Denník N

Čo sa stane, keď si oblečiete Kotlebove tričko

swoofty / flickr.com

Pohľad do tváre mladého muža cestujúceho vlakom.

Na úvod kontext príbehu. Cestoval som vlakom na trase, kde by ste najnovší výstrelok strany Mariana Kotlebu, teda samozvané hliadky, nečakali. Ani by ste sa ich nedočkali. Najprv som si ho všimol len tak, ledabolo. Muž, určite mladší odo mňa, nemal ani vyholenú hlavu, len dobre známu zelenú polokošeľu s nápisom Ľudová strana Naše Slovensko na chrbáte. Kráčal rýchlo stredovou uličkou a zmizol za posuvnými dverami.

Rýchlo sa však vrátil a kráčal naspäť. A potom, o chvíľu, zase tam, kde bol predtým. A naspäť. Potom zase tam. A nazad. Taká malá prehliadka. Oči cestujúcich ho sledovali. Veď mal to-tričko. A v očiach cestujúcich, aspoň pokiaľ som si stihol všimnúť, bolo všetko: niekde obdiv, inde skôr obava, a zväčša opovrhnutie. Zase tam. A zase naspäť. V tvári mladého Kotlebovca sa črtal čoraz spokojnejší úsmev. Čo na tom, že opovrhnutia bolo očividne viac.

Najhoršie je zostať ľuďom ľahostajný. Nezaujímavý. Jeden z množstva obyčajných ľudí. Ale v Kotlebovom tričku sa vám to nestane. Obdiv, strach, či opovrhnutie? Všetko jedno. Hlavne, že pozerajú. Hlavne, že si vás všimli. Pre tento pocit sa oplatí merať za jednu cestu aj niekoľkokrát dĺžku vozňa.

Najväčšia tragédia pre týchto ľudí je, keď si ich nikto nevšíma.

Teraz najčítanejšie