Denník N

Čo majú Kaliňákove kšefty spoločné s odvlečením Michala Kováča ml.?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Sudca krajského súdu Peter Šamko zverejnil uznesenie, ktorým vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vzniesol obvinenie voči prokurátorovi Vasilovi Špirkovi. Vďaka tomu sa môže každý, kto sa považuje za občana republiky, dozvedieť tristnú pravdu o krajine: Slovensko opäť smeruje do bahna, v ktorom bolo pred viac než dvoma desaťročiami.

Vladimír Mečiar v auguste 1995 robil všetko, čo bolo v jeho silách, aby vyšetrovatelia neodhalili, že syna prezidenta Michala Kováča zavliekli za hranice ľudia spolupracujúci so Slovenskou informačnou službou (SIS), ktorú viedol Ivan Lexa. Vždy, keď vyšetrovatelia prišli s dôkazom, že za zavlečením je SIS, premiér zasiahol – priamo, ale aj nepriamo.

Generálny prokurátor Michal Vaľo sa musel predčasne vrátiť z dovolenky a dozorujúci prokurátor Róbert Vlachovský zrušil uznesenie vyšetrovateľa o začatí trestného stíhania príslušníka SIS. Hoci riaditeľ SIS podal trestné oznámenie, že policajti zneužívajú právomoci verejného činiteľa, vyšetrovanie napredovalo. Keď major Peter Vačok obvinil ďalšieho príslušníka SIS, V. Mečiar verejne oznámil, že „takí ľudia ho nemôžu vyšetrovať“ a že sa toho budú musieť ujať „Stredoslováci“. Aby to dosiahol, aj on podal trestné oznámenie na vyšetrovateľa P. Vačoka.

Dozorujúci prokurátor R. Vlachovský potom rozhodol, že P. Vačoka z prípadu sťahuje, lebo vraj z trestných oznámení premiéra a šéfa SIS vyplýva, že sa dopustil trestného činu. „V záujme zachovania objektivity konania a nestrannosti vo vyšetrovaní“ kauzu prevzal Jozef Číž, vyšetrovateľ z Banskej Bystrice, ktorý ju viedol do stratena. V novembri 1995 inšpekčná služba ministerstva vnútra skonštatovala, že trestné oznámenia V. Mečiara a I. Lexu sa nepotvrdili, lebo „nebolo zistené naplnenie skutkovej podstaty žiadneho trestného činu“.

Ani obvinenie Vasila Špirka zjavne neskončí pred súdom a ani o to nejde. Aj v jeho prípade ide o to, o čo išlo v roku 1995 premiérovi a šéfovi SIS. Aby z kauzy, ktorá priamo a osobne ohrozuje politických prominentov, musel odísť nepríjemný dozorujúci prokurátor a aby ju prevzal nejaký dnešný „Stredoslovák“.

 

Marián Leško

Článok vyšiel pôvodne v týždenníku TREND

Aj Vás štve korupcia? Prihláste sa na odber nášho newslettera, aby sme Vás mohli informovať, ako sa nám v boji proti korupcii darí a ako sa aj Vy môžete do neho zapojiť.

newsletter

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.