaľ im to prinesie výhodu nad ostatnými. Stalo, presne to, čo Aristoteles  napísal pred 2400 rokmi. Róbert Fico, Kaliňák, Kováčik nie sú zlí ani dobrí, ide totiž o to, že sa jedná o päťdesiatnikov, ktorí si vynahradzujú svoje chudobné detstvo, spolu s tými všetkými, čo som opísal minule, bolo nevyhnutné aby sa systém začal rúcať  a meniť na tyraniu. V minulosti to zistili mnohí. Najrýchlejšie sa zložil v Iraku. Na konci cyklu sa vždy objavia demagógovia a systém rozložia na čo Sulík neustále upozorňuje Mariána Kotlebu. Preto Kramár nemá pravdu, že záleží ako ľudí rodičia smerujú, demokracia a USA sú postavené na korupcii, vydieraní od Johna Edgara Hoovera. Keďže sa ten systém chýli ku koncu, objavil sa demagóg Trump a u nás Kotleba a Danko, Kolár sa ešte ukáže. Vždy to tak skončí. Stále opakujeme tie isté chyby dookola. K najvýznamnejšiemu podtrhnutiu demokracie došlo v roku 2006, keď SMER-SD ignoroval zákon o nákladoch na volebnú reklamu. Pôvodne ak si pamätáte, mali strany presne vymedzený vysielací priestor. Ibaže s rozvojom médií, aj zákon prestal stíhať. Tento rok dokonca Fico vyhlásil, že ten zákon je zastaraný a treba ho zrušiť úplne. Základný pilier protikorupčnosti je zrušený. Problém je v tom, že ten, kto vyhrá voľby potom kontroluje prakticky sám seba. Kauza hlas podobný Ficovmu, nemohlo sa nič stať, lebo Daniel Lipšic vymyslel  špeciálnu prokuratúru a dosadil tam Kováčika. Marek Vagovič  sa v knihe vlastnou hlavou pohoršuje nad osobou Dušana Kováčika, že nerobí to, čo mu z úradu vyplýva, bohužiaľ sa kruto mýli, Kováčik robí presne to, čo mu politici určili a načo bola špeciálna prokuratúra založená. Keď som si položil šablónu demokratického systému a porovnal so súčasnosťou, tak najhoršie zmeny urobila Jana Žitňanská, ale aj ona je len figúrka, koniec koncov je to špecialista na obchodné právo, preto dokonca aj tak jednoduchý zákon o extrémizme dokázala pokaziť. V roku 2011 sa aj začali naprávať niektoré nezmyselnosti.

Tých zásahov do súdnictva bolo viac. Nielenže politici spolitizovali polovicu súdnej rady, ale dokonca Jana Žitňanská si dala 10.11.2011 právomoc odvolávať predsedov súdov. Vtedy nám zahrali, so sudkyňou Javorčíkovou ako keby martýra režimu, náramné divadlo. Je neuveriteľné ako ona dokáže hrať na city, vidíte na rozhovore s Braňom Závodským.

Aby sme sa rozumeli, podľa Aristotela majú ľudia sebecké záujmy a keď sú vo vláde tak začnú moc zneužívať a súdna moc je nato aby trestala zneužitie moci. Teda akýkoľvek zásah do súdnej moci je zároveň zbúranie demokracie a začiatok zmeny na tyraniu. To sú fakty. Keď treba niečo pretlačiť, médiá zamávajú červeným súknom s menom Harabin a všetko im prejde.

Znaky skorumpovaného systému sú nepomerne veľké platy riadiacich pracovníkov. To urobil Kaliňák v polícii a Lipšic na špeciánom súde a prokuratúre, a Fico(chválil sa pri prezidentských voľbách) na súdnej rade.

V skutočnosti úpadok zastavuje iba podvedome Matovič tým, že priviedol osobnosti do parlamentu, čo je podľa Aristotela smerovanie ku ideálnej demokracii podľa vzoru Rímskej Ríše.

Dôvod prečo sa Róbert Fico vydesil z protestov, slovami nemôže rozhodovať ulica nebol dôvod, že by sa bál hlasu ľudu, ale preto, že po demagógoch príde ochlokracia, čo je vláda davu, kde ktokoľvek niekto zakričí tak, to aj dav fanaticky vykoná. Keďže vládnucu vrstvu je pre Fica ťažké odstrániť, pre vzťahy, ktoré som opísal minule, tak sa stavím, že začal uvažovať, že ktorý demokratický systém, ktorý vyhovuje vládnucej triede je najstabilnejší. Politici nie sú filozofi, takže podľa kopírovania a vpečaťovania, zistí, že najviac im v súčasnej situácii vyhovuje demokracia Britského typu. Všimnite si, že chystá zmenu ústavy podľa Britského modelu, že školu si nevyberá študent, ale systém a taktiež potichu zatrúbili na ústup od školskej reformy, ktorej nová reforma bude spočívať v udržovaní lúzy v nevedomosti a možno zavedie aj depriváciu spánku. Nejak im to vždy vypadne ako jediná logická možnosť, Čaplovič, Kotleba, Fico, Mikuš. Opísal som prečo, je to proti prírode a navyše keďže čoskoro zmizne vďaka automatizácii množstvo miest a keď týchto ľudí nebude mať kam umiestniť, títo ľudia sa obrátia proti nemu. Ako vidíte pre udržateľnosť systému je to kontraproduktívne, čo môže využiť neskôr Poľsko ako opísal Ivan Mikloš.

Ono to vlastne nie je prekvapenie. v 18. storočí a do polovice boli tzv. Kameralisti. Predpokladám, že ich filozofia viedla k zavedeniu osvietenských diktátorov v krajinách Magrebu. Okrem toho mi to pripomína Husákovu dobu. Nie je to veľmi známe, ale Štefánik bol royalista, tak isto predpokladám, že bol ovplyvnený týmto smerom, koniec koncov Francúzko malo do konca 1870 Bonaparteho III. , ktorý bol najprv prezident. Ako vždy začalo mu prekážať silné Nemecko a vojnu prehral, to bola nultá svetová vojna.

Avšak Fico by mal vedieť, že v Belgicku je veľká nespokojnosť s týmto systémom, pretože na to opulentné míňanie peňazí sa už nikto nemôže dívať.

Pokiaľ sa niekto nádejá v Kisku, je to omyl.  Ale to tiež nie je prekvapivé, jeho otec patril k vládnucej triede. Aj novinári sami píšu, že jeho dcéra skončila v Pente a syn robí projekty, ktoré idú z Ficovej rezervy.

Všetci sa určite pýtate, čo je riešenie. Ľudia sa vedia veľmi rýchlo obrátiť, pokiaľ je predstaviteľom niekto s otvoreným srdcom a mne ako jediný koho karma musí po pokorení jedným systémom odmeniť aj keď odmietol kandidovať je osoba Bezáka alebo možno Jozefa Banáša. Ján Pavol II. predpovedal Slovensku dôležitú úlohu v strednej Európe, tak ho nesklamme. Inak nás čaká scenár s ochlokraciou vedenou Mikulášom Černákom, ktorého dav ako disidenta vytiahne z väzenia.

Moje riešenie volebnej kampane je jednoduché, nech si Smer-SD robí kampaň akú chce, ale rovnako veľkú musí zaplatiť aj ostatným stranám. Keďže človek je všeobecnosti  lakomý alebo neochotný ku stratám, systém sa znormalizuje, pretože sa neoplatí podvádzať.

Parlamentné výbory musia kontrolovať emeritní sudcovia.

Do ústavy zaviesť platový strop. Musí byť primeraný odstup od bežných pracovníkov.

PS: Žitňanská je rodená Kozmová, viac o jej a otcovej minulosti tu.

Teraz najčítanejšie