Denník N

Čo ponúka minister Žiga podnikateľom vo svojom balíčku? Takmer nič…

„Opatrenia“, ktoré sa opatreniami nedajú nazvať.

V úvode by som si dovolila nesúhlasiť s Richardom Sulíkom, ktorý tvrdí že nápady použité v tomto balíčku sú nápady jeho strany a niekto im ich „vykradol“ . Nápady a návrhy použité v tomto balíčku sú veci, na ktoré samotní podnikatelia a združenia upozorňujú roky, umiestňujú sa v rebríčkoch byrokratických nezmyslov alebo sa objavujú v medzirezortných pripomienkach a rokovaniach na ministerstvách. Mňa ako podnikateľa uráža, že líder tejto strany si k týmto problémom berie právo na „patent na rozum a autorské právo“.

Ale poďme späť k samotnému balíčku. Obsahuje, podľa ministra 34 opatrení, na ktoré sa pozrieme trochu bližšie. „Opatrenia“ sú rozdelené do piatich tematických skupín podľa zamerania na zamestnávanie, služby verejnej správy, konkurencieschopnosť podnikov, dane a podpora podnikania. Už z názvov a zamerania jednotlivých skupín je jasné, že nie tak celkom patria pod ministerstvo hospodárstva, a teda asi nebude celkom v kompetencii ministra Žiga realizovať ich. A tak je to aj v skutočnosti. Z 34 opatrení je 21 opatrení definovaných ako „v expertnej skupine vyhodnotiť prax“, „prehodnotenie“, „vypracovať analýzu“, „zjednodušiť procesy“, „prijať systém“ či „zvýšiť profesionalizáciu štátnej správy“ alebo „informovať podnikateľov“. Neviem, ako vy, ale ja takéto „opatrenia“ za opatrenia teda nepovažujem.

Ostatné, ktoré zaváňajú trošku viac praktickou realizáciou ministerstvo presúva na plecia ostatných ministerstiev, najmä ministerstvá práce, zdravotníctva, či financií. Takže predpokladám, že ak sa opatrenia z balíčka nepodarí zrealizovať, ministerstvo hospodárstva bude mať relevantnú výhovorku, keďže zodpovednosť padne na plecia iných ministerstiev a ministrov.

Opatrenia, ktoré ostali v realizácii ministerstva hospodárstva spočívajú v informovaní podnikateľov o dostupných službách verejnej správy, zabezpečení prevádzky web stránky o možnostiach financovania, prehodnotení veľkostných kritérií a vypracovaní nového zákona o investičnej pomoci.

Ak sa vám zdalo, že sa pán minister chválil, že zruší pracovnú zdravotnú službu, tak konkrétne toto opatrenie je zadefinované ako „prehodnotenie zdravotného dohľadu prostredníctvom PZS“. Ak sa chválil, že si nebudete musieť meniť ŠPZ, tak presne toto opatrenie znie „vypracovať analýzu nákladov a prínosov a právnu analýzu možností viazať evidenčné číslo vozidla bez ohľadu na zmenu okresu“. Kiež by som sa mýlila, ale výsledkom balíčka podľa týchto zadaní bude kopa analýz, vyhodnotení a právnych doporučení, ktoré samozrejme niekomu bude treba zaplatiť a zapadnú medzi všetky tie ostatné, ktoré ministerstvo za tie roky a striedania ministrov v šuplíkoch nazhromaždilo.

Áno, balíčky sú dlhodobo trendy, ale tento balíček patrí k tým, ktoré mali lepší marketing a reklamu ako obsah. A tak nám podnikateľom neostáva nič  iné, len čakať na výsledok koaličného balíčka, ktorý bude kombináciou trinásteho platu, zvyšovania minimálnej mzdy, príplatkov za prácu a dúfajme, že aspoň vyššej nezdaniteľnej položky, lebo tá jediná vie aj zamestnancom naozaj priniesť relevantný vyšší čistý príjem.

Teraz najčítanejšie