Denník N

Čo potrebuje a čo chce Slovensko v ochrane detí?

foto Martin Dubovský
foto Martin Dubovský

V uplynulých rokoch sa prevalilo mnoho káuz v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a táto oblasť prestala byť zavretou 13. komnatou. Mnohí ľudia (laici i odborníci) sú nespokojní s tým ako to je.

Dorotka z knižky Čarodejník z krajiny OZ, ktorú odvialo ďaleko od svojho domova sa túži dostať domov. Plechový drevorubač túži mať srdce, Strašiak z poľa rozum a Bojazlivý lev odvahu. Všetci túžia po niečom, čo nemajú a o čom predpokladajú, že keď budú mať – budú šťastní. Aby to získali, musia dosť dlho putovať, prekonávať ťažkosti, opierať sa jeden o druhého a veriť, že tam kam idú, bude to, čo potrebujú. Veria, že čarodejník z krajiny Oz je neobmedzený zdroj „všehopoznania“, ktorý im vydá návod/recept ako mať to, po čom túžim.

V Návrate sme sa pred takmer 25 rokmi vydali na cestu: aby pre každé dieťa v tejto krajine, ktoré je ohrozené stratou rodiny, boli rodinné riešenia – mimo inštitúcii detských domovov. Verili sme, že sa to dá zariadiť. Kto sme a kde sme teraz na tejto púti? Sme či boli sme súčasne Dorotkou, plechovým drevorubačom, strašiakom bez rozumu či bojazlivým levom? Alebo sme len jedným z tých hrdinov a niekoľkí  ďalší (pár donorov, poslancov, pracovníkov inštitúcií, dobrovoľníkov, sympatizantov atď.) sa k nám pridali, pretože túžia po normálnych veciach ako my?

Čarodejník z krajiny OZ je pomenovaný v knihe ako podvodník, ale v skutočnosti  je múdrym koučom. Miesto toho, aby im dal to, čo chceli, poslal ich na cestu plnú nebezpečenstiev, aby na nej našli to, čo potrebovali.

Pamätám si stovky detí, pre ktoré sme našli na našej ceste rodinné riešenia ich ťažkých situácií i stovky detí, pre ktoré sme  ich hľadali, ale nevedeli zaistiť.

Pamätám si ako sme sa spolu s kolegami báli (o osudy tých detí), túžili mať domov (pre nich i pre seba), želali si viac múdrosti (v krehkých rodinných situáciách) a častokrát aj odvahy (pri strete záujmov s oficiálnou mocou).

Po 25 rokoch putovania sa ukazuje, že ešte nemáme, čo potrebujeme. A ani deti tejto krajiny to nemajú. Putovanie pokračuje. Aby táto krajina mala rodiny, aj keď náhradné, pre všetky deti.  A aby rodiny v ohrození  a krízových situáciách mali podporu a pomoc naporúdzi.

A Čarodejník z krajiny OZ? Podľa nás neexistuje.  Neexistuje jednotlivec, ani inštitúcia v tejto krajine, ktorá má recept na riešenia v ochrane detí. Na cestu sa musia vydať všetci jednotlivci a všetky inštitúcie a organizácie. A musia putovať spolu.

V uplynulých rokoch sa prevalilo mnoho káuz v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí  a táto oblasť prestala byť zavretou 13. komnatou. Mnohí ľudia (laici i odborníci) sú nespokojní s tým, ako to je. Mnohí sa pridali k putujúcej skupine, hľadajú si svoje miesto a spôsob putovania. Ďalší sa pýtajú, čo môžu robiť oni na podporu putujúcich (spísať petíciu, finančne podporovať konkrétne služby, rodinu, dieťa, darovať počítač, prispieť právnou pomocou, darovať 2%).

Možno je to pokračovanie knihy o Čarodejníkovi z krajiny OZ.  Alebo? Je to iný príbeh, nový, v ktorom putujú mnohí. Pretože táto cesta sa týka každého jedného z nás. Či to tak chceme alebo nie.

 

 Dana Žilinčíková,

koordinátorka Centra Návrat v Banskej Bystrici

 

Teraz najčítanejšie

Návrat

Sme nezisková organizácia, ktorá od roku 1993 presadzuje a podporuje návrat opustených detí z inštitúcií (detských domovov) do rodín. Našou víziou je prakticky a odborne prispieť k dosiahnutiu takého stavu v spoločnosti, v ktorom všetky deti budú prežívať detstvo v rodinách schopných poskytnúť im bezpečie, starostlivosť a lásku. Všetky opustené deti nájdu útočisko v rodinách ochotných postarať sa o ne. Rodiny s vážnymi problémami dostanú včas potrebnú sociálnu a psychologickú pomoc, aby sa predišlo vážnemu strádaniu ich detí.