Denník N

Čo robíte v tom parlamente?

Výbory Národnej rady sú zahltené podnetmi zúfalých ľudí, ktorí sa už nevedia kam obrátiť pre dovolanie spravodlivosti. Vo svojich listoch, sťažnostiach a petíciách poukazujú na krivenie spravodlivosti, aroganciu mocných.

Čo robíte v tom parlamente?
Som v parlamente nová, ešte sme sa nestihli ani zorientovať ako funguje parlamentná práca a už čelíme situáciám , ktoré tu neboli ani za čias Mečiara, či majstra s keľňou, Jána Ľuptáka. Namiesto legislatívnej práci a diskusiám o zákonoch riešime jednu kauzu za druhou. Výbory Národnej rady sú zahltené podnetmi zúfalých ľudí, ktorí sa už nevedia kam obrátiť pre dovolanie spravodlivosti. Vo svojich listoch, sťažnostiach a petíciách poukazujú na krivenie spravodlivosti, aroganciu mocných.

boxing-gloves-1431370-1279x852

Áno, ryba smrdí od hlavy. Nehanebné ututlávanie trestných činov dáva inšpiráciu aj drobnej vrchnosti, ktorá chce byť tiež šľachtou. Korupcia a bratríčkovanie sa stáva stigmou, veď musíme si pomáhať…. Alebo, ak sa dožadujete svojho práva, stretnete sa s blahosklonným úsmevom , že zákony platia rovnako pre všetkých? Nie milá pani, tie platia len pre chudobných .

To boli tiež dôvody, pre ktoré som išla do politiky. S chuťou veci zmeniť a nenechať sa odradiť. Neprijímam hodenú rukavicu vládnej koalície na zákopovú vojnu. Máme dosť síl aj energie na to, aby sme poukazovali na kauzy a rozkrádanie. Máme ale aj dosť síl a odbornej zdatnosti, aby sme predkladali návrhy na zlepšenie situácie. Klub strany Sloboda a Solidarita je zložený z poslancov rôznorodých profesií a odborností.

Okrem odvolávania Kaliňáka ja sa venujem témam životného prostredia. Na septembrovú riadnu schôdzu predložím tri návrhy zákonov. Návrh novely zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, tzv . zákon o EIA, novelu zákona o vodách a chceme aj klepnúť po prstoch biznisu so Slovenskými technickými normami. Predpokladám, že parlamentná jeseň prinesie aj kôpku vládnych návrhov. Zrejme najprv tých, ktorými treba poupravovať legislatívne nepodarky vlády FICO II.

Koaličný zlepenec odmietol moju novelu zákona o odpadoch, ktorá navrhovala malú zmenu, len odkladný účinok zmätočných ustanovení. Dôvodom bolo vytvoriť čas a priestor na odbornú debatu. Dôsledky začínajú podnikatelia pociťovať už teraz. Násobne vyššia cena recyklačných poplatkov už riadne trasie ich rozpočtami. Zberné dvory obcí a miest fičia po starom, veď riziko pokuty za neváženie drobného stavebného odpadu je efektívnejším výdavkom ako systém budovania veľkých váh na váženie odpadu, doručovania platobných výmerov často na sumu nižšiu ako poštovné na zaslanie výmeru, alebo likvidácia čiernych skládok. Rozsiahla novela nového zákona o odpadoch je nevyhnutnosťou. A ak s ňou nepríde ministerstvo, predložíme ju my z opozičných radov.

Úlohou opozície je kontrolovať, kritizovať vládnu koalíciu a predkladať legislatívne návrhy zákonov. Aj s tým vedomím, že v prvom kole ani dobrý návrh nemusí prejsť. Prezentáciou návrhov verejnosť môže vidieť, ako sa plnia volebné sľuby, ako kto rozumie problematike. Rozdiel je ale v tom, že ja nebudem mať problém zahlasovať za dobrý vládny návrh, ale koalícia ho má, aspoň zatiaľ.

Teraz najčítanejšie