Denník N

Čo je hlavnou mierou úspechu

Bibliu sa dnes snaží pochopiť vplyvný informatik Jano Suchal

Mierou hlavnou úspechu, je však závisť ostatných. Veď my také isté chceme a zajtra byť rovnakí. Ozajstnými vzormi preto, sú skôr takí, ktorým klobúk skladáme, no ich miesto veru by sme nechceli.” 

Nedeľa 15. október 2017 – List Filipanom – Flp 4, 12-14. 19-20

Všetko môžem v tom, ktorý ma posilňuje

Bratia, viem žiť skromne a viem aj oplývať. Všade a všetko som sa už naučil: byť sýty aj hladovať, mať hojnosť i núdzu trieť. Všetko môžem v tom, ktorý ma posilňuje.

A predsa ste dobre urobili, že ste mi prejavili účasť v mojom súžení. Môj Boh splní každú vašu túžbu podľa svojho bohatstva v sláve v Kristovi Ježišovi.

A Bohu a nášmu Otcovi sláva na veky vekov. Amen.

Jano Suchal /programátor/

Vzormi dneška, sú tu ľudia, ktorí niečo dosiahli. Mierou hlavnou úspechu, je však závisť ostatných. Veď my také isté chceme a zajtra byť rovnakí. Ozajstnými vzormi preto, sú skôr takí, ktorým klobúk skladáme, no ich miesto veru by sme nechceli.

Veď tu každý blbec vie si hrabať pre seba. Uznať treba, pekná je tá predstava, že svet je miesto, kde to stačí a každý sám pánom je si života. Je to omyl, priatelia, vesmír, ten sa neserie: Neprávosti a neštastia sú na dennom poriadku. Netreba však meteorit, výbuch sopky, dnes tu stačí raz na dno spadnúť, či sa „blbo“ narodiť.

Lepším svetom preto bude miesto, kde si ľudia pomáhajú. Ja dnes tebe, zajtra zas ty inému. Toto je tak na pol ceste a cieľom by malo byť: Postaviť si svet až taký, kde pomáhať iným – aj blbcovi sa oplatí. Lebo spoliehať sa na odmenu, kým prídeme do neba, nefunguje veľmi dobre, lepšie, keď to netreba.

 

Pokračovať v debate ste vítaní na Facebooku:

Nenechali ste si uniknúť seriál komentárovliturgickým čítaniam. Používame v ňom tradične na mieru vypočítané úryvky z Biblie pre aktuálny deň a hovorovo ich tlmočíme pre každého, kto nesrší práve fundovanou teológiou a azda by sa aj rád trochu vyznal. Môžu to byť kľúče k súkromným alebo celospoločenským problémom, aj ak znejú značne zákulisne, lebo nie sú bežne dostupné nezainteresovaným alebo majú chronicky nepríťažlivú reputáciu. Touto iniciatívou oprašujeme tisíceročné texty, aby sme zistili, čo v nich toľkí pred nami videli, vidieť mohli alebo vidieť chceli. Keď aj rozprávame rovnakou formou ako naši oponenti, či predkovia, hovoríme niečo úplne iné. Tak sa stáva štýl komunikácie vo všetkých sférach základom nesprávneho spracovania informácií. A neživiť nedorozumenia je predsa prvým predpokladom skutočných riešení.

Autori 
Mária Bruneau, pôvodne servisná manažérka v IBM, má tri deti (jedno s Downovým syndrómom), píše, žije vo východnom Francúzsku. 
Michal Patarák, psychiater vo Fakultnej nemocnici F.D.Roosevelta, má tri deti, píše, prednáša, žije na strednom Slovensku.
Pišta Vandal Chrappa, muzikant, spisovateľ a moderátor v Slovenskom rozhlase, má jednu dcérku, žije v Jure. 
Verona Šikulová, spisovateľka, pracuje v Malokarpatskej knižnici v Pezinku, má dve deti, píše, moderuje, žije v Malých Karpatoch. A ako bonus komentáre hostí z alebo mimo fachu.

Teraz najčítanejšie

Prepočuli sme Božie slovo

Seriál aktuálneho, domácky tlmočeného Božieho slova a spoločenských tém s ním súvisiacich: jedna epizóda mesačne. Ponúkame rôzne uhly pohľadu. Keď rozprávame rovnakou formou ako naši oponenti či predkovia, hovoríme niečo úplne iné. Tak sa stáva štýl komunikácie príčinou nesprávneho spracovania informácií. Touto iniciatívou podporujeme vzájomnú interpretáciu. Naším úmyslom je neživiť nedorozumenia, a preto dešifrovať, debatovať a porozumieť si.