Denník N

Čo spája Smer a „islamský“štát? Obaja berú rukojemníkov.

Nezvyknem sa vracať v mojich občasných blogoch k tej istej téme, ale loptička, ktorú nadhodil na forhend normálne rozmýšľajúcim ľuďom premiér na sobotňajšom smeráckom varieté v Prešove, sa jednoducho nedá prehliadnuť. Čo len poloslušný človek, ktorý má v sebe aspoň štipku ľudského citu, tobôž politik, ktorý formuje postoje značnej časti obyvateľstva, by nemali načierať do žumpy primitivizmu, xenofóbie, či rasizmu! Nemali by z ľudských duší ventilovať na svet postoje a reakcie, o ktorých možno ich vlastníci dlhé desaťročia ani netušili, že v nich driemu.

Ktovie, či v sobotu v Prešove, keď premiér označil za najväčšie nebezpečenstvo súčasného Slovenska 20 ročnú rómsku matku, ktorá poberá sociálnu podporu, mal na mysli aj voličov v rómskych osadách na východe Slovenska, ktorí jemu osobne a ďalším dvom poslancom Smeru Kubánkovi a Chudíkovi, dávali vo voľbách preferenčné hlasy?Ktovie… Ale po sobote je isté, že z Rómov urobil rukojemníkov svojej politiky. Politiky, ktorá objala dno nenávisti. Politiky, ktorá v ničom nezaostáva za Kotlebom na Slovensku, Vonom v Maďarsku, alebo Okamurom v Čechách. Politiky permanentného hľadania nepriateľov a vinníkov. Politikou, za ktorú sa potom dajú skryť, alebo aspoň načas prekryť, rôzne politické, ekonomické a ĺudské prasačiny.

Keď som bol nie tak dávno v utečeneckom tábore v meste Dohuk v Iraku, rozprávali mi jeho obyvatelia jezídi o tom, ako ich pri svojich útokoch na pozície vládnych irackých vojsk využívali isilisti ako živé štíty. Bez ohľadu na to, či išlo o mužov, ženy, alebo deti, ktoré sotva vládali chodiť. Zobrali ich ako rukojemníkov, ktorých životy pre nich mali cenu iba po dobytie najbližšej pozície. Potom prišiel pre mnohých koniec…

Niekdajší minister propagandy Hitlerovej Tretej ríše Joseph Göebels v roku 1929 vyhlásil :  Ten, kto bráni Židov, je proti vlastným ľuďom. Môžete byť buď za, alebo proti Židom. Byť proti Židom je ale vec osobnej hygieny.“

Ak ja dnes stojím v zásadných veciach na strane Rómov, musím byť logicky v očiach mnohých „roduverných“ Slovákov a ešte „roduvernejších“ slovenských politikov, strašný špindír.

Ale ak to je takto, môžem vás usitiť, že sa neokúpem. Dokonca sa ani „roduvernými“ okúpať nenechám!

P.S. : Nie je žumpa ako žumpa. Tá, ktorú máme doma, je dokonca mimoriadne užitočná vec. Tá politická, je žumpa v tom najhoršom zmysle slova.

 

 

 

Teraz najčítanejšie