Denník N

Čo sa stane? (hádanka + video)

Vyriešite jednoduchú fyzikálnu hádanku? Na ktorú stranu sa naklonia misky týchto váh?

„Teleso ponorené do kvapaliny je nadľahčované tiažou kvapaliny, ktorú vytláča,“ vraví Archimedov zákon. Je to triviálna samozrejmosť, ktorej intuitívne porozumie každý, kto strávil aspoň hodinu života vo vode. Vďaka tomu plávame. Vďaka tomu je kameň, ktorý zdvihneme zo dna jazera „ľahší“, kým s ním manipulujeme pod vodou. Vďaka tomu plávajú železné lode. No a potom príde hádanka ako táto:

Na miskách dvojramenných váh sú postavené identické poháre plné vody (viď obrázok). V ľavom pohári je nitkou o dno ukotvená pingpongová loptička tak, aby bola celá ponorená. O statív vedľa váh je priviazaná nitka, na ktorej visí ťažká plastelínová gulička rovnakej veľkosti ako pingpongová tak, aby bola celá ponorená v pravom pohári, ale aby sa nedotýkala dna. Jazýčky váh sú spojené silným štipcom tak, aby sa neprevážili. Čo sa stane, keď uvoľním štipec? Na ktorú stranu sa naklonia misky váh? Alebo ostanú v rovnováhe?

Výsledok aj s vysvetlením si môžte pozrieť vo videu:

 

Mňa na takejto a podobnej hádanke fascinuje to, že kým som sa nad ňou poriadne nezamyslel, bola moja intuícia iná. Presne toto mám rád na dobrých hádankách: trápia moju predstavivosť, vyrušujú očakávania, nútia zamýšľať sa nad nečakanými výsledkami.

Viac podobných hádaniek nájdete na youtube alebo facebooku matiky za 3 minúty.

Teraz najčítanejšie

Rasťo Halamiček

Učím matiku na Bilgyme. Mám 3 deti, manželku Miriam a strach zo smrti. Matematické myslenie umožňuje zažiť špecifický druh estetického zážitku a zábavy a ja sa snažím toto evanjelium šíriť ďalej.